Siirry sisältöön

Mitä temperamentti on?

Julkaistu 02.10.2018 - Väestöliitto
Lapsen yksilöllisyydellä tarkoitetaan hänen synnynnäistä temperamenttiaan. Temperamentti selittää, miksi lapset ovat erilaisia ja vaikuttaa siihen, mistä ja kuinka herkästi emootiot syntyvät, lapsen aktiivisuuteen ja miten hän suhtautuu uusiin asioihin ja ihmisiin.
Merja-Maaria Turunen , Lastenpsykiatrian erikoislääkäri -
Liisa Keltikangas-Järvinen , Professori -
Tuottanut Väestöliitto

Video on tekstitetty. Saat tekstityksen näkyviin tai pois videoikkunan alareunan tekstitykset-kuvakkeesta. Video on tuotettu yhteistyössä VauvaSuomi ry:n kanssa.

Videolla lasten- ja nuorisopsykiatri Merja-Maaria Turunen haastattelee professori Liisa Keltikangas-Järvistä, joka on tehnyt pitkään arvostettua tutkimustyötä lasten kehityksestä.

Keltikangas-Järvisen mukaan lapsen yksilöllisyydellä tarkoitetaan synnynnäistä temperamenttia, joka selittää lapsen kehityskulun yksilöllistä vaihtelua, siitä huolimatta, että lapsen kehitys noudattaakin suurin piirtein kaikille samaa, yleistä kehityskulkua.

Temperamentti tekee ihmisistä yksilöllisiä, sillä se selittää esimerkiksi minkälaisista asioista ihmisen emootiot syntyvät, kuinka herkästi ne syntyvät ja minkä tyyppisiä ne ovat. Ovatko esimerkiksi tunteet yleensä positiivisia, aurinkoisia ja iloisia, vai alakuloisuuteen taipuvaisia.

Temperamentti selittää myös aktiivisuutta. Onko lapsi hyvin vilkas, onko hän aina liikkeessä, vai onko hän rauhallinen ja verkkainen ja kuinka hän suhtautuu uusiin asioihin. Ovatko uudet asiat hänelle jännittäviä haasteita, inhoaako hän monotoniaa, vai onko hän mieluummin kiinni tutussa ja turvallisessa. Temperamentti vaikuttaa lapsen sosiaalisuuteen, eli kuinka kiinnostunut hän on muista ihmisistä ja kuinka hän heitä lähestyy.

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...