Siirry sisältöön

Miksi murrosiässä tulee finnejä ja mustapäitä?

Julkaistu 14.09.2018 - 14.09.2018 klo 16:00 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä hiukset ja iho rasvoittuvat siksi, että murrosiässä hormonitoiminnan lisääntymisen johdosta hiki- että talirauhaset toimivat vilkkaammin. Kaikilla ihmisillä on ihossa talirauhasia. Ne erittävät talia, joka voitelee ihoa ja suojelee sitä. Iho alkaa rasvoittua 8–10-vuotiaana, jolloin aiemmin lapsuudessa lepotilassa olleet talirauhaset alkavat kasvaa ja erittää talia.

Murrosiässä muuttuva hormonitoiminta ja perintötekijät vaikuttavat finnien ilmaantumiseen. Jokaisella on joskus finnejä, toisilla niitä on enemmän ja toisilla vähemmän.  Finnit eivät johdu huonosta hygieniasta.

Finnit, mustapäät, akne – näppyjä on monenlaisia

Mustapäiden ja finnien syntymistä ei voi juuri ehkäistä. Jotkut kokevat aknen helpottuneen välttämällä muun muassa suklaan ja juuston syöntiä, mutta tästä ei ole tieteellisestä näyttöä aknen hoidossa. Myös kosmetologiset hoidot voivat helpottaa iho-oireita.  Sen sijaan tiedetään, että tupakointi lisää aknea.

Talipatit ovat hyvin yleisiä, niitä on joskus aivan kaikilla. Kivuttomille talinäpyille ei tarvitse tehdä mitään, ne voivat parantua itsestään. Yleensä tällaiset finnit ovat kipeitä. Jos niitä tulee toistuvasti ja niitä on paljon, niin niitä voidaan hoitaa antibioottivoiteella. Puristelua kannattaa välttää, sillä puristelun seurauksena näpyt voivat ärtyä entisestään, joten niitä ei kannata puristella. Finnejä voidaan hoitaa eri tavoin. Kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jos omat keinot eivät riitä.

Mikä on mustapää?

Tukkeutunutta talirauhasta sanotaan mustapääksi. Mustapäitä on lähes kaikilla murrosikäisillä kasvoilla ja ne muodostuvat talirauhasen erittämästä sarveissoluista ja talista, jotka tukkivat talirauhasen. Kasvaessaan se muuttuu tummaksi ja näkyväksi mustapääksi. Tumma väri ei ole likaa, vaan elimistön itse tuottamaa luonnollista väriä. 

finnit

Mikä on akne?

Iholla elää runsaasti bakteereja, etenkin aknebakteereja. Ne kuuluvat ihon normaaliin kasvustoon. Kun bakteerit lisääntyvät voimakkaasti, tukkeutunut talirauhanen saattaa tulehtua, jonka seurauksena tukkeutuneen talirauhasen päälle muodostuu märkäpää.

Aknesta eli finnitaudista on kyse, kun finnejä on paljon. Tavallisimmin aknea on poskissa, otsassa ja hartioissa. Finnit voivat olla kivuliaita. Niistä saattaa jäädä myös arpia parantuessaan. Akne on tavallisin nuoruusiässä, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla. Noin 50 %:lla suomalaisista on aknea murrosiän loppupuolella. Lisää ihon hoitamisesta.

Voiko finnejä tulla sukuelimiin?

Kyllä voi. Finnejä voi olla missä tahansa päin ihoa. Iholla ja limakalvolla on paljon ihorauhasia, kuten talirauhasia. Tällainen rauhanen voi mennä tukkoon, jolloin siitä tulee kova ja sen sisältä voi tulla puristaen töhnää.  Tällainen tukkeutunut ihohuokonen eli finni voi tulla myös genitaalialueille kuten penikseen ja häpyhuuliin.

Peniksessä voi olla erilaisia näppyjä, joista yleisin on tulehtunut talirauhanen eli finni, joka voi tosiaan puristettaessa tyhjentyä. Puristeleminen ei tosin ole suositeltavaa, sillä näppy voi edelleen vain äityä pahemmaksi. Ne useimmiten häipyvät/kuivuvat itsestään pois.

Jos finni on sukuelinten alueella, on hyvä huolehtia päivittäisestä hygieniasta, eli tee vesipesu vähintään kerran päivässä, lisäksi voi käyttää suihkusaippuaa, joka on tarkoitettu intiimialueelle. Alushousut on syytä vaihtaa joka päivä, sillä likaiset vaatteet vain ylläpitävät tulehdusta. Tulehtunutta ihopattia voi myös pyyhkiä laimealla desinfiontiaineella aamuin ja illoin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva erilaisista finneistä ja näpyistä: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

LAINARAHA I Kannattaako massia lainata?

Lainanotossa on kuitenkin aina riskinsä, sillä laina on aina maksettava takaisin. Mikäli lainanottaja ei ole tietoinen lainaamisen säännöistä,...

TUBETTAMINEN I Miks se on joku juttu ja miks sitä tehdään?

Internetin yleistymisen ja sen nopeuksien kasvun myötä, kenen tahansa ihmisen on helppo ladata tai striimata mitä vain internetiin. Ja siitä on...

Chat nuorille!

Chat nuorille! Kaikille avointa keskustelua rennolla otteella adhd-aihepiiristä.