Siirry sisältöön
On olemassa yksityistä ja yleistä tietoa, seksuaalisuudessa on molempia. Kehotunnekasvatus on terveystietoa ja yleisiä turvallisuuteen liittyviä tärkeitä taitoja. Nämä asiat kuuluvat varhaiskasvatuksen ja koulun aiheisiin. Opetuksessa yleisellä tasolla puhutaan kehosta, kehityksestä, perheistä, kulttuureista ja käytöstavoista.

Kehotunnekasvatus tarjoaa lapsille suunnitelmallista tietoa myös sellaisista asioita, joista lapsi ei osaa kysyä. Näitä ovat esimerkiksi lasten oikeudet ja turvataidot. Tärkeitä aiheita ovat: mitkä ovat jokaisen omia kehon alueita, miten ja mihin toista saa tai ei saa koskea, sekä kolmen kohdan sääntö ikävältä tuntuvaan kosketukseen:

  1. Sano ei
  2. Lähde pois
  3. Kerro asiasta turvalliselle aikuiselle

Omat kehon alueet eli ns. uimapukualueen kehonosat ovat jokaisen ikiomia alueita, joihin muut eivät saa koskea ilman lupaa. Jos näin tapahtuu, lapsen pitää osata kolmen kohdan sääntö.

Koskettamisessa opetetaan, että koskea saa vain, jos toinen kokee sen mukavaksi ja turvalliseksi. Kosketus ei saa koskaan sattua tai tuntua mitenkään pahalta. Kosketus tuntuu aina hyvältä ja se ei ole koskaan salaisuus. Jokaisella on oikeus määrätä omasta kehostaan ja määräystä on kunnioitettava. Toisen kehon kunnioittamista on myös se, ettei puhuta rumasti toisista.

Lue mitä kaikkea kehotunnekasvatus on.

Tuottanut Väestöliitto
Tuottanut Väestöliitto

Pohdittavaa

  • Millaisissa tilanteissa lapsen on hyvä osata sanoa ei ja lähteä pois?
  • Puhuttiinko omassa lapsuudessasi siitä, että lapsilla on myös oikeuksia?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus ja mielenterveys

Nettiluento nuorille seksuaalisuudesta ja mielenterveydestä.

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....

Mitä on keskeytetty yhdyntä?

Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan emätinyhdyntää, jossa penis vedetään pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Se ei ole luotettava...