Siirry sisältöön
Mitä jos perheenne kännyköillä, tableteilla ja peliohjaimilla olisi oma, yhteinen koti?

Digilaitteiden lumo voi viedä välillä mennessään ja korostua tietyissä arjen hetkissä, joihin laitteet eivät kuitenkaan kuulu. Silloin on hyvä, että näitä hetkiä varten on olemassa yhdessä sovittu paikka, jonne kaikki osaavat jättää digilaitteensa ja mahdolliset peliohjaimet.

Laitevapaita hetkiä voi suunnitella arkeen ennalta. Ateriat ja nukkuminen kannattaa erityisesti rajata digilaitteiden käytön ulkopuolelle. Ruokapöydän ääressä syöminen ilman laitteita auttaa keskittymään olennaiseen. Ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittua ja digilaitteet saattavat häiritä valoillaan, merkkiäänillään ja aktiviteeteillään hyvään uneen vaipumista.

Tehtävät

Laitteet parkkiin

Kokeilkaa, miltä tuntuu laittaa digilaitteet pois.
  • Valitkaa kodistanne sopiva paikka, jossa pidätte laitteita ”parkissa”.

Se voi olla vaikkapa tietty lipaston laatikko, pahvilaatikko tai hyllyn nurkka. Halutessanne voitte nimetä laiteparkin ja koristella sen mieleiseksenne.

  • Ottakaa viikon kokeilujakso laiteparkin käytössä.

Viikon aikana laitteet laitetaan säännöllisesti ja joka päivä aina ennen ruokailuja ja nukkumaanmenoa parkkiin.

  • Keskustelkaa viikon kokeilun jälkeen yhdessä, millaisia muutoksia olette huomanneet perheen arjessa.

Muuttuiko mikään tai toiko laiteparkki rauhaa tiettyjen tärkeiden toimintojen yhteyteen? Entä keksittekö muita tilanteita, joissa laiteparkin käyttäminen voisi olla hyödyllistä?

Tehtävä 12

  • Jakakaa alapuolelle halutessanne muut keksimänne tilanteet, joissa puhelimen voi laittaa parkkiin.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...