Siirry sisältöön

Mitä squirttaaminen tarkoittaa?

22.06.2022 klo 10:59 - Tuottanut Väestöliitto
Sana ”squirttaus” tulee englannin kielen sanasta ”squirt”, joka tarkoittaa ruiskua, purskahdusta tai suihkuamista. Squirttaus on nesteen purkautumista tyttö- tai naistyypillisistä sukuelimistä voimakkaan kiihottumisen ja joskus orgasmin yhteydessä.

Squirttaamisesta puhutaan joskus suihkuorgasmina tai naisen ejakulaationa. Nykykäsityksen mukaan squirttausta ja naisen ejakulaatiota pidetään eri asioina, vaikka ne voivat esiintyä samanaikaisesti. Ejakulaatiosta puhuttaessa tyttö- tai naistyypillisistä sukuelimistä purkautuu kiihottumisen yhteydessä paksuhkoa nestettä, joka on peräisin Skenen rauhasista. Squirttauksessa puolestaan nesteen ajatellaan tulevan virtsateiden kautta virtsarakosta, ja tällöin sitä voi olla huomattavasti enemmän. Voit lukea lisää tyttö- ja naistyypillisistä sukuelimistä täältä. Molemmat tapahtumat ovat normaaleja ja kokijalle usein nautinnollisia.

Onko squirttaus pissaa? 

Kun naistyypillisen kehon ejakulaatio ja squirttaus erotetaan toisistaan, vaikuttaisi siltä, että squirtatessa purkautuu pissaan verrattavaa ainetta virtsarakosta. Myös emättimesta voi tulla eritteitä samanaikaisesti. 

Squirttaamisesta puhutaan vielä aika vähän ja siksi moni ei tiedä, että sellaista voi ylipäätään tapahtua. Välillä squirttaamiseen suhtaudutaan oudoksuen ja ajatellaan, että se on likaista tai noloa. Squirttaaminen on kuitenkin täysin luonnollista ja moni saa siitä nautintoa. Squirttaamiseen liittyy myös väärinkäsityksiä; esimerkiksi pornosta saattaa saada käsityksen, että squirttaaminen olisi voimakkaan orgasmin mittari, mikä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Squirttaaminen voi tapahtua ilman orgasmia tai samaan aikaan orgasmin kanssa.  

Miten squirttaus tapahtuu? 

Ei ole yhtä näkemystä siitä, voiko kuka tahansa squirtata ja kenelle squirttaaminen on mahdollista. Squirttaaminen tapahtuu yleensä silloin, kun henkilö on voimakkaasti kiihottunut, mutta pystyy samalla rentoutumaan. Squirttaus voi tapahtua seksin aikana yhden kerran tai monta kertaa ihmisestä riippuen. 

Squirttaus on hyvin yksilöllistä ja keinot sen aikaansaamiseen riippuvat paljon ihmisestä ja tämän tarpeista ja kehosta. Squirttausta auttaa usein emättimen alueen hyväily, sekä oikeanlaisen mielentilan saavuttaminen. Monet kuvailevat, että squirttausta edeltää paineen tunne lantion alueella ja kokemus, että pitäisi päästä pissalle. 

Miten voi oppia squirttaamaan? 

Squirttaamista voi harjoitella yksin tai seksikumppanin kanssa. Harjoitteluun kannattaa suhtautua lempeästi ja pyrkiä pois suorituskeskeisyydestä. Lisäksi kannattaa treenata lantiopohjalihaksia, joista voit lukea lisää täältä. Jos squirttauksessa nesteen purkautumisesta syntyvä sotku huolestuttaa, voi tilanteeseen varautua etukäteen asettamalla esimerkiksi sängylle pyyhkeitä. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että squirttaaminen tai ylipäätään orgasmin saaminen ei määrittele seksin hyvyyttä. Squirttaamisesta ei kannata tehdä tavoitetta tai vaatimusta seksille, vaan pikemminkin nähdä se osana kokonaista nautinnon matkaa, ja asiana joka voi tapahtua tai olla tapahtumatta samaan tapaan kuin ejakulaatiokin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto 

Päivitetty 20.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...