Siirry sisältöön

Digiturvataitojuliste pienten lasten ohjaukseen

25.08.2022 klo 10:02 - Kirjoittanut Sua varten somessa -hanke , Väestöliitto
Lapset tarvitsevat turvataitoja, kun he käyttävät älylaitteita ja toimivat verkossa. Näitä turvataitoja kutsutaan digiturvataidoiksi. Älylaitteet ovat läsnä aikuisten, kuin myös lapsienkin arjessa. Siksi onkin tärkeää tukea lapsia älylaitteiden käytössä ohjaten ja suojaten lapsia. Pystyt helposti tukemaan lapsen turvallisuutta älylaitteilla uuden ja maksuttoman selkokielisen digiturvataitojulisteen ohjeiden avulla.

Julisteen tavoitteena on edistää aikuisten kykyä ja halua uskaltaa, osata sekä aloittaa digiturvataitojen ohjaus jo varhain antaen oivallus siitä, miten lasta voi suojata. Astu mukaan digiturvataitojen polulle ja auta lapsia toimimaan turvallisesti digimaailmassa.

Miksi digiturvataitoja tarvitaan jo pienille lapsille?

Lapsen kyky ymmärtää ja käsittää älylaitteelta tulevaa materiaalia, kuten viestejä, kuvia tai videoita, ovat vielä kehittymättä. Myös omien tunteiden säätelyyn tarvitaan aikuisen apua. Vaikka lapsi saattaa olla hyvinkin kätevä ja osata teknisesti käyttää laitteita, on hänen henkinen kehityksensä ja kyky ratkoa ongelmia vielä kesken. Lapsi tarvitsekin tukea ja apua monien asioiden käsittelyyn, joihin hän laitteella törmää. Näissä tilanteissa turvallisen aikuisen läsnäolo, kiinnostus sekä yhdessä käytön opettelu ovat ensisijaisen tärkeitä. Ole aina lapsen puolella ja vältä suuttumista ongelmatilanteissa.

Julisteen aiheet ovat arjesta tuttuja

  • Lapsille keho on tärkeä, he elävät hetkessä ja innostuvat tekemään kivoja juttuja innostettuina.
  • Lapsi tuskin ymmärtää, miten laajassa verkostossa liikkuu, kun on vain oma tai kaverin laite läsnä makuuhuoneessa tai vessassa.
  • Kaikki lapset haluavat olla turvassa, joten turvallisuuden vahvistaminen on tärkeämpää kuin vaarojen maalailu, joka vain säikäyttää.
  • Lapsilla on suuret tuntete ja halu saada kavereita, tykkäyksiä, ystäviä. Kommentit satuttavat tai sykähdyttävät.
  • Lapselle oikeuksien, yksityisyyden, normien, rajojen, sääntöjen tiedostaminen on tärkeää. Niistä kannattaa puhua jo pienille, pimppi, pippeli ja peppu ovat omia tärkeitä, mutta yksityisiä asioita kaikille. Näistä otettujen kuvien lähettäminen tai saaminen on aina arveluttavaa ja lähtökohtaisesti kiellettyä.

Aikuisen ei tarvitse olla digitaituri!

Jo se, että puhut lapsen kanssa siitä, miten laitteilla toimitaan ja olet kiinnostunut sovelluksista, joita lapsi tykkää käyttää riittää pitkälle. Olet turvallinen aikuinen, jolta lapsi voi kysellä ja jolle lapsi voi kertoa, jos jokin mietityttää. Tämä edellyttää sen, että otat aiheen puheeksi lasten kanssa, eli annat luvan puhua.

Uusi maksuton digiturvataitojuliste tukee sinua huoltaja tai lasten kanssa työtä tekevä ammattilainen, ottamaan puheeksi digiturvataidot pienten lasten kanssa.

Selkokielinen juliste on tuotettu yhteistyössä Väestöliiton kehotunnekasvatus ja Sua varten somessa -hankkeen kanssa.

pdf

Tulosta maksuton digiturvataitojuliste

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...