Siirry sisältöön
Lapsuus on suojattavaa, erityistä aikaa. Lapsilla on oikeus kaikkien aikuisten suojaan, sen sanoo jo Lapsen oikeuksien julistuskin. Se tarkoittaa lempeää, empaattista kasvatusta, ilman vastuuta aikuisten asioista. Lapsen kaikki kysymykset ovat viattomia ja syntyvät lapsen kehityksestä.

Lapsilla on myös oikeus heitä auttavaan ja suojaavaan tietoon. Siksi tarvitaan Kehotunnekasvatusta, vahvistamaan lapsuuden viatonta, uteliasta ja leikillistä puolta.

  • Avoimet puhevälit aikuisen kanssa suojaavat lasta. Silloin lapsi uskaltaa kysyä turvalliselta aikuiselta tärkeitä tai hämmentäviäkin asioita, joita hän on nähnyt tai kuullut.
  • Lasten erilaisiin kysymyksiin kehosta ja ihmisenä olemisesta vastataan avoimesti, ikätasoon soveltaen. Kaikkiin kysymyksiin suhtaudutaan myönteisesti, eikä lasta kielletä koskaan kysymästä.

Kehotunnekasvatus perustuu WHO:n eli Maailman terveysjärjestön tarkkoihin suosituksiin. Lapsi saa sen avulla lapsen tasoisia vastauksia kysymyksiinsä sekä omiin rajoihin ja kaverisuhteisiin liittyviä taitoja.

Kehotunnekasvatus tukee ja suojaa lapsen ikätasoista kehitystä tarjoamalla oikeita tietoja, taitoja ja myönteisen asenteen. Joissain videoissa puhutaan edelleen seksuaalikasvatuksesta. Nykyään me olemme siirtyneet puhumaan Lasten Kehotunnekasvatuksesta, joka on parempi tapa kuvata kokonaisvaltaisesti pienten lasten ohjausta turvataidoissa ja kehotaidoissa.

Tutustu julisteeseen ”Tue lapsen kehitystä (0-6v)” tai ”Hei mitä minussa tapahtuu (7-12v)”. Julisteesta näet, että Kehotunnekasvatus kunnioittaa lapsuutta. Se lähtee lapsen kehityksestä (vasen sarake) ja lapsen luonnollisesta tavasta ilmentää itseään (keskisarake). Oikea sarake sitten kertoo, mikä on aikuisen rooli ja tehtävä olla tukena lapselle.

Maksuttomia kehotunnekasvatus julisteita

Pohdittavaa

  • Muistatko, miten itse aikanaan sait tietoja seksuaalisuudesta?
  • Oliko se aina kunnioittavaa ja sellaista, jota haluat tarjota nykylapsillekin?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kutsuchat 23.9. klo 12.30

Kutsuchatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....