BETA Siirry sisältöön

Kuinka tullaan kaapista?

Julkaistu 27.03.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Ulostulo tarkoittaa usein sitä, että ”tulee kaapista” asian kanssa, jota muut eivät tiedä tai osaa aavistaa. Yleensä se liitetään seksuaaliseen suuntautumiseen, mutta kyseessä voi olla myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun, mieltymyksiin, suhdemuotojen moninaisuuteen tai haluun kertoa itsestä jotain muuta tärkeää. Ulostulon taustalla on tarve korjata itseen kohdistuvia vääriä oletuksia ja tarve tulla kohdatuksi omana itsenään.

Ihminen, joka elää kaapissa, joutuu salaamaan tärkeän osan itsestään ja identiteetistään, eikä pysty avoimesti kertomaan, kuka hän on tai mitä hän ajattelee. Tämä saattaa usein aiheuttaa vahvoja ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunteita.

Kaapissa olo ja mahdollinen kaksoiselämä voi olla todella kuormittavaa.  Se voi altistaa ongelmiin tai estää pyytämästä apua ongelmatilanteisiin, esimerkiksi ihmissuhteissa. Pahimmillaan nämä tilanteet voivat traumatisoida ihmisen.

Omasta identiteetistä ei ole pakko kertoa. Toisaalta, joskus voi olla ihan hyvä kertoa itsestään luotettavaksi koetulla aikuiselle tai läheiselle ystävälle.  Kertomisen hetkellä voi olla tärkeää pohtia sitä, mitä haluat itsestäsi kertoa ja mitä toivot kertomisesta seuraavan.

Kummasta on sinulle enemmän hyötyä, kertomisesta vai kertomatta jättämisestä. Myös vertaisryhmät voivat olla hyviä paikkoja pohtia itseä ja tutustua muihin. Itsestä tai omasta identiteetistä kertominen ei ole pakollista eikä siihen tarvitse kiirehtiä. Esimerkiksi kaikki sateenkaarevat henkilöt eivät osallistu Pridemarsseille, eikä omaa identiteettiä tarvitse alle – tai yliviivata. Ole sinä, se riittää.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mun sateenkaari-ahtaat sukupuoliroolit

Mun sateenkaari-podcast jaksossa SETA:n nuorisotyöryhmän Seve ja Poikien Puhelimen Tommi pohtivat ahtaita sukupuolirooleja, ulkonäköpaineita ja...

Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen linjaus seksuaalikasvatus kuuluu lapsille

Euroopan Ihmisoikeustuomioistun päätti että lapsen pitää osallistua päiväkodin ja koulun seksuaalikasvatustunneille. Lapsella on oikeus saada...

Mitkä on parhaita peniskasvupillereitä?

Pornosivuilla saattaa törmätä hämärältä haiskahtaviin mainoksiin, joissa luvataan peniksen kasvua uskomattoman nopeasti. Mainoksia leimaa usein...