Siirry sisältöön

Mitä tehdä, kun kondomi jää sisälle?

11.07.2019 klo 15:38 - Tuottanut Väestöliitto
Kondomi voi jäädä emättimeen tai peräsuoleen. Kondomi ei katoa emättimeen tai peräaukkoon eikä se pääse esimerkiksi kohtuun. Kondomin saa useimmiten itse pois, mutta tarvittaessa myös lääkäri voi auttaa.

Koeta pysyä rauhallisena, vaikka tilanne saattaa tuntua kuumottavalta. Muista, et ole maailmankaikkeuden ainoa ihminen, jolle on käynyt näin. Jos koet olevasi kovin hermostunut ja jännittynyt, rauhoittele itseäsi.  Hermostuessaan ihminen jännittää muun muassa lantiopohjanlihaksiaan, jolloin esimerkiksi emättimen aukko ja peräaukko supistuvat.

Kuinka toimia?

  1. Tarkastathan, että kyntesi ovat lyhyet. Näin pidät huolen siitä, että et riko kynsilläsi peräaukon ja suolen tai emättimen herkkiä limakalvoja. Pese kätesi, ettei tule tulehduksia.
  2. Älä ota käyttöösi saksia, syömäpuikkoja, pinsettejä tai mitään muitakaan esineitä – käytä vain sormiasi. Teräviä välineitä käyttämällä voit päätyä vahingoittamaan emättimen tai peräsuolen aukkoa, suolta ja limakalvoja.
  3. Mikäli kondomi on jäänyt emättimeen, asetu kyykyyn, nelinkontin tai aseta toinen jalka wc-pytyn päälle. Käyttämällä peiliä näet, onko kondomi tulossa ulos. Muista, että kondomi ei katoa emättimeen, eikä se voi kulkeutua esimerkiksi kohtuun. Jos et näe kondomia, laita yksi tai kaksi sormea emättimeen.
  4. Kun sormesi ovat emättimessä, tunnustele sormillasi, missä kondomi on ja tartu sormella kondomiin ja liuta kondomia emättimen suuaukkoa kohti. Lantionpohjanlihaksia apua käyttäen, on mahdollista ponnistamalla yrittää saada kondomi emättimen suulle.
  5. Jos kondomi on peräsuolessa, mutta osa siitä näkyy peräaukon suulla, voit mennä kyykkyyn, laittaa peilin lattialle ja kokeilla saada sormilla kondomista otetta.
  6. Jos kondomi on jäänyt peräsuoleen, kokeile ensin, saatko kondomin sormillasi pois. Jos tunnet sormenpäissä kondomin, sinun on mahdollista saada siitä ote ja varovasti hivuttaa sitä peräaukkoa kohti. Voit myös mennä kyykkyyn, laittaa peilin lattialle ja kokeilla saada sormilla kondomista otetta. Voit käyttää yhtä tai kahta sormea. Voit vaihtoehtoisesti istahtaa wc-pytylle ja yrittää kakata. Käytä apunasi pientä käsipeiliä, jolla voit katsoa, onko kondomi tulossa ulos peräaukosta.
  7. Voit myös pyytää kumppaniasi tai läheistä ystävää avuksesi. He voivat nähdä paremmin sen, jos kondomi on jo tulossa ulos ja voivat vetää sen silloin pois.
  8. Valmistaudu myös siihen, että joudut hakeutumaan terveyskeskukseen. Hoitajat ja lääkärit ovat nähneet työssään kaikenlaista ja tämä on heille työtehtävä toisten joukossa. Terveysasemilla on myös tarvittavat välineet turvalliseen kondomin poistoon. Jos et saa kondomia pois, soita terveyskeskukseen saadaksesi lisäohjeita. Voit lukea lääkäriin hakeutumisesta lisää täältä. 
  9. Emättimeen tai peräsuoleen ei saa jättää kondomia, sillä se voi aiheuttaa tulehduksia.
  10. Muista huolehtia seksuaaliterveydestäsi! Jos kondomi on jäänyt emättimeen tai peräsuoleen kun sinulla on ollut seksiä kumppanin kanssa, muista seksitautien ja raskauden mahdollisuus. Jälkiehkäisypillerin hakeminen voi olla tarpeellista, jos käytössä ei ole ollut hormonaalista ehkäisyä. Jälkiehkäisypilleristä voit lukea lisää täältä.

Artikkeli päivitetty 19.7.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...