Siirry sisältöön

Mitä on grooming?

28.03.2023 klo 12:33 - Tuottanut Väestöliitto
Groomingilla tarkoitetaan internetin välityksellä tapahtuvaa lapsen tai nuoren houkutteluprosessia, jonka seurauksena hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin. Suurin osa groomingiin syyllistyvistä on aikuisia. Grooming on Suomen rikoslaissa rangaistava teko.

Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa hyväksikäyttäjä luo lapseen tai nuoreen luottamussuhteen, jonka avulla hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin. Grooming tapahtuu usein netissä joko tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Lapsen tai nuoren houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on rikos. Vaikka keskustelun aloittelija olisikin ollut lapsi tai nuori, vastuu on aina aikuisella.

Grooming-prosessissa hyväksikäyttäjä rakentaa syntyneessä vuorovaikutussuhteessa mielikuvaa itsestään ihmisenä, johon lapsi tai nuori voi luottaa ja jolle voi uskoutua. Hyväksikäyttäjä saattaa lähestyä lasta tai nuorta internetin välityksellä antamalla myönteisiä viestejä esimerkiksi lapsen tai nuoren ulkonäöstä, kypsyydestä, rohkeudesta, itsenäisyydestä tai erityisyydestä.

Hyväksikäyttäjä tekeytyy usein ystäväksi, on kannustava, kehuva ja lapsen tai nuoren elämästä ”aidosti” kiinnostunut. Hyväksikäyttäjä voi yrittää manipuloida lasta tai nuorta antamalla tälle rahaa, ostamalla tavaraa tai lupaamalla viedä johonkin tapahtumaan. Hyväksikäyttäjä pyrkii olemaan helposti lähestyttävä ja lapsen tai nuoren arkea ymmärtävä. Lapsi tai nuori kokee palkitsevana esimerkiksi saamansa huomion, toivon kokemuksen, ajan, arvostuksen, lohdun ja ymmärryksen.

Hyväksikäyttäjä alkaa luottamussuhteen vahvistuttua esittää intiimejä ja henkilökohtaisia kysymyksiä lapselle tai nuorelle esimerkiksi murrosiän kasvuun ja kehitykseen, seksuaalisuuteen tai seksiin liittyen. Hyväksikäyttäjä voi myös pyytää lapsesta tai nuoresta intiimejä, paljastavia kuvia/videoita tai pyytää tätä esimerkiksi itsetyydyttämään web-kameran välityksellä. Hyväksikäyttäjä voi myös näyttää lapselle tai nuorelle web-kameran välityksellä sukuelintään tai omaa itsetyydytystään.

Luottamuksen vahvistuttua hyväksikäyttäjä pystyy rakentamaan pohjan yhteiseen salaisuuteen, joka liittyy käytyihin keskusteluihin ja/tai lähetettyihin kuviin/videoihin. Groomingin yksi merkittävä osa on, että hyväksikäyttöön pyrkivä yrittää saada lapsen tai nuoren säilyttämään salaisuuden yhteisen sopimuksen kautta. Hyväksikäyttöön pyrkivä voi käyttää käytyjä keskusteluta tai saatuja kuvia/videoita panttina ja uhata paljastaa näitä, mikäli uhri ei seuraa yhteistä sopimusta.

Mikäli lapsella tai nuorella ei ole tietoa, millaisista asioista voi keskustella turvallisesti tai millaisia kuvia/videoita itsestään voi lähettää, lapsi tai nuori voi alkaa vastailla tehtyihin kysymyksiin ja pyyntöihin ystävällisyyttään, vastavuoroisuuden tunteesta tai kiinnostuksesta.

Jos joudut netissä tapahtuvan groomingin kohteeksi, toimi seuraavasti:

Juttele asiasta tutun ja turvalliseksi koetun aikuisen kanssa, jotta et jää asian kanssa yksin.

 

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Artikkeli on alun perin julkaistu 15.10.2018  ja sitä on päivitetty 28.03.2023.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...