Siirry sisältöön

Mitä squirttaaminen tarkoittaa?

22.06.2022 klo 10:59 - Tuottanut Väestöliitto
Sana ”squirttaus” tulee englannin kielen sanasta ”squirt”, joka tarkoittaa ruiskua, purskahdusta tai suihkuamista. Squirttaus on nesteen purkautumista tyttö- tai naistyypillisistä sukuelimistä voimakkaan kiihottumisen ja joskus orgasmin yhteydessä.

Squirttaamisesta puhutaan joskus suihkuorgasmina tai naisen ejakulaationa. Squirttauksessa tyttö- tai naistyypillisistä sukuelimistä purkautuu kiihottumisen yhteydessä nestettä, jonka määrä voi vaihdella muutamasta tipasta useisiin desilitroihin. Voit lukea lisää tyttö- ja naistyypillisistä sukuelimistä täältä. Joskus squirttaamista ei välttämättä huomaa nesteen pienen määrän vuoksi, ja joskus taas squirttaamisesta voi syntyä nestelammikko.  

Onko squirttaus pissaa? 

Toistaiseksi ei ole yhtä näkemystä siitä, mitä sukuelimistä purkautuva neste squirttauksessa on. Aikaisemmin on ajateltu, että se olisi virtsaputkesta tulevaa virtsaa, mutta nykytietämyksen mukaisesti nesteen tiedetään tulevan Skenen rauhasesta. Se on naistyypillisen kehon vastine miestyypillisessä kehossa olevalle eturauhaselle. Voit lukea eturauhasesta lisää täältä. Joskus sanotaankin, että squirttaus on siemensyöksyä vastaava reaktio, vaikka squirttauksella ei olekaan tekemistä lisääntymisen kanssa. Siemensyöksystä voit lukea lisää täältä. 

Squirttaamisesta puhutaan vielä aika vähän ja siksi moni ei tiedä, että sellaista voi ylipäätään tapahtua. Välillä squirttaamiseen suhtaudutaan oudoksuen ja ajatellaan, että se on likaista tai noloa. Squirttaaminen on kuitenkin täysin luonnollista ja moni saa siitä nautintoa. Squirttaamiseen liittyy myös väärinkäsityksiä; esimerkiksi pornosta saattaa saada käsityksen, että squirttaaminen olisi voimakkaan orgasmin mittari, mikä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Squirttaaminen voi tapahtua ilman orgasmia tai samaan aikaan orgasmin kanssa.  

Miten squirttaus tapahtuu? 

Ei ole yhtä näkemystä siitä, voiko kuka tahansa squirtata ja kenelle squirttaaminen on mahdollista. Squirttaaminen tapahtuu yleensä silloin, kun henkilö on voimakkaasti kiihottunut, mutta pystyy samalla rentoutumaan. Squirttaus voi tapahtua seksin aikana yhden kerran tai monta kertaa ihmisestä riippuen. 

Squirttaus on hyvin yksilöllistä ja keinot sen aikaansaamiseen riippuvat paljon ihmisestä ja tämän tarpeista. Squirttausta auttaa usein g-pisteen ja emättimen alueen hyväily, sekä oikeanlaisen mielentilan saavuttaminen. Monet kuvailevat, että squirttausta edeltää paineen tunne lantion alueella ja kokemus, että pitäisi päästä pissalle. 

Miten voi oppia squirttaamaan? 

Squirttaamista voi harjoitella yksin tai seksikumppanin kanssa. Harjoitteluun kannattaa suhtautua lempeästi ja pyrkiä pois suorituskeskeisyydestä. Lisäksi kannattaa treenata lantiopohjalihaksia, joista voit lukea lisää täältä. Jos squirttauksessa nesteen purkautumisesta syntyvä sotku huolestuttaa, voi tilanteeseen varautua etukäteen asettamalla esimerkiksi sängylle pyyhkeitä. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että squirttaaminen tai ylipäätään orgasmin saaminen ei määrittele seksin hyvyyttä. Squirttaamisesta ei kannata tehdä tavoitetta tai vaatimusta seksille, vaan pikemminkin nähdä se osana kokonaista nautinnon matkaa, ja asiana joka voi tapahtua tai olla tapahtumatta.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Testaa tietosi orgasmista!

Tämän testin avulla pääset pohtimaan orgasmia! Testi koostuu 11:stä kysymyksestä, joihin on on esitetty kolme tai kaksi vastausvaihtoehtoa....

Kondom kevttimraavâ

Kondominkäyttöohje inarinsaameksi.