Siirry sisältöön

Kun lapsi kiinnostuu omasta ja toisen kehosta - vinkkejä kehotunnekasvatukseen

Julkaistu 02.12.2022 - Väestöliitto
Pohditko lapsen kehotunnekasvatukseen liittyviä asioita? Niin moni muukin! Tähän kolmiosaiseen videosarjaan on koostettu toimintatapoja huoltajia askarruttaviin kehotunnekasvatuksen tilanteisiin. Tässä jaksossa käsitellään sitä, miten reagoida tilanteissa, joissa lapsi osoittaa kiinnostusta omaa sekä muiden kehoa ja kehonosia kohtaan.
Natalia Peltokangas - Opinnäytetyön tekijä
Jenni Yrttikoski - Kuvittaja
Nokian kaupungin varhaiskasvatus -
Seinäjoen ammattikorkeakoulu -
Väestöliitto -
Tuottanut Väestöliitto

Mitä kehotunnekasvatus on? osa 1

Pohditko lapsen kehotunnekasvatukseen liittyviä asioita? Niin moni muukin! Tähän videosarjaan on koostettu toimintatapoja huoltajia askarruttaviin kehotunnekasvatuksen tilanteisiin.

Esimerkki 1. Suihkussa ollessaan Mikko tutkii kehoaan. Mikähän tämä jalkojen välissä oleva on? Tuntuu hyvältä koskettaa sitä.

Anna lapsen tutustua omaan kehoonsa turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Opeta lapselle, milloin, missä ja miten on sopivaa kosketella itseään. Oma huone, vessa tai suihku ovat sopivia paikkoja omassa rauhassa tutustumiseen. Muistuta siitä, että käsien pitää olla puhtaana ja siitä, ettei kosketuksen kuulu sattua. Jokaisella kehonosalla on nimi ja niistä tulisi puhua niiden oikeilla nimillä.

Esimerkki 2. Mikko on oppinut uusia sanoja. Hän toistelee “pippeli, pippeli” ja muut hänen sisaruksensa liittyvät mukaan.

Pysy rauhallisena ja neutraalina. Puhu intiimeistä kehonosista lasten kanssa yhtä neutraalisti kuin muistakin. Kaikki kehonosat ovat saman arvoisia. Puhu lapselle kehonosista ja niiden toiminnoista niiden oikeilla nimillä. Nimeäminen antaa lapselle sanat, joilla osaa kertoa, jos jotain kurjaa tapahtuu. Perheessä ja päiväkodissa on hyvä jutella yhdessä, mitä nimiä käytetään.

Esimerkki 3. Mikko ja Maisa alkavat vertailla kehojaan sanallisesti ja katselevat toisiaan kiinnostuneina uimahallin suihkutiloissa.

Jutelkaa lasten kanssa siitä, että kehoja on monenlaisia. On eri kokoisia ja näköisiä kehoja ja kehonosia. Kerro, että keho muuttuu koko ajan ja kaikenlaiset kehot ovat arvokkaita ja hyviä sellaisenaan.

Esimerkki 4. Mikko pitää pukeutumisleikeistä. Hän pukee äidin hameita ja kysyy isältä, onko kaikilla pojilla pippeli?

Anna lapsen leikkiä pukeutumis- ja roolileikkejä. Hän harjoittelee erilaisia rooleja ja rakentaa vasta identiteettiään. Kerro lapselle, että ulkonäön perusteella ei voi tietää onko joku tyttö vai poika. Kaikki eivät tunne olevansa poikia, vaikka heillä olisi pippeli, tai tyttöjä, vaikka heillä olisi pimppi. Joillain on myös sekä miehen että naisen sukupuolisia ominaisuuksia.
Anna lapsen itse määritellä sukupuolensa, seksuaalisuutensa ja mielenkiinnon kohteensa. Muista, ettei sukupuoli-identiteetti ole ihmisen koko identiteetti.

Lisää tietoa saat Väestöliitolta Hyvä Kysymys sivustolta otsikolla lapsi ja seksuaalisuus. Sekä vanhemman tietovihkosta: Tutkimustietoa upeaan kehoon. Neuvoja leikki-ikäisen lapsen seksuaalikasvatukseen.

Väestöliitto on tehnyt myös kirjalistan, josta löydät hyviä kehotunnekasvatukseen liittyviä kuvakirjoja lapsille.

Videot on tehnyt opinnäytetyönään Natalia Peltokangas. Kehystetyt kuvat on piirtänyt Jenni Yrttikoski. Yhteistyössä mukana Väestöliitto, Nokian kaupungin varhaiskasvatus ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Mitä kehotunnekasvatus on videosarja:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...