Siirry sisältöön

Huolestuttava unnutus

12.12.2018 klo 15:28 - Tuottanut Väestöliitto
Mikäli lapsen unnutus häiritsee tai rajoittaa lapsen normaalia arkea tai häiritsee toisia lapsia, se on huolestuttavaa ja silloin pitää pysähtyä tutkimaan, onko lapsella jokin hätä tai stressi.

Lapsen seksuaalissävytteinen käyttäytyminen, joka huolestuttaa aikuisia, voi kuitenkin olla ihan tavallista käytöstä tai se voi viestiä monista lapsen kokemista asioista. Se voi kertoa haasteista tai stressistä lapsen elämässä. Kannattaa lukea artikkelit tavallisesta unnutuksesta ja sen yleisyydestä.

[Huolestuttavaa on..] Mikäli itsetyydytys tulee arkeen joka tilanteeseen, ja haittaa keskittymistä arkitoiminnoissa. (ammattilaisen vastaus)

Huolestuttavaa on jos unnutus:

  • On niin toistuvaa, että se vie aikaa ja energiaa muilta elämänalueilta
  • On ilotonta ja siitä puuttuu spontaanius
  • Ohjauksesta tai kielloista huolimatta jatkuu, koska lapsi ei osaa tai pysty lopettamaan sitä.

Rauhallinen suhtautuminen on paras tapa reagoida, vaikka tilanne voi herättää huolta ja monenlaisia tuntemuksia. Puhuminen on tärkeintä. Kaikessa lapsen toiminnassa asioiden ääneen pohtiminen ja selittäminen auttaa lasta. Puhuminen lasten kanssa takaa heille turvallisen kasvun.

Lasta voi tukea rauhoittamalla ja estämällä turvallisesti lapsen häiritsevä tai pakonomainen käytös. Lapsi tarvitsee esimerkiksi stressiin tai ahdistukseen silloin usein vaikkapa tärkeän oman lelun tai lohtua tai toisen tavan purkaa tunteitaan. Lapselle voi kertoa, että näin ei voi eikä saa tehdä, etenkään muiden nähden. Lapselle voi myös selittää, miksi näin ei voi tehdä, esim. käytös häiritsee muita.

Vanhemmat voivat saada apua ja tukea toisistaan, neuvolasta ja perheneuvolasta. Usein myös varhaiskasvatuksen ammattilaiset voivat tukea asiassa.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lue myös:

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...