Siirry sisältöön
Omat rajat auttavat itsetunnon vahvistamisessa. Ne lujittavat kestämään konflikteja. Omat rajat vahvistavat identiteettiä ja nostavat omanarvontuntoa. Ehkä liika kiltteys on häivyttänyt sinun rajasi? Tai suhde, joka ei kannustanut sinua lujaan itsetuntoon ja itsenäisyyteen? Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa rakentaa tai palauttaa ennalleen omia rajoja.

 

“Sinun ei tarvitse passiivisesti hyväksyä kaikkea. Aseta rajasi, älä selittele” – Deborah Day

Halu välttää konfliktia ja tarve saada hyväksyntää tekevät vaikeaksi sanoa sanan ”ei”.  Ihmisestä voi tulla rajaton. Tässä jaksossa kannustamme pitämään yllä omat rajat suhteessa muihin ihmisiin ja toisten vaatimuksiin. Rajat vahvistavat itsearvostusta ja itsetuntoa, koska sinä itse päätät mitä teet ja milloin. Rajat merkitsevät, että tehtäväsi maailmassa ei ole muiden miellyttäminen, vaan itsesi  toteuttaminen. Harjoittelemalla rohkaistut kertomaan oman, poikkeavan mielipiteesi.

Voit pohtia ihmisiä tai tilanteita, jotka ovat vaikeuttaneet itsesi puolustamista ja omien rajojen asettamista. Käsityksen syveneminen rajattomuudestasi ja sen syistä auttavat sinua rajojen asettamisessa ja uuden alun rakentamisessa.

Riittävän harjoittelun jälkeen osaat sanoa “ei” ilman syyllisyyttä ja sanot “kyllä” vain siksi, että itse haluat. Voit yllättyä – alun hämmästyksen ja protestien jälkeen läheisesi hyväksyvät rajasi!

Esimerkki:

HARJOITUS:

Opettele peilin edessä sanomaan napakasti ja päättäväisesti “ei”. Et ole kenellekään selitysvelvollinen, ja selitykset vain vesittävät päätöstäsi. Opettele sanomaan, “Ei, en pääse tänään” ja “Ei, en ole vapaa viikonloppuna” tai “En pääse sukuloimaan tänä kesänä.” Monet nuoret aikuiset kuvaavat valtavaa helpotuksen tunnetta ja vahvistunutta itsetuntoa kun he oppivat käyttämään sanaa “ei”.

TEHTÄVÄ: Lue artikkeli Sinä tarvitset rajat

 

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua ajanvarauschatissa nuorille aikuisille

Voit mennä asiantuntijan päivystyschattiin anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...