Siirry sisältöön

Kun teini tulee ulos kaapista - mitä voin tehdä sateenkaarinuoren vanhempana?

24.10.2018 klo 09:21 - Tuottanut Väestöliitto
Pyri luomaan kodissasi ja perheessäsi turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri. Edellytä perheenjäseniltäsi ja vierailtasi kunnioittavaa puhetapaa perheenjäseniäsi kohtaan ja puutu vihapuheeseen myös silloin kun se liittyy sellaiseen moninaisuuden ilmentymiin, joita et tiedä tai oleta koskettavan omaa perhettäsi.

Et voi vaatia, että muut ihmiset muuttaisivat mielipiteitään, mutta kylläkin sitä, että he kohtelevat sinua, lapsiasi ja muiden lapsia ja nuoria kunnioittavasti.

Mikäli aavistat, että lapsellasi on tarvetta keskustella ajatuksistaan omasta sukupuolestaan tai seksuaalisesta suuntautumisesta, etkä koe luontevaksi kysyä asioista suoraan, voit osoittaa olevasi vastaanottavainen ottamalla moninaisuus puheeksi yleisellä tasolla. Voit käyttää sukupuolineutraalia kieltä puhuttaessa esim. mahdollisista seurustelukumppaneista tai puhua eksplisiittisesti ”tyttö- tai poikaystävästä”.

  • Jos lapsesi tulee kaapista, kuuntele mitä hän sanoo. Mahtavaa, että hän haluaa kertoa sinulle tästä asiasta! Ulostulon myötä sinulla on mahdollisuus oppia tuntemaan hänet vielä paremmin, jakamaan entistä paremmin hänen iloja ja huolia.
  • Älä kiellä tai väheksy sitä, mitä lapsesi itsestään kertoo. Älä väitä hänen tunteita ja kokemusta ohimeneväksi vaiheeksi tai kapinaksi.
  • Lapsellasi voi olla erilainen käsitys sanojen ja asioiden merkityksestä, kuin sinulla. Et voi, eikä sinun tarvitse tietää kaiken etukäteen. Voit kysellä, mitä jokin asia hänen kohdalla tarkoittaa. Se että kokee sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa suhteen epävarmuutta on tavallista. Ei ole pakko pystyä määrittelemään itsensä, ja on lupaa muuttaa mieltään.
  • Mieti, miten voit parhaiten olla lapsesi tukena. Mikäli pelkäät yhteisösi, sukulaisten tai tuttavien ajatuksia asiasta, pohdi kenelle ensi sijassa kuuluu solidaarisuutesi.
  • Lapsen kanssa voi sopia, kenelle on turvallista kertoa asiasta ja millä tavalla. Kaikille ei tarvitse, eikä välttämättä ole järkevää tulla kaapista kerrallaan, mutta asiaa ei myöskään kannata turhaan piilotella. Osoittamalla olevasi lapsesi puolella ja arvostamalla hänet sellaisena kuin hän on, tuet hänen myönteistä minäkuvaansa ja autat hänet selviämään myös mahdollisista syrjintäkokemuksista.
  • Mahdollisesti yllättävään asiaan tottuminen vie aikaansa ja voit tarvittaessa kertoa siitä lapsellesi; hän on todennäköisesti ehtinyt pohtia asiaa pidemmänkin aikaa ja on siihen varautunut. Jos asia herättää sinussa kielteisiä tunteita, älä kuitenkaan pura niitä lapseesi. Ota tarvittaessa selvää asioista tai hae tukea toisilta aikuisilta, ammattilaisilta tai vertaisilta.Voit etsiä lisää tietoa esim. seta.fi, www.transtukipiste.fi tai www.sinuiksi.fi -sivustoilta.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...