Siirry sisältöön

Tällainen tuntija olen

Julkaistu 22.12.2021 - Tuottanut Väestöliitto
Tässä osiossa voit tehdä testin ja tutkia millainen tuntija olet vanhempana. Se miten nopeasti jokin tunne johtaa toimintaan on keskeinen osa tunnesäätelytaitoja.
Testit

Tällainen tuntija olen

Jokaisen vanhemman temperamentti, geenit ja kasvuhistoria vaikuttavat siihen, kuinka aikuisena osaamme säädellä tunteitamme. Toiset ovat herkemmin tulistuvia kuin toiset, sama koskee lapsia. Vanhemmuudessa heräävät tunteet voivat yllättää voimakkuudellaan, eikä niiden säätely ole aina helppoa. Myöskin vanhemmuutta kohtaan olevat mielikuvat eivät aina vastaa todellisuutta, joka voi vaikuttaa tiiviisti tunnekokemukseen vanhemmuudesta. 

  • Pohdi omaa temperamenttiasi vanhempana: oletko yleensä kiihtyvä, rauhallinen vai jotain siltä väliltä?

Tunnesäätelyyn vaikuttaa myös se, kuinka tunteitasi on säädelty omassa lapsuudessasi. Jos olet jäänyt vaille empaattista kohtaamista tai olet tullut hyväksytyksi vain tiettyjen tunteiden kanssa, voi se aikuisuudessa näyttäytyä tunnesäätelyn haasteina. On ymmärrettävästi vaikeaa ilmaista ja kokea tunteita, jotka ovat olleet kiellettyjä historiassasi.

  • Pohdi omaa kasvuhistoriaasi, oletko saanut ilmaista tunteitasi ja onko sinua autettu vaikeiden tunnekokemusten kanssa? Onko joidenkin tunteiden osoittaminen ollut lapsuuden kodissasi vähemmän sallittua, esimerkiksi viha, pettymys tai suru? Oletko tullut hyväksytyksi kaikkien tunteidesi kanssa?

Meihin jokaiseen on voitu myös istuttaa uskomuksia siitä, millaisia tuntijoita olemme. Jos olet aina saanut kuulla olevasi esimerkiksi herkästi tulistuva tai rauhallinen viilipytty, voi tästä syntyä uskomus, josta tulee osa itseä. Onkin tärkeää pysähtyä pohtimaan millaiseksi tuntijaksi koet itsesi ja pitävätkö sinuun istutetut uskomukset paikkaansa? Näitä on mahdollisuus tarkastella läpi elämän ja ottaa vastuu myös niiden muutoksesta. 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat pienten lasten vanhemmille

Koetko haasteita vanhemmuudessa tai parisuhteessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat

Oletko huolissasi lapsesi kasvusta tai kehityksestä? Koetko kasvatuksessa haasteita? Älä jää yksin ajatuksiesi tai huoliesi kanssa, vaan tule...

Perhepulma ajanvarauschat

Vanhempi, mietityttääkö lapsen kehotunnekasvatukseen liittyvät asiat? Älä jää yksin ajatuksiesi tai huoliesi kanssa, vaan tule keskustelemaan...