Siirry sisältöön

Miten liukuvoidetta käytetään?

28.06.2022 klo 15:44 - Tuottanut Väestöliitto
Liukuvoide on nimensä mukaisesti liukumista edistävä voide, jota voidaan käyttää seksissä ja itsetyydytyksessä. Liukuvoide ehkäisee hankausta, edesauttaa nautintoa ja kondomin ehjänä säilymistä.

Liukuvoide levitetään seksitavasta riippuen penikseen, emättimeen, vulvan limakalvoille, peräaukkoon, seksileluun tai sormiin. Liukuvoide on tärkeä osa kaikenlaista seksiä, mutta erityisesti anaaliseksissä liukuvoide on ehdottoman tärkeää muistaa. Anaaliseksissä liukuvoidetta tulee käyttää riittäväsi peräsuolen ja sulkijalihaksen vaurioiden ehkäisemiseksi. Anaaliseksiin on olemassa juuri siihen tarkoitettuja liukuvoiteita, jotka ovat usein hieman paksumpia kuin muut liukuvoiteet. Puuduttavien liukuvoiteiden käyttöä anaaliseksissä tulee välttää. Anaaliseksiin tarkoitettuja liukuvoiteita voi ostaa esimerkiksi verkkokaupoista tai erotiikkaliikkeistä. Liukuvoiteita voi ostaa kuka tahansa ikään katsomatta päivittäistavarakaupoista, apteekeista, verkkokaupoista ja erotiikkaliikkeistä.

Liukuvoiteen käyttö

Kondomia käyttäessä liukuvoidetta levitetään kondomin päälle sen jälkeen, kun kondomi on asetettu jäykistyneen peniksen päälle. Täältä voit katsoa ohjeet kondomin käyttöön. Usein liukuvoide on riittoisaa, joten pieni määrä liukuvoidetta riittää. Liukuvoidetta voi myös tarpeen mukaan lisätä seksin aikana.

Suuseksisuojan kanssa liukuvoidetta voidaan käyttää suuseksisuojan ja sen alueen välissä jolle suuseksiä annetaan. Pieni määrä liukuvoidetta voi auttaa pitämään suuseksisuojan paremmin paikoillaan ja lisätä nautintoa. Tällöin liukuvoidetta levitetään pieni määrä sille alueelle, jolle suuseksiä annetaan, jonka jälkeen suuseksisuoja asetetaan alueen päälle.

Miten valitsen sopivan liukuvoiteen?

Liukuvoiteita on olemassa erilaisia. Vesi- ja silikonipohjainen liukuvoide sopii kondomin ja suuseksisuojan kanssa käytettäväksi. Öljypohjainen liukuvoide ei sovi kondomin kanssa käytettäväksi sillä se voi haurastuttaa kondomia.

Vesipohjainen liukuvoide kuivuu nopeammin kuin silikonipohjainen liukuvoide, joka on usein hieman paksumpaa kuin vesipohjainen liukuvoide. Vesipohjaista liukuvoidetta voi olla tarpeen lisätä seksin tai itsetyydytyksen aikana.

Liukuvoiteen valinnassa tulee huomioida käyttötarkoitus. Seksilelujen kanssa vesipohjainen liukuvoide on varma valinta. Silikonipohjaista liukuvoidetta ei tule käyttää silikonista tehtyjen seksilelujen kanssa, sillä se voi vahingoittaa seksilelun pintaa. Silikoninen liukuvoide voi joissain tapauksissa ärsyttää limakalvoja, jolloin sitä ei tule käyttää. Kokeilemalla löytyy jokaiselle sopiva liukuvoide.

Silikoninen liukuvoide on hyvä pestä ja pyyhkiä pois iholta ja peniksestä/vulvan /peräaukon alueelta seksin tai itsetyydytyksen jälkeen. Vesipohjaista liukuvoidetta ei tarvitse pestä pois. Vaatteista ja lakanoista mahdolliset silikonipohjaiset liukuvoidetahrat lähtevät pesussa pois.

Täältä voit lukea lisää liukuvoiteen käytöstä.

Päivitetty: 16.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...