BETA Siirry sisältöön

Tue teinin seksuaalista suuntautumista

Julkaistu 24.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Oman teinin ulostulo homona, lesbona, biseksuaalina tai transihmisenä voi aiheuttaa monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Joskus asian laita on saattanut aavistaa seuratessa lapsensa kehitystä ja tapaa ilmaista sukupuolta, leikkiä tai kertoa tulevaisuuden toiveistaan.

Joskus lapsen kaapista tulo tulee täysin yllätyksenä. Oma arvaus tai oletus voi osoittautua oikeaksi tai vääräksi.

Suomessa yhä useammalle sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus on tuttu ja luonteva aihepiiri, johon on kosketuspintaa omakohtaisesti, sukulaisten tai työkavereiden kautta.

Oman lapsen kuuluminen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön on ehkä pidetty mahdollisuutena alusta saakka yhtä lailla kuin vaikkapa vasenkätisyys tai harvinainen uravalinta. Osalle asia voi tuntua hyvinkin vieraalta, mikäli lähipiirissä ei ole ollut tapana keskustella aiheesta avoimesti tai jos sateenkaari-ihmisistä on puhuttu ennakkoluuloiseen tai vihamieliseen sävyyn.

Valtaosa kaikista vanhemmista toivovat lapsensa elämään parasta: turvallisuutta, terveyttä ja onnellisuutta sekä tunteen siitä, että on toivottu, rakastettu ja hyväksytty. Osalle oma käsitys siitä, mitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluminen merkitsee, voi olla vaikeaa yhdistää tähän toiveeseen.  Joidenkin kohdalla homous, lesbous ja biseksuaalisuus tai transihmisyys on vahvasti ristiriidassa oman arvomaailman tai elämänkatsomuksen kanssa.

Vaikka aiheesta olisikin paljonkin asiallista tietoa, voi silti kokea vaikeaksi ymmärtää asia tai samastua siihen, mitä oma lapsi kertoo sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai ihastumiseen ja rakastumiseen liittyvistä tunteistaan.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten tasapainoilla pikkulapsiperheessä arjen, vanhemmuuden ja parisuhteen välillä?

Pikkulapsiperheessä arki, vanhemmuus ja parisuhde herättävät meissä monenlaisia tunteita. Katso videot, joissa psykologi Suvi Laru ratkoo...

Miten ja milloin opetan turvataidot pelottamatta lasta?

Voinko opettaa turvataitoja säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä opetuksen voi aloittaa?

Pienten lasten vanhempien elämän tasapaino: Yhteisöllisyys

Oman hyvinvoinnin takia on tärkeää pitää huolta siitä, että eri elämänalueet ovat tasapainossa. Lasten ollessa pieniä kodin ulkopuolisiin...