Siirry sisältöön
Moni nuori ja nuori aikuinen on hyvin altis ulkopuolisille vaikutteille. Voi tuntua vaikealta löytää kaiken hälyn keskeltä oma tahto ja omat ajatukset. Professori Jonathan Haid väittää, että älypuhelimeen perustuva lapsuus on synnyttänyt ahdistuneen sukupolven ja aiheuttanut nuorille ja nuorille aikuisille mielenterveyden häiriöiden epidemian (Terra Cognita 2024). Tässä jaksossa etsimme sinulle omaa ääntä ja omaa tahtoa vertailematta muihin!

 

 

“Kuuntele itseäsi niin kuin hyvää ystävääsi” – Brené Brown

Liian moni miettii mitä “pitäisi” tehdä ja “mitä muut tekevät”. “Miltä tämä näyttää?” ” Mitä muut sanovat?” “Mitä kaikki nyt ajattelevat?” Nyt eletään sosiaalisen median aiheuttamaa vertailun aikaa, joka ei vie itsetuntoasi eteenpäin vaan taaksepäin. Jossakin joku tekee aina kiinnostavampia juttuja. Some-tauko voisi tehdä todella hyvää, kun käännät katseesi sisäänpäin ja vietät aikaa ajatellen ja harjoitellen uusia taitoja tämän kurssin aikana.

Tämän jakson tarkoitus on, että löydät omasta sisimmästäsi sinun oman tahtosi. “Muut” huolehtikoon itsestään! Älä anna itsesi tulla riippuvaiseksi toisten mielipiteistä tai päätöksistä. Sinä vastaat omasta elämästäsi ja toiset omastaan.

Esimerkki: 

HARJOITUS 1:

Jos et tiedä mitä tehdä, tee jotain. Jokainen kokemus avaa uusia ovia ja tuo uusia ideoita. Tee aloite johonkin uuteen asiaan jo tänään.

HARJOITUS 2:

Ota tauko sosiaalisesta mediasta ja ala harrastaa pitkiä kävelylenkkejä tai meditointia.  Moni filosofi, kirjailija ja matemaatikko on ratkaissut ongelmansa kävelemällä tai rauhoittumalla vain olemaan ilman ajatuksia. Liikkeessä ja luonnossa tai sisäiseen hiljaisuuteesi keskittyessä on helpompaa antaa uusien ajatusten virrata sinussa.  Älä luovuta, ennen kuin keksit itsellesi seuraavan, pienen askeleen omaa tahtoasi kohti.

HARJOITUS 3: Mitä ikinä päätöksesi onkin, kerro se itsellesi peilin edessä: “Minä tahdon ajaa ajokortin”, tai “Minä tahdon muuttaa” tai “Minä tahdon opiskelemaan” tai “Minä tahdon toisen työn”. Mitä tahansa sinä tahdot, se on alku matkallasi parempaan itsetuntoon. Hoe sitä itsellesi. Joskus itsekseen puhuminen on oikein hyvä juttu!

TEHTÄVÄ: Tee testi Oletko miellyttäjä parisuhteessasi?

 

KESKUSTELUTUKEA SINULLE:

Väestöliiton asiantuntija auttaa sinua ajanvarauschatissa nuorille aikuisille

Voit mennä asiantuntijan päivystyschattiin anonyymisti jonottamalla ma klo 10- 12 ja to klo 17-19 tänne

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...