Siirry sisältöön

Salailijat solmivat nettisuhteita muita yleisemmin

03.03.2022 klo 14:07 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Psykoterapeutti , Väestöliitto
Jäikö kumppanisi kiinni nettisuhteesta? Mietitkö, miten tuntemattomaan ihastuminen netissä on mahdollista? Tutkimusryhmä selvitti tutkittavien alttiutta solmia nettisuhteita sekä heidän persoonallisuuden piirteitään. Nettisuhteilla tarkoitettiin tunteita ja seksuaalista innostusta herättävää suhdetta tuntemattoman kanssa.

Nettipettäjä on tarkka imagostaan

Tutkimukseen osallistuneet nettipettäjät olivat taipuvaisia salailuun muussa elämässään. Heille oli tärkeää välittää hyvää kuvaa itsestään. Heidän ominaisuuksistaan löytyi niukasti rehellisyyttä ja tunnollisuutta, mutta sitäkin enemmän itsekorostusta ja välinpitämättömyyttä kumppanin tunteista. Taipumus salailuun muussa elämässä liittyi vahvasti suhteiden solmimiseen netissä!

Tutkittavat, joilla oli voimakkain taipumus nettisuhteiden solmimiseen, kertoivat nettisuhteessaan suurimpia valheita tai jättivät kertomatta oleellisia asioita.

Mutta miksi salailuun taipuvaiset olivat alttiita solmimaan nettisuhteita? Tutkijat päättelivät, että seikka liittyy imagonrakennukseen. He, jotka salaavat tietoa itsestään tavallisessakin elämässä, tekevät samaa netissä, voidakseen kontrolloida sitä kuvaa, jonka ihmiset heistä saavat. Nettisuhteissa imagon rakennus liioittelemalla tai valehtelemalla onnistuu.

 Nettipettämisen seksuaalinen viehätys

Online-keskustelu voi alkaa yksinkertaisesti pitkästymisestä. Keskusteluseuraa netistä löytyy varmasti. Netissä voi toimia tavoilla, joista ei joudu vastuuseen. Esimerkiksi keskustelu voi muuttua nopeasti seksuaaliseksi ja kirjoittelija voi pyytää rohkeita kuvia toisesta. Samalla kirjoittelijat voivat kertoa itsestään mitä vain ja jättää pois tietoja, joita he eivät halua toisen tietävän. Nettisuhteen “salaisuus” yhdistää. Ehkä kummallakin on kumppani, jolta nettisuhde pyritään salaamaan. Se, mikä alkaa viattomasti, voi helposti edetä tosielämän henkiseksi tai fyysiseksi sivusuhteeksi.

Seksuaalinen nettisuhde voi syntyä henkilöön, joka asuu toisella puolella maapalloa, tai henkilöön jonka tapaaminen olisi helppoa. Suhdetta eletään netissä ja viestittelyssä. Vaikka nettisuhde ei koskaan etenisi henkilökohtaiseen tapaamiseen, monet pitävät seksuaalista keskustelua ja/tai toisen intiimien kuvien katselua uskottomuutena. Nettisuhde on uhka omalle parisuhteelle. Se ahdistaa yhtä paljon kuin tosielämän sivusuhde.

Mitä ovat varoitusmerkit?

Nettisuhteista on seurannut pareille vakavia luottamusongelmia. Kirjoittelijan itsetunto laskee ja hän kokee eristäytyvänsä netin maailmaan. Hän ”seurustelee” ja harrastaa seksiä tietokonevälitteisesti ja salaa. Joillakin on vaikeuksia kiihottua seksistä oman kumppanin kanssa. He alkavat välttää seksiä kotona ja kokevat ahdistusta parisuhteessaan. Yli puolet heistä, jotka harrastavat nettiseksiä nettisuhteissaan, menettävät kiinnostuksen läheisyyteen omassa parisuhteessaan. Vaihtoehtoisesti nettisuhteessa elävä henkilö saattaa muuttaa seksuaalista käyttäytymistään kotona tavalla, jonka kumppani kokee loukkaavaksi.

Nettisuhde paljastuu, kun nettisuhteissa elävä muuttaa unirytmiään. Hän valvoo öisin tai herää koneelle aikaisin. Hän alkaa salailla netin käyttöään ja kertoo tekosyitä saadakseen viettää aikaa yksin netissä. Hän kieltää, että mitään olisi meneillään.

Nettisuhteilla on seurauksia

Nettiuskottomuus rikkoo luottamuksen ja turvallisuuden parisuhteessa.  Turvattomuus saa kumppanin etsimään mustasukkaisena todisteita. Tämä saa riidat kiihtymään, vie toiselta yksityisyyden rippeetkin ja vaikeuttaa yhteiselämää.  Pettäjä viettää aikaansa todistellen, että mitään suhdetta ei ole.  Kumppani viettää aikaansa todistelllen, että on.

Moni kumppani todella tarvitsisi nettipettäjältä totuuden, muttei saa sitä. Olen yrittänyt psykoterapiatyössäni laajentaa näkökulmaa: jos ihminen on menettämisillään kaiken tärkeän elämässään: parisuhteen, perheen ja kodin, sekä omat kasvonsa, kertooko hän silloin itseään ja tulevaisuuttaan vahingoittavan totuuden?  Hyvin harva ihminen noudattaa petoksessaan tai salaillessaan korkeaa moraalia. Asia on pikemminkin päinvastoin.

En siltikään kannata pettäjän nöyryyttämistä. Jokaisesta tilanteesta voi selviytyä parina, jos tahtoa on.  Toisen murskaaminen ei ainakaan auta kääntämään tilannetta voiton puolelle.

Nettipettämisen vaikutukset pettäjään ja kumppaniin ovat samat kuin muissakin sivusuhteissa, eli häpeä, kriisi ja monissa tapauksissa suhteen loppu. Kuitenkin parit, jotka ovat halukkaita pelastamaan suhteensa, voivat kääntää kriisin edukseen aloittamalla aivan uuden avoimuuden kauden. Ja olemalla kumpikin toisilleen sitä, mitä tämä eniten tarvitsee.

6 vinkkiä sinulle, jonka kumppani jäi kiinni nettisuhteesta

  1. Yritä suhtautua rauhallisesti. Älä tee äkkinäistä eropäätöstä kriisin keskellä.
  2. Ymmärrä, että nettisuhde on seksuaalisesti ja emotionaalisesti addiktoiva suhde. Ehkä kumppanisi halusi siitä irti, muttei päässyt?
  3. Tutkikaa yhdessä parisuhdettanne. Mikä aiheutti sen, että välissänne oli tilaa kolmannelle?
  4. Jos haluatte jatkaa suhdettanne, kertokaa toisillenne, mitä tarvitsisitte toisiltanne elämänkumppaneina ja rakastavaisina?
  5. Luottamuksen saa takaisin vain ansaitsemalla sen takaisin. Jos haluat, anna kumppanillesi aikaa ansaita luottamus. Hae itsellesi apua ja tukea, jotta jaksaisit vaikeaa tilannetta.
  6. Jos toisen käyttäytyminen oli sinulle liikaa, tee omat ratkaisusi. Älä jää odottamaan, että kumppanisi muuttuu. Meillä kaikilla on heikkoudet ja persoonallisuuden piirteet, jotka ovat melko pysyviä.

Tarvitsetko apua?

Väestöliiton psykoterapeutin päivystyschat perehtyy nuorten aikuisten parisuhteiden, ihmissuhteiden ja deittailun kipukohtiin. Maksutonta tukea on saatavilla, ota yhteyttä!

https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/paivystava-psykoterapeutti-vastaa-nuorten-aikuisten-parisuhteen-ongelmiin/

 

Tervetuloa maksuttomaan 45-min chattiin psykoterapeutin kanssa! Etsi psykoterapeutin ajanvarauschat otsikolla ”Intiimit ihmissuhteet ja deittailu”. Aikoja on avoinna joka arkipäivä klo 13. Jos et löydä vapaata aikaa, tarkista uudet ajat seuraavan viikon alussa uudelleen!

https://www.hyvakysymys.fi/ajanvarauschat/

Lähteet

https://aamft.org/Consumer_Updates/Online_Infidelity.aspx

https://www.psypost.org/2022/02/people-who-conceal-information-in-their-day-to-day-lives-are-more-willing-to-form-online-relationships-62624

Psychological factors related to self-disclosure and relationship formation in the online environment“ by Madeleine T. D’Agata et.al.Journal of Personal Relationships 15.December, 2020

Psykoterapeutti Heli Vaarasen kokemuksia pariterapiatyöstä 2008 – 2022

Päivitetty 15.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.