Siirry sisältöön

Miten suhtaudun unnutukseen?

28.10.2018 klo 19:38 - Tuottanut Väestöliitto
Suhtaudu rauhallisesti unnutukseen. On hyvä miettiä jo etukäteen, miten lapsen omasta kehosta hänelle puhutaan. Suhtaudu siis levollisesti, älä kiellä tai sano lapselle, että hän tekee jotain väärää. Luo ilmapiiri, että kaikki on ok.

Nimeä lapselle ne paikat, jotka ovat omia ja joita hän voi koskea yksin ollessaan. Kun unnutuksella on ääneen sanottu nimi, lapsi oppii, että siitä voi ja saa puhua. Silloin hänen on helppo oppia taitoja, sääntöjä ja oikeita asenteita tähänkin asiaan liittyen. Myös muita sanoja voi keksiä, kuten nyplääminen, räpeltäminen, koskeminen tai mikä omassa perheessänne tuntuu tutulta.

”Yritän painottaa positiivista puolta, ei ole likaista tai “tuhmaa” itsetyydytykseen puuttuessa, siinä painotetaan yleisiä kohteliaita tapoja muita kohtaan; siksi unnutus julkisesti ei sopivaa.” (ammattilaisen vastaus)

Ole turvallinen, salliva ja hyväksyvä. Alle kolme vuotias tarkkailee ja huomaa herkästi aikuisen tunteet. Lapset kokevat jopa vahvemmin sanattomat viestit kuin puheen. Niinpä ilmeet, eleet, äänensävy ja tunnelma kannattaa pitää rauhallisena.

”Koitan välttää puuttumista unnutukseen, ellei sitä ole esim. ruokapöydässä tai jos se selkeästi häiritsee muita. Selitän lapsille, että unnutus on hyväksyttävää “tuntuu hyvältä”, mutta koitan liittää sen sellaisiin tilanteisiin, jossa lapsella on rauha (lepohetki tms.)”. (ammattilaisen vastaus)

Jos lasta kielletään koskemasta jotain aluetta kehostaan, hänelle tulee helposti kielteinen kuva tästä ruumiinosasta. Lasta tulee kannustaa ja kehua, mutta myös ohjata ja opettaa, mitkä asiat ovat ok, missä ja milloin ja mitkä eivät. Anna lapselle mahdollisuus tutkia itseään rauhassa.

Voit sanoa: ”Ai, oma pimppi/pippeli löytyi sieltä. Se on varmaan kiva paikka!” Mutta voi myös kertoa samalla näiden alueiden olevan omia juttuja. Niitä voi kosketella, mutta aina omassa rauhassa, esimerkiksi nukkumaan mennessä tai kylvyssä, ei julkisilla paikoilla, ruokapöydässä tai muiden läsnä ollessa.

”Itsetyydytys kuuluu varmasti elämään jossain vaiheessa kehitystä, mutta se, missä se on sallittua tehdä, on sitten yksityisesti.” (ammattilaisen vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Tule juttelemaan maksutta ja luottamuksellisesti Väestöliiton asiantuntijan kanssa, jos sinulla on vanhemmuuteen, pari- tai perhesuhteisiin tai...

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...