Siirry sisältöön

Ero etäsuhteessa

05.10.2022 klo 12:07 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , psykoterapeutti , Väestöliitto
Oletko etäsuhteessa? Ovatko tunteesi alkaneet vakavasti hiipua? Voi tuntua vaikealta, että haluat lopettaa suhteen, joka ei ole vielä edes siirtynyt yhteiseen, jokapäiväiseen arkeen. Te elätte kaukana toisistanne etäsuhteessa, mutta sinusta tuntuu, että suhde on tullut tiensä päähän. Miten etäsuhteesta erotaan?

Mieti, kunnes olet varma päätöksestäsi

Listaa etäsuhteesi hyvät ja huonot puolet. Kumpi puoli voittaa? On tavallista, että ero on niin vaikea asia, että alat järkeillä suhteen jatkamisen puolesta. Mutta mitä sydämesi sanoo? Miltä sinusta tuntuu, kun ajattelet yhteistä elämää, mahdollista yhteen muuttoa, yhteisiä vastuita ja sitoutumista? Vai vaivaavatko suhdettanne väärinkäsitykset tai huono kommunikaatio?  Silloin kun pari ei elä arkeaan yhdessä, vaan suhteen ylläpito tapahtuu viesteillä ja puheluilla, turhautuminen pelkkään puhumiseen voi olla lähellä.

Jos sinusta ei tunnu hyvältä kuulla hänestä ja sama tunne on jatkunut jo pitkän aikaa, on aika miettiä suhteen tulevaisuutta. Jos kumpikaan ei enää innoissaan järjestä kohtaamisia ja yhteistä aikaa, suhde saattaa olla viilenemään päin.  Se, että tulevaisuudesta puhuminen loppuu, on selkeä merkki suhteen viilenemisestä. Varmuus erosta tarkoittaa sitä, että olet varma itsestäsi, vaikka et olisi varma suhteestasi, kumppanistasi tai tulevaisuudestasi. Voit silti olla varma siitä, miltä sinusta tuntuu ja haluatko jatkaa suhteessa.

Juttele etäsuhteesi päättämisestä ulkopuolisen kanssa

Eropohdintaan voi olla tärkeää saada myös muita näkökulmia. Voit käyttää esimerkiksi järjestöjen maksuttomia palveluita, joissa voit keskustella chatissa tai puhelimessa tunteistasi puolueettoman asiantuntijan kanssa. Väestöliiton tarjoamia palveluita löydät esimerkiksi täältä. Ero on vaikea asia, mutta se voi olla vielä vaikeampaa, jos kukaan ei anna tukea tunteillesi ja tahdollesi.  Ulkopuolinen kuuntelija voi osoittaa juuri sitä ymmärrystä ja myötätuntoa, joita eron hetkellä tarvitset.

Hakemalla keskustelutukea voit saada ajatuksia siihen, kuinka juuri sinun erosi voisi tapahtua mahdollisimman kivuttomasti ja mahdollisimman vähin vaurioin.

Älä odota liian kauan

On aina mahdollista venyttää eroa, pysähdyttää suhde paikalleen tai jäädä odottelemaan parempia aikoja. Jos sinulla on tahto erota, tee se, sillä asian venyttäminen ei ole kenellekään hyväksi. Sanonta ”Se mikä pitkittyy, se mutkittuu” pitää usein paikkansa! Etkö haluaisi luovuttaa? Joskus luovuttaminen on viisasta. Sinnitteleminen epätyydyttävässä suhteessa, kun selkeästi ette sovi toisillenne, on väärin sinua ja teitä molempia kohtaan.

Sen jälkeen, kun olet ajatellut asiat läpi, olet varma asiastasi ja olet koonnut ympärillesi sitä tukea mitä erossa tarvitaan, on aika suunnitella missä, milloin ja miten kerrot asian etäkumppanillesi. Jos voit, anna hänelle aikaa sopeutua ajatukseen, että ero voi olla tulossa tai että tunteesi ovat muuttuneet. Kun olet ennakoinut asiaa ja antanut ymmärtää, että muutos on tulossa, on myös eroviestin vieminen perille sinun etäkumppanillesi helpompaa.

Valmista etäsuhdekumppania tulevaan puheluun

Erosta on vaikeaa ilmoittaa kasvokkain, mutta vielä vaikeampaa se voi olla puhelimessa tai videokeskustelussa! Et voi halata ja lohduttaa toista. Joka tapauksessa on ystävällistä valmistaa häntä tulevaan keskusteluun, esimerkiksi viestittämällä etukäteen: ”Nyt on vakavaa asiaa, soitan illalla kuudelta!”.  Anna hänelle aikaa valmistautua tärkeään keskusteluun.  Erotilanteissa tuskallisinta on yllätys, mihin ei ole voinut mitenkään valmistautua.

On hyvä ajoittaa erokeskustelu siten, että mitään kumppanillesi todella tärkeää tapahtumaa tai menoa ei ole tiedossa, sillä ymmärrettävästi etäkumppanisi voi tarvita aikaa asian sulatteluun. Ethän voi tietää, miten hän ottaa tiedon vastaan. Siksi on hyvä antaa ennakkovaroitus tulevasta keskustelusta ja etsiä sille sopiva ajankohta. Voit myös pyytää kumppaniasi soittamaan sinulle, kun hänellä on hyvä hetki.

Videopuhelu on parempi valinta kuin tekstari tai puhelu ilman näköyhteyttä

On oikein, että kumpikin saa sanoa sanottavansa ja nähdä toisen läsnäolon ilmeineen ja sävyineen. Erossa ei ole kyse vain ilmoituksesta, vaan keskustelusta ja toivottavasti myös päätymisestä molemmille hyväksyttävään lopputulokseen. Vaikka kumppanisi ei haluaisikaan erota niin olisi hyvä, että kummatkin voivat hyväksyä suhteen tulleen tiensä päähän.

Ole kärsivällinen, anna aikaa

Vaikka olisit kuinka jännittynyt, älä kiirehdi. On ok ottaa keskustelussa pitkiä taukoja sekä antaa kumppanin ja itsensä muodostaa sanottavansa hitaasti. Käykää pohdiskelevaa keskustelua. Erossa on kyse siitä, että ollaan rakkauden haudalla. Voit kertoa mitä ikävöit ja mitä hyvää muistat suhteestanne, mutta että nyt, tässä ajassa, romanttiset ja rakkaudelliset tunteesi ovat hiipuneet. On aivan tavallista, että et täysin osaa ennakoida mitä aiot sanoa. Älä panikoi. Ole itsellesi ja hänelle rehellinen.

Kun puhut kumppanillesi varmista, että kaikki mitä sanot tulee sydämestä. Kuuntele myös hänen puolensa asiasta.  Älä kuitenkaan alistu manipuloinnille tai syyttelylle. Jos näin käy, älä taivu, vaan lopeta puhelu nopeasti. Kerro hänelle ettet halua satuttaa tahallasi.

 

Anna tilaa kysymyksille ja vastaa niihin

Nyt tarvitset kärsivällisyyttä. Nyt on aika osoittaa myötätuntoa. Vaikka olet varma omista tunteistasi, anna hänen kertoa rauhassa omistaan. Älä keskeytä tai kiellä puhumasta, vaan anna tunnustus sille, että te kerran olitte rakastavaisia. Anna tunnustus sille, että molemmat olivat tosissaan ja tekivät parhaansa etäsuhteessa. Sinulle se ei vain enää riittänyt.

Älä etsi syyllisiä, vaan pysy asiassa

Pysy rauhallisena ja tunnusta, että te kaksi olitte osa suhdetta ja että teistä kumpikin oli mukana suhteessa, jonka onnellisuus alkoi hiipua. On mahdotonta ja hyödytöntä osoitella yhtä syyllistä. Pysy asiassa: siinä, että haluat päättää suhteen.  Se, että päätät lopettaa suhteen rehellisesti, on parasta kummallekin osapuolelle.   Roikottaminen suhteessa epämääräisillä lupauksilla, ghostaaminen tai suhteeseen jääminen silkasta säälistä ei ole reilua ketään kohtaan.  Seiso siis päätöksesi takana ja pysy asiassa.

Tee surutyösi kunnolla

Vaikka sinä olisit jättäjä, ero sattuu teihin molempiin. Eron kipu voi tulla myös viiveellä.  Läheisten ihmissuhteiden katkeaminen voi ymmärrettävästi olla vaikeaa.  Suru voi tulla aaltoina ja olla intensiivisempi toisina päivinä kuin toisina. Älä jää yksin, vaan hae tukea ja apua tarvittaessa. Itke surusi pois. Kun suhde on loppu, se on loppu. Suuntaa ajatuksesi uusiin ihmisiin ja kohtaamisiin.

Apua ja tukea etäsuhteen eroon

Apua ja tukea etäsuhteen eroon on saatavilla esimerkiksi psykoterapeutin päivystyschatissa, jonka löydät täältä. 

Psykoterapeutin ajanvarauschatit löytyvät täältä, otsikolla Intiimit ihmissuhteet.

Lähteet:

https://hernorm.com/how-to-break-up-with-someone-long-distance/

https://www.easel.ly/blog/long-distance-relationship-statistics-infographic/

https://lastingthedistance.com/long-distance-break-up/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua nuorille aikuisille

Ongelmia intiimeissä ihmissuhteissa? Entä deittailussa? Maksutonta neuvontaa ammattitaidolla ja kokemuksella Väestöliitosta.

Keskusteluapua nuorille aikuisille

Ongelmia intiimeissä ihmissuhteissa? Entä deittailussa? Maksutonta neuvontaa ammattitaidolla ja kokemuksella Väestöliitosta.

Keskusteluapua nuorille aikuisille

Ongelmia intiimeissä ihmissuhteissa? Entä deittailussa? Maksutonta neuvontaa ammattitaidolla ja kokemuksella Väestöliitosta.