Siirry sisältöön

PENIS | Miksi se ei aina seiso?

Julkaistu 09.07.2020 - Väestöliitto
Aina ei seiso! Kaikki pojat ja miehet kokevat elämänsä aikana tilanteen, jossa erektio lerpahtaa.
Tuottanut Väestöliitto

Stondiksen lerpahtaminen on täysin normaalia. Jos tätä tapahtuu silloin tällöin, ei kyse ole erektiohäiriöstä. Erektiohäiriöstä puhutaan silloin, kun erektiota ei tule juuri koskaan tai seksi ei heikon erektion vuoksi ole tyydyttävää. Jos erektio itsetyydytyksen aikana säilyy, mutta kumppanin kanssa ei, on kyse jostain muusta kuin erektiohäiriöstä.

Suurin osa nuorten miesten erektio-ongelmista johtuu psykologisista tekijöistä, kuten suorituspaineista, pelosta, stressistä ja ahdistuksesta. Ajatukset siitä, olenko tarpeeksi hyvä sängyssä tai tyydytänkö kumppania tarpeeksi, saattavat herättää edellä mainittuja tunteita. Peniksen lerpahtaminen voi tapahtua myös satunnaisen tai tuntemattoman kumppanin kanssa tai vaikka vain kondomia laittaessa peniksen päälle. Kondomin toimintaa ja käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen omassa rauhassa. Lerpahdus on yleensä vain väliaikaista vaikkakin se voi tuntua kiusalliselta.

Tilanteen ei tarvitse olla kiusallinen. Seksi on muutakin kuin pelkkää yhdyntää ja peniksen lerpahtaessa voi kumppania tyydyttää muilla tavoin, esimerkiksi suuseksillä tai kosketuksilla. Usein toista hyväillessä omakin kiihottuminen taas lisääntyy ja yhdynnän jatkaminen onnistuu.

Kumppanin kanssa on tärkeää puhua avoimesti erektio-ongelmista heti niiden ilmettyä. Seksi on kahden kauppaa ja siihen liittyvien asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Puhuminen helpottaa jännittämistä ja pelkoja. Suorituspaineet vähenevät yleensä kumppaniin tutustumisen myötä. Omista seksuaalisuuteen liittyvistä toiveistaan ja mieltymyksistään puhuminen kumppanin kanssa luo avoimuutta ja antaa varmuutta toisen miellyttämiselle.

Erektioon voi vaikuttaa myös omilla elintavoillaan. Liiku ja syö terveellisesti, sekä nuku riittävästi, jotta elimistösi toimintakyky palautuu. Sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes ovat yleisimmät fyysiset syyt erektio-ongelmiin vanhemmilla miehillä. Tupakoivilla on kaksinkertainen riski kärsiä erektio-ongelmista ääreisverenkierron heikentymisen vuoksi. Lisäksi alkoholi, muut päihteet ja tietyt lääkkeet voivat heikentää erektiota. Pitämällä itsesi hyvässä fyysisessä kunnossa, edistät omaa erektiotasi myös tulevaisuudessa.

Jos erektiossa on usein ongelmia, kannattaa käydä lääkärissä puhumassa asiasta. Lääkärissä kysytään muutama kysymys ja saatetaan ottaa virtsa- ja verikokeet. Näin saadaan selville, voivatko erektioon vaikuttaa muut terveyteen liittyvät seikat. Erektiohäiriö voi olla myös merkki jostain perussairaudesta. Erektiohäiriöön on olemassa lääkkeitä. Lääkäri voi määrätä tällaisen lääkkeen, mutta näitä lääkkeitä käyttävät pääosin vanhat miehet. Älä tilaa netistä tai ota keneltäkään mitään tuotetta, minkä sanotaan auttavan erektiota. Suurin osa niistä on toimimattomia väärennöksiä, jotkut jopa vaarallisia. Vain apteekista saatavat valmisteet ovat tutkittuja, turvallisia ja toimivia.

Lähteet:
Poikien Puhelimen kirja Pakko kysyä – Ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien Puhelimesta (PDF, joka avautuu uuteen selainikkunaan)
https://drseb.com/fi/erektiohairio/nuorten-impotenssi/
https://www.terveyskyla.fi/miestalo/sukuelin/erektioh%C3%A4iri%C3%B6/yleist%C3%A4

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...