Siirry sisältöön

Tukea nuorten aikuisten suhteisiin

12.10.2023 klo 13:56 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Onko sinulla ongelmia suhteissasi? Haluaisitko ymmärtää itseäsi tai käyttäytymistäsi paremmin? Mietitkö kumppanisi tunteita, sitoutumista tai toimintaa? Kokosimme sinulle tiivistä tietoa, testejä ja kursseja. Voit käyttää maksutonta keskusteluapua Väestöliiton asiantuntijoiden kanssa. Löydät alta linkit ja vinkit. Aiheet perustuvat Väestöliiton chat-asiakkaiden esittämiin suhdepulmiin. Tervetuloa palveluihimme!

Deittailupulmia

Onko kumppanin etsiminen käynyt raskaaksi? Onko deittailu uuvuttavaa, onko sinun vaikea olla oma itsesi? Tutustu maksuttomaan deittailukurssiin. Löydät tietoa nettideittailun mahdollisuuksista sekä varjopuolista. Löydät rohkaisua mahdolliseen ujouteen ja voit lukea ideoita mukaviin deitteihin.

Sitoutuminen voi pelottaa

Sitoutuminen kumppaniin ja parisuhteeseen on iso askel. Tarkoitus on, että sitoutuminen olisi pitkäaikaista ja luotettavaa, ja että sitoutuminen syntyisi aidosta halusta. Joskus päätöstä sitoutumisesta on vaikea tehdä. Se voi tuntua lopulliselta tai kahlitsevalta. Pelottaako sinua sitoutuminen? Onko sinulla sitoutumiskammo? Tee testi ja lue tuloksesi. Testi on suuntaa-antava ja sen tarkoitus on lisätä keskusteluja välillenne.

Taitavaa kommunikaatiota voi harjoitella

Nuorissa parisuhteissa luodaan pariskunnan riitelyn tavat ja konfliktien ratkaisukeinot vuosiksi eteenpäin. Jo ensimmäisen seurusteluvuoden aikana pari löytää tasapainon helppojen ja vaikeasti sulatettavien asioiden välillä. Tutustuminen omaan kumppaniin ei lopu koskaan, mutta parisuhteen perusasiat loksahtavat paikalleen melko nopeasti. Tarvitaan hyvää kommunikaatiota, jotta molempien tahto päsee esiin jo seurusteluaikana. Miten voisit kehittää kommunikaatiotaitojasi?

Vahvista rajojasi, voit paremmin

Oletko kiltti, joustava ja mukautuva? Haluatko tulla hyväksytyksi hinnalla millä hyvänsä? Joskus oman tahdon vähättely tulee tavaksi, ja silloin voit tulla toistuvasti ohitetuksi suhteissa, työelmässä tai tavoitteidesi kannalta.  Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa vahvistamaan omia rajoja.  Omat rajat tarkoittavat oman tahdon ilmauksia, vaikka olet eri mieltä. Aloita pienin askelin, pienin harjoituksin. Rajat vahvistavat hyvinvointiasi.

Tuntuuko yhdessäolo raskaalta, vaikka pidät hänestä?

Onko sinulla selittämätön, paha olo suhteessasi? Imeekö yhdessäolo kaikki voimat? Voi olla, että laitat liikaa voimavaroja miellyttämiseen. Liika miellyttäminen vie suhteelta luontevuuden ja vinouttaa voimasuhteet kumppanin hyväksi.  Molempien hyvä olo on tärkeää suhteen hyvinvoinnille. Tee testi ja lue tuloksesi.

Kumppanin salaisuudet netissä

Jäikö kumppanisi kiinni nettisuhteesta? Tuntuuko hänen salainen viestittelynsä pettämiseltä? Lue tietoa nettisuhteista ja henkilöistä, jotka ylläpitävät nettisuhteita.

Mihin uskollisuus perustuu?

Luottamus on yksi parisuhteen peruspilareista, mutta mihin uskollisuus perustuu? Alla tietoa ja tiivistä tutkimusta aiheesta.

Kun tulevaisuus kumppanisi kanssa alkaa epäilyttää

Mietitkö, kannattaako suhteeseen jäädä? Taistelevatko järki ja tunteet siitä, onko suhde hyvä vai huono? Alla on pohdinnan aiheita arvoistasi ja tuntemuksistasi.  Voi esittää itsellesi kysymyksiä hetkistä, jotka osoittivat kumppanin erilaisuuden, tai hetkistä, jotka herättivät ajattelemaan tulevaisuutta. Haluatko tätä suhdetta? Artikkeli on käännetty vapaasti psykologi Alexandra Solomonin tekstistä hänen luvallaan.

Traumakiintymys sitoo sinut paikallesi

Oletko jumissa suhteessa, jossa et haluaisi olla? Koetko henkistä tai fyysistä väkivaltaa, mutta et kykene vapautumaan ja lähtemään? Lue miten vahvasti ja kahlitsevasti traumakiintymys sitoo. Tärkeää on, ettet jää vaikeuksissasi yksin, vaan haet tukea ja apua tilanteeseen.

Mikä ennustaa henkistä väkivaltaa?

Oletko kokenut suhteessasi painostavaa ilmapiiriä? Huolestuttaako kumppanin räjähtävä temperamentti? Lue, mitkä ominaisuudet ennustavat henkistä väkivaltaa.

 Haasteita etäsuhteessa?

Testaa, millainen sinun etäsuhteesi on. Voiko etäsuhde kestää? Mitä vahvuuksia, mitä heikkouksia, mitä kehitettävää? Tee testi ja lue tuloksesi. Tulokset ovat suuntaa-antavia ja ne luovat pohjaa keskusteluille.

Vinkkejä tunneyhteyden vahvistamiseen, vaikka tapaatte harvoin

Etäsuhteessa kommunikaatiotaidot kehittyvät, sillä niiden on pakko kehittyä!  Voit myös kokea enemmän itsenäisyyden ja vapauden tunteita, sillä vaikka seurustelet, sinulla on paljon mahdollisuuski panostaa omiin harrastuksiin, opiskeluun, kavereihin ja työhön. Miten pitäisit yllä syvenevää suhdetta, vaikka toinen on kaukana? Lue Väestöliiton vinkit siitä, miten vahvistat tunneyhteyttä etäsuhteessa!

Tunteiden hiipuminen

Ovatko tunteesi alkaneet hiipua etäsuhteessa? Onko etäisyys teille ihan liikaa? Voi tuntua vaikealta lopettaa etäsuhde, joka ei ole vielä edes siirtynyt yhteiseen, jokapäiväiseen arkeen. Miten etäsuhteesta erotaan? Lue asiantuntijan vinkit.

 

Lisää kysymyksiä tai pulmia? Alla keskustelutukea suhteiden pyörteisiin!

Tässä keskustelussa saat ajanvarauksella oman 45 min chat-vastaanoton. Väestöliiton suhteisiin perehtynyt asiantuntija kuuntelee, tukee ja antaa uusia näkökulmia tilanteeseesi. Aikoja on kahdesti päivässä, varaa omasi! Tervetuloa!

Tässä päivystyksessä saat aikaa varaamatta seuraavan vapaan chat-keskustelun suhteisiin perehtyneen asiantuntijan kanssa.  Tervetuloa!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Parisuhdeaiheinen ajanvarauschat

Tervetuloa keskustelemaan Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijan kanssa kahdenkeskiseen ajanvarauschattiin 45 minuutin ajaksi parisuhteen...

Parisuhdeaiheinen ajanvarauschat

Tervetuloa keskustelemaan Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijan kanssa kahdenkeskiseen ajanvarauschattiin 45 minuutin ajaksi parisuhteen...

Parisuhdeaiheinen ajanvarauschat

Tervetuloa keskustelemaan Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijan kanssa kahdenkeskiseen ajanvarauschattiin 45 minuutin ajaksi parisuhteen...