Siirry sisältöön

Videosarja seksuaalioikeuksista

10.07.2020 klo 15:13 - Tuottanut Väestöliitto
Tässä 10 videon sarjassa Poikien Puhelin puhuu seksuaalioikeuksista. Videosarjassa käsitellään seksuaalioikeuksien tilaa Suomessa ja maailmalla. Jokaisen videon lopussa saat vinkin, miten jokainen voi edistää seksuaalioikeuksien toteutumista.

Seksuaalioikeudet-videosarjassa käydään läpi seitsemän seksuaalioikeutta. Videoissa käsitellään seksuaalioikeuksien tilaa niin Suomessa kuin maailmalla. Jokaisen videon lopusta löytyy päivän vinkki, miten nuoret voivat itse edistää seksuaalioikeuksien toteutumista. Sarjan lopussa käsitellään seksuaalioikeuksia kestävän kehityksen näkökulmasta.

Seksuaalioikeudet-videosarja on suunnattu erityisesti nuorille, mutta ne sopivat kaikille seksuaalioikeuksista kiinnostuneille. Videoita voi hyödyntää esimerkiksi osana seksuaalikasvatusta.

Mitkä seksuaalioikeudet?

Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan jokainen ihmisen oikeutta päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Seksuaalioikeudet tavoittelevat sitä, että jokainen voi huolehtia omasta seksuaalisesta hyvinvoinnista ja kunnioittaa myös toisten seksuaalioikeuksia. Seksuaalisuus on olennainen ja arvokas osa ihmisyyttä. Se on ihmisen perusominaisuus, joka kehittyy läpi elämän.

Jokaisella on oikeus määrätä itse omasta kehostaan ja päättää, haluaako olla seksuaalisesti aktiivinen vai ei. Lisäksi seksuaalioikeudet takaavat oikeuden ilmaista ja toteuttaa oman seksuaalisen suuntautumisensa mukaista seksuaalisuutta samalla kunnioittaen muiden oikeuksia.

Seksuaalioikeudet käsittävät laajasti seksuaalisuuteen liittyviä elämänalueita, eikä niille ole yhtä ainoaa määritelmää. Seksuaalioikeudet voidaan ymmärtää seitsemän eri oikeuden kautta:

Oikeus omaan seksuaalisuuteen

Oikeus tietoon seksuaalisuudesta

Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi

Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin

Oikeus näkyä

Oikeus yksityisyyteen

Oikeus vaikuttaa     

 

Videosarja on osa Väestöliiton globaalikasvatushanketta ja se on toteutettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin. 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...