Siirry sisältöön

Unnutus vai itsetyydytys?

28.10.2018 klo 19:16 - Tuottanut Väestöliitto
Unnutukseksi kutsutaan sitä, kun lapsi hakee hyvän olon tunnetta sukupuolielimiensä koskettamalla. Lapsi voi painella, hieroa, kosketella sukupuolielimiään omilla käsillään tai jotain vasten. Unnuttelun tavoitteena on saada mielihyvää, lohtua, ajankulua, rauhoittumista tai mitä tahansa lapselle mukavaa tunnetta omassa kehossa. Se on lapsen oma yksityinen juttu.

“Hän on hinkuttanut itseään syöttötuolin tappiin ja tuottanut käsillään painetta vaippaan. Sekä tunnustellut sukupuolielimiään. Eli ihan ikään liittyviä juttuja. (vanhemman vastaus)

Lapsen unnutus on eri asia kuin aikuisen itsetyydytys. Lapsen kokema seksuaalisuus ja mielihyvä on kehollista, omatahtista tutkiskelua ja hyvän olon hakemista. Se on lapsen kehitykseen liittyvä asia. Lapsella ei ole aikuisen ajatuksia ja tavoitteita.

On hyvä käyttää lapsen ja aikuisen erilaisesta kokemuksesta eri sanoja. Ihmisen keho on herkkä ja reagoi kosketukseen. Pojan pippeli voi myös kovettua ja se on normaalia.

Lapsi hakee siis mielihyvän, turvallisuuden tai rauhoittumisen tunnetta koskettelemalla sukupuolielimiään ja toimii luonnollisesti siten kuin hänestä tuntuu hyvältä. Poikalapsi voi venytellä pippeliään katsoessaan lastenohjelmia, koska se tuntuu kivalta. Tyttö voi hangata tai painella pimppiään leluun tai tyynyyn samasta syystä. Se on viihtymistä, nauttimista ja hyvää oloa, johon ei muiden heti tarvitse puuttua.

”Hän on hyvin kiinnostunut omasta pippelistään. Se herättää ihastusta ja tuntuu selvästi kivalta koskea. Sen venyttäminen ja muu koskettelu on välillä keskittymistä ja ihmettelyä ja mielihyvää tuottava asia.” (vanhemman vastaus)

Lapsi oppii asioita kehostaan ja samalla turvallisuutta ja sopivuussääntöjä. Siksi aikuisen kannattaa rajoittaa liian julkista tai häiritsevää unnutusta tavallisella äänellä ja tavalla. Voi sanoa, että unnuttelu on oma juttu, jota ei ole tapana tehdä muiden nähden. Se on varmaan kivaa itselle, mutta muut eivät halua sitä katsella.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...