Siirry sisältöön

Mihin uskollisuus perustuu?

09.07.2021 klo 12:33 - Kirjoittanut Vaaranen Heli , psykoterapeutti , Väestöliitto
Uskottomuutta on tutkittu paljon, mutta uskollisuutta vähemmän. Miksi suurin osa ihmisistä on uskollisia? Alle on koottu tutkimustietoa sekä psykoterapeutin havaintoja uskollisuudesta parisuhteessa. Uskollisuus perustuu paljolti asenteisiin, mutta myös luonteenpiirteillä on väliä. Perusteiden ykkönen on tyytyväisyys omassa parisuhteessa.

 

Hairahduksella on kova hinta

 

Tutkijat kiinnostuivat siitä, mikä motivoi ihmistä olemaan uskollinen suhteessaan. Tutkitut haluavat karttaa syyllisyyttä, jota hairahdus toisi tullessaan.  Lisäksi heillä oli ajatus, että jos he itse olisivat uskottomia, silloinhan saattaisi kumppanikin olla uskoton!

Tyytyväisyys omaan parisuhteeseen oli perusteiden ykkönen. Vaikka tavallisesti parisuhteissa on hyviä ja huonoja päiviä, hyviä ja huonoja kausia, tyytyväiset luottavat siihen, että vaikeat ajat ylitetään.

Uskollisuus suojelee parisuhdetta ja omia unelmia

 

Mikä muu yhdistää heitä, jotka eivät petä? Uskollisilla on samat viettelykset ympärillään kuin uskottomillakin. Silti 75-80% ihmisistä ei petä puolisoaan.

Psykologian professori Shana Cole kumppaneineen (2016) havaitsi, että onnellisissa parisuhteissa elävät kokivat hankalina tilanteet, joissa he joutuivat tekemisiin viehättävän henkilön kanssa.  Saattoi syntyä halu luoda kontakti samalla, kun haluttiin uskollisesti pitää kiinni vanhasta parisuhteesta. Kyseessä oli siis uhka parisuhteen vakaudelle.  Niinpä itsesuojelumekanismi astui esiin. Viehättävät ihmiset nähtiin lopultakin vähemmän viehättävinä. Mitä onnellisempia tutkitut olivat parisuhteissaan, sitä vähemmän viehättävänä he pitivät suhteen ulkopuolista, sinänsä kiinnostavaa henkilöä.

Tutkijaryhmä päätteli, että suojellakseen pitkän tähtäimen tavoitteitaan ihminen voi kontrolloida ja vähätellä havaintojaan houkuttelevista henkilöistä. Tämä selittäisi sen, miksi jotkut kulkevat viettelysten ohi kuin ”laput silmillä”. Colen mukaan on olemassa alitajuntaisia tapahtumasarjoja, jotka helpottavat uskollisena pysymistä omalle kumppanille.  Sellainen on esimerkiksi viehättävän ihmisen tai flirttailevan viestin näkeminen, mutta asian kuittaaminen omassa mielessä ei-kiinnostavaksi.

Kahdeksan syytä olla pettämättä

 

Uskollisten ihmisten toiminta perustuu asenteisiin ja sisäistettyihin sääntöihin. Tässä näkemykseni mukaan uskollisten yleisimmät syyt olla pettämättä kumppaniaan.

 

”En jaksaisi sitä draamaa, mitä pettäminen toisi tullessaan”. Draama yksityiselämässä vie voimia, syö aikaa ja kuluttaa hyvinvointia. Uskolliset välttävät  draamaa. He priorisoivat vakautta, sillä se vapauttaa energiaa muuhun elämään.

 

”En voi tehdä sitä kumppanilleni”. Vaikka joskus olisi kiinnostanutkin olla uskoton, kumppani ei ansaitse sellaista kohtelua. Näin ajattelevat kokevat vahvaa lojaalisuutta.

 

”Ei ole tullut vastaan sellaisia tilanteita”. Tämä liittyy usein parisuhde- ja perhekeskeisyyteen ja ”suoraan töistä kotiin” – tyyppisiin ihmisiin.

 

”Olen kyllä ollut joskus ihastunut, mutta en vienyt sitä pidemmälle”. Tällainen henkilö ei halua leikkiä omilla tai toisten tunteilla. Heidän mielestään riski ei kannata.

 

”En vastaa flirttaileviin viesteihin”. Tämä on oikeastaan helppo tapa pysyä uskollisena: olla tekemättä aloitteita ja olla vastaamatta toisten aloitteisiin.

 

”En käytä päihteitä, joten tiedän aina, mitä teen”. Alkoholi madaltaa estoja kaikilla toiminnan alueilla. Juomattomuus näyttää pelastavan monilta tilanteilta.

 

”En halua elää kaksoiselämää”. Näin ajatteleva ihminen ei halua elää valheessa.

 

”Oman kumppanin kanssa on hyvä olla”. Päätöstä tai lupausta vahvempi syy pysyä uskollisena on parisuhde, jossa kumpikin voi hyvin ja luottaa yhteiseen, hyvään tulevaisuuteen.

 

Ei tiedetä, syntyvätkö nämä näkemykset hyvässä parisuhteessa, vai ovatko ne taustan tai ympäristön tuottamia.  Oleellista on, että parisuhteessaan uskollinen ei kaipaa toisenlaista kumppania, vaan on tyytyväinen nykyiseen.  Myös luonteella on vahva merkitys. Nicosian yliopiston tutkimuksessa tunnollisuus oli uskollisten kumppaneiden vallitseva ominaisuus.

Tarvitsetko apua?

Väestöliiton psykoterapeutin päivystyschat perehtyy nuorten aikuisten parisuhteiden, ihmissuhteiden ja deittailun kipukohtiin. Maksutonta tukea on saatavilla, ota yhteyttä!

https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/paivystava-psykoterapeutti-vastaa-nuorten-aikuisten-parisuhteen-ongelmiin/

 

Tervetuloa maksuttomaan 45-min chattiin psykoterapeutin kanssa! Etsi psykoterapeutin ajanvarauschat otsikolla ”Intiimit ihmissuhteet ja deittailu”. Aikoja on avoinna joka arkipäivä klo 13. Jos et löydä vapaata aikaa, tarkista uudet ajat seuraavan viikon alussa uudelleen!

https://www.hyvakysymys.fi/ajanvarauschat/

Lähteet:

 

Apostolou, M. & Panayiotou, R. (2019) ‘The reasons that prevent people from cheating on their partners: An evolutionary account of the propensity not to cheat’. Personality and Individual Differences, 146, 34-40.

Cole, S et.al (2016): In the Eye of the Betrothed: Perceptual Downgrading of Attractive Alternative Romantic Partners. Personality and Social Psychology Bulletin. May 20, 2016

Branson, Ken (2016): How couples manage not to cheat. Rutgers Today: research and innovation. June 6, 2016.

Heli Vaarasen havaintoja psykoterapiatyöstä 2008-2021

Päivitetty 12.7.2022

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat asiantuntijan kanssa

Tule juttelemaan maksutta ja luottamuksellisesti Väestöliiton asiantuntijan kanssa, jos sinulla on vanhemmuuteen, pari- tai perhesuhteisiin tai...

Tukea parisuhteen hyvinvointiin -parisuhdekurssi

Tämä kurssi on suunnattu yksilöille ja pareille, jotka haluavat vahvistaa keskinäistä yhteyttään ja pyrkiä ymmärtämään sekä itseään...

Häpeä ja rakkaus parisuhteessa

Häpeä syntyy, kun yhteys katkeaa: kun ihminen lähestyy toista, mutta toinen kääntää pään pois. Kun tätä tapahtuu merkittävissä...