Siirry sisältöön

Mitä ovat kohtu ja munasarjat?

11.10.2018 klo 19:53 - Tuottanut Väestöliitto
Kohtu on noin keskikokoisen päärynän kokoinen ja muotoinen elin. Se sijaitsee suunnilleen häpykarvoituksen yläreunan kohdalla alavatsassa. Kohdun yläosan molemmin puolin lähtevät munanjohtimet. Joka kuukausi kohtu valmistautuu raskauteen kasvattamalla limakalvoa. Jos raskaus alkaa, alkio kasvaa ja kehittyy sikiöksi kohdussa.
Kohdun ja munanjohtimien anatomia -piirroskuva

Piirroskuvassa on kuvattu kohtu. Kohdun yläosan molemmin puolin lähtevät munanjohtimet. Ne ovat ohuet ja pehmeät putket, joiden kautta munasolu kulkeutuu munasarjoista kohtuun. Munasarjat ovat luumun kokoiset ja muotoiset. Ne erittävät sukupuolihormoneja ja niissä muodostuvat munasolut.

Munasolu irtoaa munasarjasta noin puolivälissä kuukautiskiertoa, tätä kutsutaan ovulaatioksi. Lue täältä, mistä tietää, milloin ovuloi. Se on aika,  jolloin on tilastollisesti on suurin mahdollisuus raskauden alkamiselle, mikäli on ollut penis-emätin yhdyntää, eikä ole käytetty raskaudenehkäisyä. Lisätietoja raskaudenehkäisystä löydät täältä.

 Jos raskaus ei ole alkanut, kohdun limakalvo poistuu kuukautisverenä noin kerran kuukaudessa. Kuukautisveri valuu kohdusta kohdunsuusta emättimen kautta ulos.

Emättimen anatomia -piirroskuva

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuvat: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Artikkeli päivitetty 20.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13-34-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.