BETA Siirry sisältöön

Unnutus vai itsetyydytys?

Julkaistu 28.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Unnutukseksi kutsutaan sitä, kun lapsi hakee hyvän olon tunnetta sukupuolielimiensä koskettamalla. Lapsi voi painella, hieroa, kosketella sukupuolielimiään omilla käsillään tai jotain vasten. Unnuttelun tavoitteena on saada mielihyvää, lohtua, ajankulua, rauhoittumista tai mitä tahansa lapselle mukavaa tunnetta omassa kehossa. Se on lapsen oma yksityinen juttu.

“Hän on hinkuttanut itseään syöttötuolin tappiin ja tuottanut käsillään painetta vaippaan. Sekä tunnustellut sukupuolielimiään. Eli ihan ikään liittyviä juttuja. (vanhemman vastaus)

Lapsen unnutus on eri asia kuin aikuisen itsetyydytys. Lapsen kokema seksuaalisuus ja mielihyvä on kehollista, omatahtista tutkiskelua ja hyvän olon hakemista. Se on lapsen kehitykseen liittyvä asia. Lapsella ei ole aikuisen ajatuksia ja tavoitteita.

On hyvä käyttää lapsen ja aikuisen erilaisesta kokemuksesta eri sanoja. Ihmisen keho on herkkä ja reagoi kosketukseen. Pojan pippeli voi myös kovettua ja se on normaalia.

Lapsi hakee siis mielihyvän, turvallisuuden tai rauhoittumisen tunnetta koskettelemalla sukupuolielimiään ja toimii luonnollisesti siten kuin hänestä tuntuu hyvältä. Poikalapsi voi venytellä pippeliään katsoessaan lastenohjelmia, koska se tuntuu kivalta. Tyttö voi hangata tai painella pimppiään leluun tai tyynyyn samasta syystä. Se on viihtymistä, nauttimista ja hyvää oloa, johon ei muiden heti tarvitse puuttua.

”Hän on hyvin kiinnostunut omasta pippelistään. Se herättää ihastusta ja tuntuu selvästi kivalta koskea. Sen venyttäminen ja muu koskettelu on välillä keskittymistä ja ihmettelyä ja mielihyvää tuottava asia.” (vanhemman vastaus)

Lapsi oppii asioita kehostaan ja samalla turvallisuutta ja sopivuussääntöjä. Siksi aikuisen kannattaa rajoittaa liian julkista tai häiritsevää unnutusta tavallisella äänellä ja tavalla. Voi sanoa, että unnuttelu on oma juttu, jota ei ole tapana tehdä muiden nähden. Se on varmaan kivaa itselle, mutta muut eivät halua sitä katsella.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapseniko villipeto -keskusteluryhmä

Mitä tehdä, kun kolmevuotias kirkuu keittiön tai kaupan lattialla haluavansa jäätelöä? Tai kun kuusivuotias polkee jalkaa, kun ei saa...

Tykkäämistä ja pusuhippaa

Pienen lapsen seksuaalisuus on hämmentävän avointa ja uteliasta. Oma ja vähän toistenkin kehot kiinnostavat. Tykkäämisiäkin tulee ja pusuttelu...

Seksuaalisuuden portaat

Seksuaalisuuden portaat ovat malli, joka auttaa aikuisia ymmärtämään lasten ja nuorten tärkeitä kehitysvaiheita. Mallin avulla aikuiset voivat...