Siirry sisältöön

Mitä ovat kohtu ja munasarjat?

11.10.2018 klo 19:53 - Tuottanut Väestöliitto
Kohtu on noin keskikokoisen päärynän kokoinen ja muotoinen elin. Se sijaitsee suunnilleen häpykarvoituksen yläreunan kohdalla alavatsassa. Kohdun yläosan molemmin puolin lähtevät munanjohtimet. Joka kuukausi kohtu valmistautuu raskauteen kasvattamalla limakalvoa. Jos raskaus alkaa, alkio kasvaa ja kehittyy sikiöksi kohdussa.
Kohdun ja munanjohtimien anatomia -piirroskuva

Piirroskuvassa on kuvattu kohtu. Kohdun yläosan molemmin puolin lähtevät munanjohtimet. Ne ovat ohuet ja pehmeät putket, joiden kautta munasolu kulkeutuu munasarjoista kohtuun. Munasarjat ovat luumun kokoiset ja muotoiset. Ne erittävät sukupuolihormoneja ja niissä muodostuvat munasolut.

Munasolu irtoaa munasarjasta noin puolivälissä kuukautiskiertoa, tätä kutsutaan ovulaatioksi. Lue täältä, mistä tietää, milloin ovuloi. Se on aika,  jolloin on tilastollisesti on suurin mahdollisuus raskauden alkamiselle, mikäli on ollut penis-emätin yhdyntää, eikä ole käytetty raskaudenehkäisyä. Lisätietoja raskaudenehkäisystä löydät täältä.

 Jos raskaus ei ole alkanut, kohdun limakalvo poistuu kuukautisverenä noin kerran kuukaudessa. Kuukautisveri valuu kohdusta kohdunsuusta emättimen kautta ulos.

Emättimen anatomia -piirroskuva

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuvat: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Artikkeli päivitetty 20.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

SmartBot vastaa kysymyksiin seksuaalisuudesta - testaa!

Auta meitä kehittämään ja opettamaan tekoälypohjaista SmartBottia kysymällä siltä seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Perustietoa raskaudenkeskeytyksistä

Tällä luennolla kuulet perustietoa liittyen raskaudenkeskeytyksiin. Seuraavan noin 30 minuutin aikana käsitellään yleisimpiä tapoja, joilla ei...

Kuinka aborttiprosessi etenee?

Tällä luennolla kuulet kuinka aborttiprosessi etenee ja mitä siinä tapahtuu.