BETA Siirry sisältöön

Mitä sukupuolen moninaisuus tarkoittaa?

Julkaistu 10.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Sukupuoli on yksi ominaisuus ihmisissä. Yksilö voi määritellä sukupuolensa esimerkiksi biologian tai henkilökohtaisen kokemuksensa kautta. Jokainen kuitenkin kokee sukupuolensa omalla tavallaan. Sukupuoli-identiteettiin kuuluu ihmisen oma näkemys siitä, millainen hän on tyttönä, poikana tai sukupuolten välimaastoon kuuluvana tai sukupuolettomana.

Sukupuoli on yksi ominaisuuksistamme, kuten silmien väri tai hiusten luonnonkiharuus. Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa sitä, että sukupuolen fyysinen kehitys ja sukupuolen kokeminen ihmisillä vaihtelee. Sukupuolen moninaisuus koskettaa meitä kaikkia sillä jokainen ihminen on ainutkertainen yhdistelmä esimerkiksi mieheyttä ja naiseutta.

Henkilö ei pysty tahdonalaisesti vaikuttamaan siihen, mihin sukupuoleen hän samaistuu.

Jos pojaksi syntymässä määritelty kokee itsensä tytöksi, hän ei pysty lopettamaan tätä tunnetta. Tunne omasta sukupuolesta ei mene ohitse, vaikka kaikki ympärillä sanoisivat, että olet poika. Tärkein sukupuolta määrittävä tekijä on sukupuoli-identiteetti eli ihmisen oma kokemus sukupuolestaan

Meillä jokaisella on omanlainen keho, tapa ja kyky ilmaista sukupuoltamme tai sukupuolettomuutta. Anatomia on vain yksi sukupuolta määrittävä tekijä.

Sukupuolta määrittävät muun muassa:

  • hormonitasot
  • aivojen sukupuoli (eli taipumukset jotka syntyvät lapsen aivoihin osin siksi, mitkä ovat hormonitasot kohdussa)
  • persoonallisuuden mies- tai naistyypillisyys kulttuurin käsitysten mukaan
  • ihmisen juridinen sukupuoli

Kouluterveyskyselyssä 2017 8.–9.-luokkalaisista 5,6 % oli sukupuolestaan muu kokemus kuin mihin heidät oli syntymässä määritelty.

Mikä on sukupuoliristiriita?

Sukupuoliristiriita voi tarkoittaa tunnetta siitä, että syntymässä määritelty biologinen sukupuoli ei vastaa hänen keho- ja sukupuolikokemusta eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta.

Kokemus omasta sukupuolesta voi olla vahva jo lapsena tai se voi vahvistua murrosikäisenä. Murrosiässä tapahtuvien kehollisten muutosten aikana trans- tai muunsukupuoliselle voi tulla vahvoja sukupuoleen- ja kehonkokemukseen liittyviä ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Eli nuorelle voi tulla kehodysforian oireita, joka näyttäytyy esimerkiksi voimakkaana inhona oman kehon sukupuolipiirteitä ja sukuelimiä kohtaan. Joissain tapauksissa tämä voi näyttäytyä suurena ahdistuksen ja inhon tunteita kuukautisia, valkovuotoa tai siemensyöksyjä tai erektioita kohtaan.

Nuoren pohdinta voi liittyä sukupuoli-identiteettiin eli siihen, miten voin olla varma, olenko nainen tai mies tai muunsukupuolinen ja/tai seksuaaliseen suuntautumiseen eli siihen, keneen ihastun ja tunnen eroottista vetovoimaa.

Miten sukupuolta korjataan?

Sukupuolen korjaus tarkoittaa, että ihminen korjaa syntymässä hänelle määritettyä, vääräksi koettua sukupuolta vastaamaan omaa sukupuoli-identiteettiä.

Tähän voi kuulua nimen muutos, juridisen sukupuolen muuttaminen sekä erilaiset kehoon liittyvät lääketieteelliset hoidot.

Mikä on intersukupuolisuus?

Intersukupuolisuus kuvaa henkilöä, jolla on syntymähetkellä kehossa sekä naiselle että miehelle tyypillisiä sukupuolen tunnusmerkkejä tai jos ulkoiset sukuelimet ovat epätyypilliset. Tämä voi tarkoittaa muun muassa sitä, että poikakehossa voi olla penis ja kivekset mutta vatsaontelossa myös munasarjat.

Useimmat intersukupuoliset kokevat itsensä tytöksi/naiseksi tai pojaksi/mieheksi. Osalla intersukupuolisista on muu sukupuoli-identiteetti.

Millaisia sukupuolen moninaisuuteen liittyviä identiteettejä on?

Cis-ihminen on henkilö, joka on tyytyväinen hänelle syntymähetkellä määriteltyyn sukupuoleen. Cis on vastakohta sanalle trans.

Muunsukupuolinen tarkoittaa ihmistä, joka voi kokea itsensä sukupuolettomaksi, moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, niiden välillä tai ulkopuolella.

Transgender on henkilö, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella.

Transihminen on yleiskäsite henkilölle, jonka sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa siihen sukupuoleen liitetyistä odotuksista, johon hänet on syntymähetkellä määritelty.

Transvestisuus tarkoittaa ihmistä, johon kuuluu vahvasti sekä mieheyttä että naiseutta. Transvestiitti kokee yleensä syntymässä määritetyn sukupuolen omakseen, mutta haluaa ajoittain eläytyä toisen sukupuolen rooliin, esimerkiksi käyttäytymisellä ja vaatteilla.

 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:

Transtukipisteen nettisivut , viitattu 10.10.2018

Setan ja Transtukipisteen materiaali: Sukupuolen moninaisuus, viitattu 10.10.2018

Maarit Huuskan kirjoitus: Viisi myyttiä lapsista ja sukupuolen moninaisuudesta  viitattu 10.10.2018

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Voiko vammaiset panna?

Vammaisuus ei poista ihmisestä seksuaalisuutta, vaan se on erottamaton osa meitä kaikkia riippumatta siitä, olimmeko sitten vammaisia tai...

Voiko vanhempien kanssa puhua seksistä?

Seksistä puhuminen vanhempien kanssa mietityttää monia murrosiän alettua. Kehon muutokset hämmentävät ja seksuaaliset halut alkavat heräillä....

Voiks omaa spermaa syödä?

Sperma, eli siemenneste, on siittiöitä sisältävää nestettä jonka tarkoituksena on kuljettaa ja ravita siittiöitä. Siittiöiden tehtävänä...