Siirry sisältöön

Mikä on välivuoto?

12.10.2018 klo 15:59 - Tuottanut Väestöliitto
Välivuoto tai tiputteluvuoto, on niukkaa veristä vuotoa muulloin kuin kuukautisten aikaan. Sen taustalla voi olla erilaisia syitä. Tiputteluvuotoa tulee joillakin naisilla munasolun irtoamisen aikaan. Se voi liittyä ehkäisymenetelmän käyttämiseen. Myös tulehduksiin ja seksitauteihin voi liittyä tavallisuudesta poikkeavaa verenvuotoa.

Hormonitoiminnan häiriöt aiheuttavat tiputteluvuotoja. Joskus seksitilanteissa limakalvoihin saattaa tulla nirhaumia, jotka vuotavat verta. Jos vuodon syy on tulehdus, helpottavat oireet, kun tulehdus on hoidettu. Yksi tiputtelua aiheuttava tulehdus on esimerkiksi klamydiatartunta.

Useinkaan vuotohäiriöt eivät tarvitse hoitoa, mutta niiden syy on aina hyvä selvittää.

Kun tällainen ylimääräinen vuoto tulee ensimmäisen kerran, tai jos sitä ilmaantuu useamman kuukautiskierron aikana, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle selvittämään vuotojen syy. Useinkaan vuotohäiriöt eivät tarvitse hoitoa, mutta niiden syy on hyvä selvittää. 

Keltarauhashormonivalmistetta (minipillerit, hormonikierukka tai ehkäisykapseli) käyttäessä tiputteluvuodot ovat tavallisia. Tiputteluvuotoa voi lisätä ehkäisyvalmisteen epäsäännölliset ottoajat, joten huolehdi, että olet ottanut ehkäisyvalmisteen ajallaan.

Lääkäri tutkii asiaa keskustelemalla kanssasi muun muassa kuukautishistoriasta. On siis hyvä opetella kirjaamaan omia kuukautisia säännöllisesti kalenteriin ylös. Usein lääkäri selvittää asiaa myös gynekologisen tutkimuksen ja tulehdusnäytteiden avulla. Ultraäänitutkimus puolestaan kertoo munasarjojen ja kohdun tilanteesta.

Artikkelia päivitetty 20.7.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...