Siirry sisältöön

Mistä tiedän että ovuloin?

10.01.2019 klo 10:12 - Tuottanut Väestöliitto
Ovulaatio tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjasta. Irtoaminen tapahtuu yleensä 12–14 päivää ennen kuukautisten alkamista riippumatta kierron pituudesta. Useimmilla kuukautiskierron pituus vaihtelee muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Tämä on aivan normaalia. Tästä syystä kuukautiskierron puoliväliä, jolloin ovulaatio tapahtuu, on vaikea määritellä tarkoin.

Siittiösolut voivat elää munanjohtimissa kolme – neljä päivää, joskus jopa kuusi päivää. Raskaus voi siis alkaa jo 3- 6 päivää ennen ovulaatiota tapahtuneen yhdynnän seurauksena, jos käytössä ei ole ollut raskaudenehkäisyä.

Osalla ovulaatio voi tuntua kipuna alavatsalla. Tavallisesti jommallakummalla puolella alavatsaa munasarjoissa, eri kuukausina puolta vaihtaen. Kivusta tai sen puutteesta ei kuitenkaan voi päätellä onko ovulaatio tapahtunut vai ei. Kaupoissa on myytävänä erityisiä ovulaatiotestejä, joita osa käyttää, kun suunnitteilla on raskaus ja toivoo yhdynnän ajoitusta ovulaation aikaan.

Nuorena ovulaatio voi tapahtua muulloin kuin kuukautiskierron puolivälissä. Tämän vuoksi raskauden alkaminen voi olla mahdollista missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa. Täältä voit lukea lisää raskauden mahdollisuudesta.

Munasolu pystyy hedelmöittymään noin vuorokauden ajan munarakkulasta irrottuaan. Siittiöt pysyvät toimintakykyisenä useitakin päiviä. Tämän vuoksi  kuukautiskierrossa ei ole ”varmoja päiviä”, eli sellaisia ajankohtia, kun on 100 % varmaa, ettei voisi tulla raskaaksi.  Paitsi tietenkin silloin, jos käyttää jotain raskaudenehkäisymenetelmää. Eri raskauden ehkäisymenetelmistä voit lukea lisää täältä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 1.8.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...