Siirry sisältöön

Mikä on orgasmi?

04.05.2021 klo 15:29 - Tuottanut Väestöliitto
Orgasmi on kehossa ja mielessä tapahtuva seksuaalisen mielihyvän kokemus. Orgasmin voi saada monella eri tavalla itsetyydytyksessä tai seksissä toisen ihmisen kanssa.

Orgasmi on kokemuksena seksuaalisen jännitteen vapautumista mielessä ja kehossa. Nautinto on sen keskeisin mittari. Orgasmin voi saada monella eri tavalla itsetyydytyksessä tai seksissä toisen ihmisen kanssa.

Mediassa liikkuu paljon harhaanjohtavaa tietoa siitä, miten orgasmi kuuluisi saada, ja kuinka orgasmit eroavat keskenään toisistaan (esim. klitorisorgasmi, emätinorgasmi jne.). Tosiasiassa ei ole olemassa erilaisia orgasmeja, joita pitäisi tavoitella vaan orgasmit voivat tuntua erilaisilta eri kehoissa. Lisäksi eri kehoille toimivat erilaiset tavat saada orgasmi. Orgasmi on kuitenkin aina seksuaalisen jännitteen vapautumista tavalla tai toisella.

Ihmiset ovat myös anatomisesti erilaisia. On tavallista ettei esimerkiksi penis-emätinyhdyntä johda orgasmiin vulvallisella osapuolella, sillä peniksellä ei usein pysty parhaimmalla tavalla hyväillä klitorista. Tämä selittyy anatomisilla eroilla kehojen välillä. Kannattaa siis tutkia sitä, millaisesta kosketuksesta oma keho nauttii sen sijaan, että yrittää väkisin saada nautintoa tietyntyyppisestä kosketuksesta.

Orgasmi edellyttää nautintoa mielessä

Orgasmissa saamisessa ei ole kyse tekniikoista, jotka toimivat kaikille eikä erilaisista orgasmeista, jotka tuntuvat samalta eri ihmisille tai eri kerroilla. Orgasmi ei ole ainoastaan kehollista vaan kokemus tapahtuu mielessä. Sen saaminen edellyttää siis nautinnon kokemusta, ja tämän nautinnon saavuttamisessa ihmiset eroavat toisistaan. Nautinto onkin orgasmin keskeisin mittari eikä esimerkiksi se, miten sen saa tai kuinka kauan saamisessa kestää.

Mitä kehossa tapahtuu orgasmin aikana?

Seksuaalisessa kiihottumisessa verenkierto sukuelimissä lisääntyy, sydämen syke tihenee ja hengitys kiihtyy. Orgasmissa nämä kehon reaktiot usein voimistuvat. Seksuaalisesta kiihottumisesta voit lukea lisää täältä. Orgasmissa lantionpohjanlihakset supistelevat, ja orgasmi voikin tuntua rytmikkäinä supistuksina peniksessä tai emättimessä. Lähestyvän orgasmin voi tunnistaa esimerkiksi paineen tuntuna tai kuumotuksena sukuelimissä.

Tyypillisissä mieskehoissa orgasmiin liittyy usein siemensyöksy eli ejakulaatio. Siemensyöksy ja orgasmi voivat kuitenkin tulla myös eri aikaan eli ne eivät ole toisiinsa sidottuja. Myös tyypillisessä naiskehossa orgasmiin voi liittyä nesteen purkautuminen Skenen rauhasista (ejakulaatio) tai nesteen purkautuminen virtsarakosta. Jälkimmäistä kutsutaan squirttaamiseksi, ja löydät siitä lisää tietoa täältä. Orgasmin jälkeen olo kehossa voi olla rentoutunut, energinen tai väsynyt. Orgasmin kokemus on aina yksilöllinen. On myös tavallista, että orgasmi ei tunnu aina samanlaiselta. Toisinaan orgasmi voi tuntua hyvinkin voimakkaalta ja toisinaan taas hieman vaimeammalta.

On tavallista ettei orgasmia tule

On myös tavallista, että orgasmia ei aina tule. Kaikki eivät välttämättä koe orgasmeja ollenkaan elämänsä aikana. On hyvä muistaa, että seksin tai itsetyydytyksen ei tarvitse tai usein kannatakaan tähdätä orgasmiin. Seksin tarkoitus on tuottaa nautintoa läpi seksin eikä tähdätä tietynlaiseen nautintoon. Orgasmin tavoite voi luoda suorituspaineita, jotka puolestaan voivat estää orgasmin kokemisen. Seksuaalisesta kiihottumisesta, itsetyydytyksestä tai seksistä voikin keskittyä nauttimaan ilman painetta siitä, että orgasmi täytyisi saavuttaa. Orgasmiin voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten esimerkiksi fiilis, jännittäminen tai luottamus seksikumppaniin. Mieliala, stressi tai suorituspaineet voivat myös vaikuttaa siihen, ettei orgasmia tule. Myös lääkityksellä kuten mielialalääkkeillä voi olla vaikutusta siihen, että orgasmi on haastavaa saada.

Jos orgasmi mietyttää sinua, voit tulla juttelemaan aiheesta seksuaalineuvontachattiimme. Seksuaalineuvontachatin löydät täältä.

Katso myös Poikien Puhelimen video ”Mikä orgasmi on?” täältä.

Täältä voit lukea lisää siitä, miksi orgasmi ei tule.

Päivitetty 7.7.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...