Siirry sisältöön

Hyviä kysymyksiä intersukupuolisuudesta

16.05.2022 klo 17:32 - Tuottanut Intersukupuolisten ihmisoikeudet Isio ry
Tervetuloa vanhemmat! Olette lämpimästi tervetulleita sivustollemme etsimään vastauksia intersukupuolisuudesta.

Toivomme, että tästä sivusta on sinulle apua, jos suunnittelet vanhemmaksi tulemista, jos sinulla on uusi vauva, tai jos olet hiljattain saanut tiedon, että lapsellasi on sukupuolipiirteiden variaatio, piirre, joka luokitellaan intersukupuolisuudeksi tai joskus “sukupuolen kehityshäiriöksi”.

Intersukupuolisen lapsen saaminen on täysin luonnollista. Tervetuloa tänne lukemaan, katsomaan videoita ja löytämään tietoa!

Katso videolta Intersukupuolisten ihmisoikeudet – ISIO ry:n puheenjohtajan Kaisli Syrjäsen terveiset sivuston kävijöille.

Kehon monimuotoisuus on normaalia ja luonnollista

Sukupuolipiirteiden variaatio ei ole terveysongelma, sairaus, epäluonnollinen tai epänormaali asia. Intersukupuolisuudessa on kyse luonnollisesta variaatiosta. Luonnollisia variaatioita ei ole tarpeen korjata, ellei ihminen sitä itse toivo ja halua. Joskus intersukupuolisilla lapsilla saattaa olla terveysongelmia, jotka on ratkaistava joko lääketieteen keinoin.

Kaikenlaiset ihmiset elävät onnellisina riippumatta erilaisista vartaloista, kehonosista, kromosomeista ja hormonitoiminnasta. Lasten tulee saada kasvaa vapaina tekemään omia valintojaan kehoonsa liittyen. Ainoastaan tilanteissa, joissa lapsen terveys on vaarassa, tulee toimenpiteet toteuttaa viipymättä. Vanhempien ja muiden lapselle läheisten aikuisten tehtävänä on ilmaista lapselle hänen olevan hyvä, toivottu ja rakastettu juuri sellaisena kuin hän on.

Tutustu materiaaleihin

Lisää tietoa löydät seuraavista osioista:

Materiaalien valmistuksessa on ollut mukana intersukupuolisia aikuisia ja vanhempia, Harvinaiskeskus Norio ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ja materiaalia on koonnut Intersukupuolisten ihmisoikeudet- ISIO ry.

 

Intersukupuolisten ihmisoikeudet – ISIO ry toteuttaa “Tiedon lisääminen tuleville vanhemmille intersukupuolisuudesta” – hankkeen Alli Paasikiven säätiön rahoittama.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...