
Mikä on orgasmi?
Seksuaalisessa kiihottumisessa verenkierto sukuelimissä lisääntyy, sydämen syke tihenee ja hengitys kiihtyy. Orgasmissa nämä kehon reaktiot usein voimistuvat. Seksuaalisesta kiihottumisesta voit lukea lisää täältä. Orgasmi voi tulla monella eri tapaa, esimerkiksi itsetyydytyksessä tai seksissä toisen ihmisen kanssa. Orgasmissa lantionpohjanlihakset supistelevat, ja orgasmi voikin tuntua rytmikkäinä supistuksina peniksessä tai emättimessä. Lähestyvän orgasmin voi tunnistaa esimerkiksi paineen tuntuna tai kuumotuksena sukuelimissä.
Miestyypillisissä kehoissa orgasmiin voi liittyä siemensyöksy eli ejakulaatio. Myös naistyypillisessä kehossa orgasmiin voi liittyä nesteen purkautuminen Skenen rauhasista. Orgasmi voi tulla myös ilman siemensyöksyä ja toisaalta siemensyöksy voi tulla ilman orgasmia. Orgasmin jälkeen olo voi olla rentoutunut, energinen tai väsynyt. Orgasmin kokemus onkin aina yksilöllinen. On myös tavallista, että orgasmi ei tunnu aina samanlaiselta. Toisinaan orgasmi voi tuntua hyvinkin voimakkaalta ja toisinaan taas hieman vaimeammalta.
On myös tavallista, että orgasmia ei aina tule. Kaikki eivät välttämättä koe orgasmeja ollenkaan elämänsä aikana. On hyvä muistaa, että seksin tai itsetyydytyksen ei tarvitse tähdätä orgasmiin. Tällainen tavoite voi luoda asiaan liittyen myös suorituspaineita, joka puolestaan voi estää orgasmin kokemisen. Seksuaalisesta kiihottumisesta, itsetyydytyksestä tai seksistä voikin keskittyä nauttimaan ilman painetta siitä, että orgasmi täytyisi saavuttaa. Orgasmiin voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten esimerkiksi fiilis, jännittäminen tai luottamus seksikumppaniin. Mieliala, stressi tai suorituspaineet voivat myös vaikuttaa siihen, ettei orgasmia tule.
Katso myös Poikien Puhelimen video ”Mikä orgasmi on?” täältä.
Täältä voit lukea lisää siitä, miksi orgasmi ei tule.
Voit tulla juttelemaan aiheesta myös seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä.