Siirry sisältöön

Lapsen digioikeudet

Julkaistu 06.03.2020 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Oletko koskaan pohtinut, mitä lapsen oikeudet tarkoittavat digitaalisessa mediassa?

Lapsella on oikeus päästä turvallisesti osaksi digitaalista mediaa sekä saada siitä ja sieltä tietoa. Hänellä on myös oikeus yksityisyyteen. Lisäksi lapsella on oikeus saada digimaailmassa osakseen vanhemman suojelua.

Joskus oikeus yksityisyyteen ja oikeus suojeluun ovat keskenään ristiriidassa. Silloin on arvioitava, kumpi niistä edistää paremmin lapsen etua. Oikea toimintatapa riippuu lapsen iästä ja huolen vakavuudesta. Vakavissa tilanteissa tärkeintä on lapsen oikeus suojeluun, jolloin esimerkiksi puhelimen läpikäyminen voi olla oikea ratkaisu.

Usein tärkeämpää on kuitenkin kunnioittaa lapsen yksityisyyttä ja luottaa hänen sanaansa. Vanhemman uteliaisuus tai ”varmuuden vuoksi” eivät koskaan ole riittäviä syitä tutkia lapsen puhelinta tai selata tämän käymiä keskusteluja. Tärkeintä on molemminpuolisen luottamuksen rakentaminen ja avoin keskusteluyhteys. Puhelimen valvonnan pelisäännöt on myös syytä sopia etukäteen.

Tehtävät

Mitä teet, jos huoli herää?

Kuvittele tilanne, jossa sinulla on huoli siitä, mitä lapsi netissä puuhailee tai kenen kanssa hän on yhteydessä.
Tehtävät

Digilaitteiden käyttämisen säännöt

Pohdi, miten teidän perheessä liitetään digilaitteet, sallivuus ja suojeleminen yhteen. Miten aikuiset suojelevat lapsia? Millaisilla rajoituksilla teillä suojellaan lapsia? Entä mitä sallimalla samalla suojellaan lapsia?

Tehtävä 4

  • Pohtikaa myös, miksi olette päätyneet kyseisiin sääntöihin. Onko kaikille perheenjäsenille selvää, mitä varten mikäkin sääntö on laadittu? Luetelkaa halutessanne tärkeimmät teidän perheen digilaitteisiin liittyvät säännöt.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...