Siirry sisältöön

Tällainen tuntija olen

Julkaistu 22.12.2021 - Tuottanut Väestöliitto
Tässä osiossa voit tehdä testin ja tutkia millainen tuntija olet vanhempana. Se miten nopeasti jokin tunne johtaa toimintaan on keskeinen osa tunnesäätelytaitoja.
Testit

Tällainen tuntija olen

Jokaisen vanhemman temperamentti, geenit ja kasvuhistoria vaikuttavat siihen, kuinka aikuisena osaamme säädellä tunteitamme. Toiset ovat herkemmin tulistuvia kuin toiset, sama koskee lapsia. Vanhemmuudessa heräävät tunteet voivat yllättää voimakkuudellaan, eikä niiden säätely ole aina helppoa. Myöskin vanhemmuutta kohtaan olevat mielikuvat eivät aina vastaa todellisuutta, joka voi vaikuttaa tiiviisti tunnekokemukseen vanhemmuudesta. 

  • Pohdi omaa temperamenttiasi vanhempana: oletko yleensä kiihtyvä, rauhallinen vai jotain siltä väliltä?

Tunnesäätelyyn vaikuttaa myös se, kuinka tunteitasi on säädelty omassa lapsuudessasi. Jos olet jäänyt vaille empaattista kohtaamista tai olet tullut hyväksytyksi vain tiettyjen tunteiden kanssa, voi se aikuisuudessa näyttäytyä tunnesäätelyn haasteina. On ymmärrettävästi vaikeaa ilmaista ja kokea tunteita, jotka ovat olleet kiellettyjä historiassasi.

  • Pohdi omaa kasvuhistoriaasi, oletko saanut ilmaista tunteitasi ja onko sinua autettu vaikeiden tunnekokemusten kanssa? Onko joidenkin tunteiden osoittaminen ollut lapsuuden kodissasi vähemmän sallittua, esimerkiksi viha, pettymys tai suru? Oletko tullut hyväksytyksi kaikkien tunteidesi kanssa?

Meihin jokaiseen on voitu myös istuttaa uskomuksia siitä, millaisia tuntijoita olemme. Jos olet aina saanut kuulla olevasi esimerkiksi herkästi tulistuva tai rauhallinen viilipytty, voi tästä syntyä uskomus, josta tulee osa itseä. Onkin tärkeää pysähtyä pohtimaan millaiseksi tuntijaksi koet itsesi ja pitävätkö sinuun istutetut uskomukset paikkaansa? Näitä on mahdollisuus tarkastella läpi elämän ja ottaa vastuu myös niiden muutoksesta. 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...