Siirry sisältöön

Onko kellertävä/rusehtava ja paksumpi valkovuoto normaalia?

ID 258581

Hei! Onko normaalia jos valkovuoto on hieman paksua ja väriltään rusehtavaa tai kellertävää? Mitään oireita ei ole (esim. Kutina, kirvely tai muuta vastaavaa)

Asiantuntija vastaa

06.09.2021 klo 15:23 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotosta nettineuvontaan!

Pohdit viestissäsi valkovuodon koostumusta. Valkovuoto vaihtelee määrältään ja koostumukseltaan kuukautiskierron eri vaiheissa. Valkovuodon määrä on myös yksilöllistä.

Kun valkovuoto poikkeaa itselle tavallisesta, voi joskus olla kyse tulehduksesta. Emättimen tulehdukset eivät aina aiheuta esimerkiksi kutinaa tai ärsytystä. Joskus koostumuksen muutos viittaa kuitenkin emätintulehdukseen. Rusehtava vuoto voi kuitenkin myös viitata esimerkiksi ovulaation aikaan tulevaan vuotoon, jolloin vuoto voi olla myös hieman runsaampaa ja venyvämpää.

Mikäli sinulla on edelleen tavallisesta poikkeavaa vuotoa, kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskuksen neuvontaan tai kouluterveydenhoitajaan, jolta voit kysyä tarkemmin tilanteestasi. Mikäli oireet ovat väistyneet, voi olla kyse tavallisesta kuukautiskiertoon liittyvästä asiasta. Lievät tulehdukselliset tilat voivat myös parantua myös itsestään. Täältä näet, miten pääsee lääkäriin.

Mikäli sinulla on ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa jonkun kanssa, voi myös seksitautitartunta olla mahdollinen vaihtoehto. Täältä näet, miten pääsee seksitautitesteihin.

Kannattaa pitää huolta henkilökohtaisesta hygieniasta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että pimppiä ei pese liikaa. Normaalisti pimpin pesuun riittää haalea vesi kerran päivässä. Voi olla myös hyvä nukkua ilman alushousuja ja suosia alushousuissa luonnonmateriaaleja, jotta alusvaatteet eivät haudo vulvan aluetta. Täältä löydät lisää tietoa sukuelinten pesemisestä. 

Olet myös lämpimästi tervetullut seksuaalineuvonta chattiimme keskustelemaan!

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...