Siirry sisältöön

Mistä johtuu verenvuoto seksin jälkeen?

ID 251165

Olen muutaman kerran vuotanut verta seksin jälkeen. Olen myös tuntenut pientä kipua vatsassa. Mikä voisi ola syynä ja miten voin ennaltaehkäistä ongelmaa?

Asiantuntija vastaa

19.05.2021 klo 12:44 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotosta nettineuvontaan!

Kerrot viestissäsi, että olet vuotanut verta muutaman kerran seksin jälkeen, ja olet kokenut pientä alavatsakipua. Pohdit, miten voisit ennaltaehkäistä ongelman, ja mikä tähän voisi olla syynä.

Viestissäsi ei käy ilmi, minkä tyyppisestä seksistä on kyse. Tyypillisesti verenvuoto liittyy yhdyntään, ja koska kerrot myös alavatsakivusta, oletan kyseessä olevan emätinyhdyntä. Viestissäsi ei myöskään käy ilmi, onko seksi itsessään tuottanut sinulle kipua alavatsaan vai ovatko alavatsakivut ilmaantuneet vasta seksin jälkeen. Verenvuoto voi myös selittyä hyvin monenlaisilla syillä.

Verenvuoto voi myös viitata emätintulehdukseen tai seksitautiin, joka aiheuttaa tulehduksen emättimessä. Mikäli kyseessä eivät ole sinun ensimmäiset seksikertasi, jolloin vuotoa voi tulla vähän, on syytä ottaa asia puheeksi kouluterveydenhoitajan kanssa tai soittaa asiasta terveyskeskuksen neuvontaan. Seksitautien testaaminen on järkevää, mikäli sinulla tai kumppanillasi on ollut useita seksikumppaneita. Mikäli teillä on ollut seksiä ainoastaan toistenne kanssa, ei seksitauti ole mahdollinen vaihtoehto. Lisää tietoa seksitautien testaamisesta löydät täältä.

Muita syitä verenvuodolle voi olla esimerkiksi hankautumisesta johtuvat ruhjeet limakalvoille. Tällöin vuoto on niukkaa ja se tyrehtyy nopeasti. Ruhjeita voi ehkäistä liukuvoidetta käyttämällä. Liukuvoiteista löydät lisää tietoa täältä. Joskus hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa limakalvojen kuntoon, ja mikäli sinulla on käytössä hormonaalinen ehkäisy, kannattaa sekin ottaa puheeksi terveydenhuollon kanssa. Täältä näet, miten pääsee lääkäriin.

Seksissä kannattaa välttää sellaisia yhdyntäasentoja, jotka aiheuttavat kipua. Syvät työnnöt voivat tuntua kivuliailta, ja kipu voi tuntua alavatsassa. Mikäli kipua tuntuu seksissä usein, kannattaa siitä keskustella gynekologin kanssa, jotta kivun syytä voidaan selvitellä. Samaan aikaan kannattaa huomioida, että kaikki seksiasennot tai -tavat eivät tunnu kaikista hyvälle eikä seksissä kannata tehdä asioita, jotka eivät tuota nautintoa.

Olet lämpimästi tervetullut seksuaalineuvontachattiimme keskustelemaan, mikäli asia vielä pohdituttaa!

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...