Siirry sisältöön

Miten valita itselleen sopiva raskauden ehkäisymenetelmä?

18.10.2022 klo 15:37 - Tuottanut Väestöliitto
Raskauden ehkäisymenetelmiä on saatavilla useita ja ne ovat vaikutusmekanismeiltaan, käyttötavoiltaan sekä ehkäisyteholtaan erilaisia. Ehkäisymenetelmää valittaessa on tärkeää pohtia sitä, minkälaiset ominaisuudet raskauden ehkäisymenetelmässä ovat itselle tärkeitä.

Raskauden alkaminen yhdynnässä voidaan estää raskauden ehkäisyn avulla. Raskauden ehkäisymenetelmiä on useita, eikä yhtä kaikille sopivaa ehkäisymenetelmää ole olemassa, vaan itselle sopiva ehkäisymenetelmä kannattaa valita omien toivomusten, elämäntilanteen ja terveydellisten seikkojen perusteella. Joskus sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen voi vaatia useamman menetelmän kokeilemista. Tärkeää on, että jokainen löytää itselleen ja kumppanilleen sopivan raskauden ehkäisymenetelmän. Voit lukea lisää ehkäisymenetelmistä Ehkäisynetistä.

Sopivan ehkäisymenetelmän valintaan on saatavilla maksutonta neuvontaa. Kun raskauden ehkäisyn aloittamiselle on tarve tai käytössä olevaa ehkäisymenetelmää halutaan vaihtaa, kannattaa olla yhteydessä oman kunnan terveyskeskukseen tai ehkäisyneuvolaan. Myös kouluterveydenhoitaja voi auttaa raskauden ehkäisyn käytön aloittamisessa.

Seuraavia asioita kannattaa pohtia itselleen sopivan ehkäisymenetelmän valinnassa.

Tarvitaanko suojaa seksitaudeilta?

Kondomi on ainut raskauden ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitautitartunnoilta. Siksi kumppaneiden vaihtuessa kondomi on hyvä tapa ehkäistä sekä raskautta että seksitautitartuntaa. Myös säännöllinen seksitautitestaus ja suuseksisuojan käyttö suuseksissä ovat tärkeitä seksitautien ehkäisemisen kannalta. Mikäli seksitaudin riskiä ei ole, voi raskauden ehkäisyä varten valita jonkin muun ehkäisymenetelmän. Lue lisää seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta artikkelistamme.

Kuinka tehokasta suojaa raskauden ehkäisymenetelmältä toivotaan?

Hormonaaliset raskauden ehkäisymenetelmät, kuten hormonikierukka, minipillerit ja e-pillerit ehkäisevät raskautta hyvin tehokkaasti. Kondomin ehkäisyteho huolellisessa käytössä on lähes yhtä hyvä kuin näiden hormonaalisten menetelmien. Kondomin käyttöön liittyvät ongelmat voivat kuitenkin heikentää sen ehkäisytehoa, jos esimerkiksi kondomi pääsee rikkoutumaan tai se liukuu pois peniksen päältä. Ehkäisytehoa voi kuitenkin vahvistaa käyttämällä kaksoisehkäisyä eli käyttämällä kondomin lisäksi myös hormonaalista ehkäisymenetelmää. Lue lisää kondomin huolellisesta käytöstä tästä.

Toivotaanko ehkäisymenetelmältä apua myös kuukautisvaivoihin?

Ehkäisymenetelmät, jotka eivät sisällä hormoneja, eivät vaikuta kuukautiskiertoon. Mikäli kuukautisiin kuitenkin liittyy voimakkaita kipuja tai runsasta vuotoa, voi esimerkiksi hormonivalmisteista olla apua näihin oireisiin. Tällaisista kuukautisiin liittyvistä haasteista ja niiden hoitokeinoista on kuitenkin aina hyvä jutella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Lue lisää kuukautiskipujen hoidosta artikkelistamme.

Mitä ehkäisymenetelmän käytön aloittaminen vaatii?

Kondomeja on helposti saatavilla päivittäistavarakaupoista eikä niiden ostamiselle ole ikärajaa. Kondomin käyttöä tulee harjoitella ennen sen käyttöä. E-pillereitä, minipillereitä, ehkäisylaastaria ja ehkäisyrengasta varten tarvitaan resepti, jota varten voi olla yhteydessä omaan ehkäisyneuvolaan tai kouluterveydenhoitajaan. Näiden ehkäisymenetelmien aloittaminen ei edellytä gynekologista tutkimusta.

Myös ehkäisykapselin asettaminen olkavarren ihon alle voidaan tehdä ilman gynekologista tutkimusta. Hormoni- tai kuparikierukan käytön aloittaminen vaatii käynnin vastaanotolla, jossa lääkäri tai hoitaja asettaa kierukan kohtuun gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Kun ehkäisykapseli tai kierukka on paikallaan, se ehkäisee tehokkaasti raskautta valmisteesta riippuen 3–8 vuoden ajan. Nuori ikä ei ole este tällaisen pitkäaikaisen ehkäisymenetelmän valitsemiselle, mutta jos kumppanit ovat vaihtuvia, on tärkeää muistaa huolehtia lisäksi seksitautien ehkäisystä kondomin avulla.

Minkälaisia kustannuksia ehkäisymenetelmien käyttöön liittyy?

Mikäli raskauden ehkäisyä on tarkoitus käyttää useita vuosia, sen kustannuksia kannattaa pohtia pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi kierukka voi tulla usean vuoden käytössä edullisemmaksi kuin esimerkiksi e-pillerit. Monet kunnat Suomessa tarjoavat nuorille maksuttoman raskauden ehkäisyn. Se, mitkä ehkäisymenetelmät kuuluvat kunnan maksuttoman ehkäisyn piiriin, ja minkä ikäisille maksutonta ehkäisyä tarjotaan, vaihtelee kunnittain. Oman kuntasi maksuttomiin ehkäisyvaihtoehtoihin voit tutustua Ehkäisynetti -verkkosivuilta.

Mitä muuta tulisi ottaa huomioon?

Jotkut terveydelliset seikat, kuten aurallinen migreeni tai sairastettu syvä laskimotukos, voivat olla esteenä tietyn ehkäisymenetelmän käytölle. Myös lähisukulaisen tai suvussa esiintyvä tukostaipumus voi estää esimerkiksi yhdistelmäehkäisyn aloituksen. Kun hormonaalista raskauden ehkäisyä ollaan aloittamassa, terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, onko tällaisia esteitä olemassa.

Ehkäisymenetelmää valittaessa on tärkeää muistaa, että ehkäisymenetelmien sopivuus on yksilöllistä, eivätkä toisten kokemukset kerro ehkäisymenetelmän sopivuudesta sinulle. Itselleen ja kumppanilleen paras ehkäisymenetelmä löytyy usein siitä yhdessä keskustelemalla ja tarvittaessa erilaisia ehkäisymenetelmiä kokeilemalla. Ehkäisymenetelmän valintaan saa neuvontaa omalta terveysasemalta, ehkäisyneuvolasta tai koulun terveydenhoitajalta.

Lähteet: Raskauden ehkäisy. Käypä hoito -suositus 2022. Viitattu 18.10.2022. www.kaypahoito.fi. 

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 15.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...