Siirry sisältöön

Salailijat solmivat nettisuhteita muita yleisemmin

03.03.2022 klo 14:07 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Psykoterapeutti , Väestöliitto
Jäikö kumppanisi kiinni nettisuhteesta? Mietitkö, miten tuntemattomaan ihastuminen netissä on mahdollista? Tutkimusryhmä selvitti tutkittavien alttiutta solmia nettisuhteita sekä heidän persoonallisuuden piirteitään. Nettisuhteilla tarkoitettiin tunteita ja seksuaalista innostusta herättävää suhdetta tuntemattoman kanssa.

Nettipettäjä on tarkka imagostaan

Tutkimukseen osallistuneet nettipettäjät olivat taipuvaisia salailuun muussa elämässään. Heille oli tärkeää välittää hyvää kuvaa itsestään. Heidän ominaisuuksistaan löytyi niukasti rehellisyyttä ja tunnollisuutta, mutta sitäkin enemmän itsekorostusta ja välinpitämättömyyttä kumppanin tunteista. Taipumus salailuun muussa elämässä liittyi vahvasti suhteiden solmimiseen netissä!

Tutkittavat, joilla oli voimakkain taipumus nettisuhteiden solmimiseen, kertoivat nettisuhteessaan suurimpia valheita tai jättivät kertomatta itsestään oleellisia asioita. He olivat samaa mieltä väittämistä: “Minulla on tärkeä salaisuus, jota en ole kertonut kenellekään” ja “salaisuuteni on liian nolo, että voisin kertoa sen jollekulle”.

Mutta miksi salailuun taipuvaiset olivat alttiita solmimaan nettisuhteita? Tutkijat päättelivät, että seikka liittyy imagonrakennukseen. He, jotka salaavat kielteistä tietoa itsestään tavallisessakin elämässä, tekevät samaa netissä, voidakseen kontrolloida sitä kuvaa, jonka ihmiset heistä saavat. Nettisuhteissa imagon rakennus liioittelemalla tai valehtelemalla onnistuu.

 Nettipettämisen seksuaalinen viehätys

Online-keskustelu voi alkaa yksinkertaisesti pitkästymisestä. Keskusteluseuraa netistä löytyy varmasti. Netin kautta voi toimia tavoilla, joista ei joudu vastuuseen. Esimerkiksi pian keskustelun aloittamisen jälkeen keskustelu voi muuttua seksuaaliseksi ja kirjoittelija voi pyytää rohkeita kuvia toisesta. Samalla kirjoittelijat voivat kertoa itsestään mitä vain. He voivat esitellä itsensä haluamallaan tavalla ja jättää pois tietoja, joita he eivät halua toisen tietävän. Nettisuhteen “salaisuus” yhdistää. Ehkä kummallakin on kumppani, jolta nettisuhde pyritään salaamaan. Se, mikä alkaa viattomasti, voi helposti edetä tosielämän henkiseksi tai fyysiseksi sivusuhteeksi.

Seksuaalinen nettisuhde voi syntyä henkilöön, joka asuu toisella puolella maapalloa, tai henkilöön jonka tapaaminen olisi helppoa. Suhdetta eletään netissä ja viestittelyssä. Vaikka nettisuhde ei koskaan etenisi henkilökohtaiseen tapaamiseen, monet kumppanit pitävät seksuaalista keskustelua ja/tai toisen intiimien kuvien katselua uskottomuutena. Nettisuhde on uhka omalle parisuhteelle. Se ahdistaa yhtä paljon kuin tosielämänkin sivusuhde.

Mitä ovat varoitusmerkit?

Nettisuhteista on seurannut pareille vakavia luottamusongelmia. Kirjoittelijan itsetunto laskee ja hän kokee eristäytyvänsä netin maailmaan. Hän ”seurustelee” ja harrastaa seksiä tietokonevälitteisesti, salaa oman parisuhteen rinnalla. Joillakin nettisuhteiden ylläpitäjillä oli vaikeuksia kiihottua seksistä oman kumppanin kanssa. He alkoivat välttää seksiä kotona ja kokivat emotionaalista ahdistusta parisuhteessaan. Tutkimuksen mukaan yli puolet heistä, jotka harrastivat nettiseksiä nettisuhteissaan, menettivät kiinnostuksen läheisyyteen omassa parisuhteessaan. Vaihtoehtoisesti nettisuhteessa elävä henkilö saattoi muuttaa seksuaalista käyttäytymistään kotona tavalla, jonka kumppani koki loukkaavaksi.

Nettisuhde paljastui, kun nettisuhteissa elävät muuttivat unirytmiään. He valvoivat öisin tai heräsivät koneelle aikaisin aamulla. He alkoivat salailla netin käyttöään ja alkoivat kertoa tekosyitä saadakseen viettää aikaa yksin netissä. Tyypillistä oli kieltää, että mitään epätavallista oli meneillään.

Nettisuhteilla on seurauksia

Tutkimukset kertovat, että nettiuskottomuus rikkoi luottamuksen ja turvallisuuden parisuhteessa.  Turvattomuus puolestaan sai kumppanin etsimään mustasukkaisena todisteita. Tämä sai riidat kiihtymään, vei toiselta yksityisyyden rippeetkin ja vaikeutti parin yhteiselämää entisestään.  Pettäjä vietti aikaansa todistellen, että mitään suhdetta ei ole.  Kumppani vietti aikaansa todistelllen, että on.

Moni kumppani todella tarvitsisi nettipettäjältä totuuden, muttei saa sitä. Olen yrittänyt psykoterapiatyössäni laajentaa näkökulmaa: jos ihminen on menettämisillään kaiken tärkeän elämässään: parisuhteen, perheen ja kodin, sekä omat kasvonsa, kertooko hän silloin itseään ja tulevaisuuttaan vahingoittavan totuuden?  Hyvin harva ihminen noudattaa petoksessaan tai salaillessaan korkeaa moraalia. Asia on pikemminkin päinvastoin.

En siltikään kannata pettäjän nöyryyttämistä. Jokaisesta tilanteesta voi selviytyä parina, jos tahtoa on.  Toisen murskaaminen ei ainakaan auta kääntämään tilannetta voiton puolelle.

Nettipettämisen vaikutukset pettäjään ja kumppaniin ovat samat kuin muissakin sivusuhteissa, eli häpeä, kriisi ja monissa tapauksissa parisuhteen katkeaminen. Kuitenkin ne parit, jotka ovat halukkaita pelastamaan suhteensa, voivat kääntää kriisin edukseen aloittamalla aivan uuden avoimuuden kauden. Ja olemalla kumpikin toisilleen sitä, mitä tämä eniten tarvitsee.

6 vinkkiä sinulle, jonka kumppani jäi kiinni nettisuhteesta

  1. Yritä suhtautua rauhallisesti. Älä tee äkkinäistä eropäätöstä kriisin keskellä.
  2. Ymmärrä, että nettisuhde on seksuaalisesti ja emotionaalisesti addiktoiva suhde. Ehkä kumppanisi halusi siitä irti, muttei päässyt?
  3. Tutkikaa yhdessä parisuhdettanne. Mikä aiheutti sen, että välissänne oli tilaa kolmannelle?
  4. Jos haluatte jatkaa suhdettanne, kertokaa toisillenne, mitä tarvitsisitte toisiltanne elämänkumppaneina ja rakastavaisina?
  5. Luottamuksen saa takaisin vain ansaitsemalla sen takaisin. Jos haluat, anna kumppanillesi aikaa ansaita luottamus. Hae itsellesi apua ja tukea, jotta jaksaisit vaikeaa tilannetta.
  6. Jos toisen käyttäytyminen oli sinulle liikaa, tee omat ratkaisusi. Älä jää odottamaan, että kumppanisi muuttuu. Meillä kaikilla on heikkoudet ja persoonallisuuden piirteet, jotka ovat melko pysyviä.

Lähteet

https://aamft.org/Consumer_Updates/Online_Infidelity.aspx

https://www.psypost.org/2022/02/people-who-conceal-information-in-their-day-to-day-lives-are-more-willing-to-form-online-relationships-62624

Psychological factors related to self-disclosure and relationship formation in the online environment“ by Madeleine T. D’Agata et.al.Journal of Personal Relationships 15.December, 2020

Psykoterapeutti Heli Vaarasen kokemuksia pariterapiatyöstä 2008 – 2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Omat rajat parisuhteessa

Mistä minä alan ja mihin lopun parisuhteessani? Mitä tuon suhteeseen itsestäni näkyväksi ja mitä en? Minkälainen toiminta, puhe ja läheisyys...

Keskustelutehtävä kumppanin kanssa: Haluatko kanssani lapsen? Milloin?

Yksi vaikeimpia keskusteluja kumppanin kanssa on neuvottelu lastensaannista. Moni jättää keskustelun käymättä, koska pelkää painostavansa...

Uusi parisuhdetyyppi: platoniset elämänkumppanit

Miksi pitäisi olla ostamatta unelma-asuntoa, hankkimatta lasta tai toteuttamatta maallemuuttoa vain siksi, että romanttista kumppania ei löydy?...