Gå till innehållet

Hur använder man glidmedel?

28.11.2022 klo 10:55 - Producerat av Befolkningsförbundet
Glidmedel är som namnet säger en kräm som gör att det glider bättre och som kan användas vid sex eller onani. Glidmedlet minskar friktionen, förhöjer njutningen och hjälper till att hålla kondomen intakt.

Beroende på sexsättet appliceras glidmedlet på penisen, i slidan, på vulvans slemhinnor, i analområdet, på sexleksaken eller på fingrarna. Glidmedel är en viktig del av alla typer av sex, men särskilt i analsex är det mycket viktigt att komma ihåg att använda glidmedel. Vid analsex ska man använda tillräckligt med glidmedel för att förebygga skador i ändtarmen och slutarmuskeln. Det finns glidmedel som är avsedda för just analsex. De är ofta något tjockare än andra glidmedel. Undvik att använda bedövande glidmedel vid analsex. Glidmedel avsedda för analsex kan köpas till i exempel i nätbutiker eller erotikbutiker. Vem som helst kan oberoende av ålder köpa glidmedel i dagligvaruaffärer, på apotek, i nätbutiker och i erotikbutiker.

Användning av glidmedel

När man använder glidmedel med kondom stryks glidmedlet på kondomen efter att kondomen har trätts på den styva penisen. Här kan se en video om användning av kondom (på finska). Glidmedel är ofta dryga, så en liten mängd räcker. Vid behov kan man applicera mera glidmedel under sexet.

Med slicklapp kan glidmedel användas mellan slicklappen och området där oralsex ges. En liten mängd glidmedel kan hjälpa till att hålla slicklappen på plats och öka njutningen. Då appliceras en liten mängd glidmedel på området där man ger oralsex, varefter slicklappen placeras ovanpå området.

Hur väljer jag ett lämpligt glidmedel?

Det finns olika typer av glidmedel. Vatten- och silikonbaserade glidmedel kan användas tillsammans med kondom och slicklapp. Ett oljebaserat glidmedel ska inte användas tillsammans med kondom eftersom glidmedlet kan göra kondomen skör.

Vattenbaserat glidmedel torkar snabbare än silikonbaserat glidmedel, som ofta är något tjockare än vattenbaserat glidmedel. Vid behov kan man behöva applicera mera vattenbaserat glidmedel under sexet eller onanin.

När man väljer glidmedel ska man beakta användningsändamålet. Med sexleksaker är vattenbaserat glidmedel ett säkert val. Silikonbaserat glidmedel ska inte användas tillsammans med sexleksaker gjorda av silikon, eftersom glidmedlet kan skada sexleksakens yta. Silikonbaserat glidmedel kan i vissa fall irritera slemhinnorna och bör i sådant fall inte användas. Ett lämpligt glidmedel hittar man genom att prova sig fram.

Det är bra att tvätta och torka bort silikonbaserade glidmedel från huden och penisen/vulvan/analområdet efter att man haft sex eller onanerat. Vattenbaserat glidmedel behöver inte tvättas bort. Eventuella fläckar av silikonbaserat glidmedel på kläder och lakan går bort i tvätten.

Uppdaterad 14.03.2023

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...