Siirry sisältöön

Voiko somesta ottaa paineita seksin suhteen?

30.09.2021 klo 09:36 - Tuottanut Väestöliitto
Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden ja ulkonäön, seksielämän tai seksuaalisten mieltymysten suhteen.

Seksi osana somea 

Somessa viestitään kuvin, videoin ja tekstein. Seksi ja seksuaalisuus ovat kiinnostavia kestoaiheita somessa kuten myös muualla mediassa ja viihteessä, puhumattakaan ihmisten henkilökohtaisista suhteista.

Some voi tuntua vapauttavalta sosiaaliselta ympäristöltä seksuaalisuuden ilmaisuun, mutta somesta voi ottaa myös paineita. Vaikka somesta löytyy moninaisuutta suhteessa seksuaalisuuden ja seksin ilmaisuun, voi jotkut asiat saada enemmän näkyvyyttä kuin toiset. Paineita voi ottaa esimerkiksi siitä, miltä pitäisi näyttää ollakseen viehättävä, minkälaisia ihmissuhteita tai minkälaista seksiä tulisi olla. Paineita voi ottaa myös siitä, miten seksuaalisuuteen ja seksiin tulisi ylipäätään suhtautua. Vaikka tunnistaisi paineet, voi olla vaikea ottaa askelta taaksepäin niin, etteivät paineet vaikuttaisi käsityksiin itsestä. 

Aitoa vs. feikkiä 

Ennen tavallisten ihmisten kuvien ulkonäköä määrittelivät kuvakulmat, valo, sijainnit ja laittautuminen kuvaa varten. Kaikilla ei ollut samanlaista pääsyä kuvankäsittelyohjelmiin kuten viihde- ja mainosteollisuudella. Nykyään sovellukset mahdollistavat kuvien käsittelyt ja filtterit, niin hauskalla tavalla kuin todellisuutta vääristäen. Somessa liikkuminen vaatii nykyään erityistä medialukutaitoa, sillä täydelliseksi muokatut kehot eivät vastaa todellisuutta ja tavallista ihmistä.  

Kuvissa voidaan ilmaista seksuaalisuutta filttereillä leikkien, mikä voi olla kivaa ja vapauttavaa. Samaan aikaan on tärkeää muistaa, ettei kukaan todellisuudessa näytä filtteröidyltä, ei itse eivätkä muut.  

Tunnista somepaineet 

Moni ottaa paineita siitä, miltä somessa tai arjessa pitäisi näyttää. Moni voit ottaa myös paineita siitä, miten omaa seksuaalisuutta pitäisi somessa ilmaista. Joku voi esimerkiksi kokea, että seksuaalisuudesta ja seksistä pitäisi puhua avoimesti, koska monet somessa tekevät niin. Moni voi myös kokea paineita siitä, että seksuaalisuutta pitäisi ilmaista jollakin tavalla tai, että seksin pitäisi olla asia, joka kiinnostaa. Paineita voi kokea monista seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvistä asioista.

Mikäli koet, että some aiheuttaa sinulle ulkonäköön, seksuaalisuuteen tai seksiin liittyviä paineita, kannattaa ottaa etäisyyttä someen joksikin aikaa tai rajoittaa somen käyttöä. Kannattaa jutella paineista läheisten ystävien, perheen tai muiden tärkeiden ihmisten kanssa. Somessa niin ulkonäkö, intiimit ihmissuhteet kuin seksielämä saadaan näyttämään ja kuulostamaan täydellisiltä, vaikka todellisuus olisi toista. Jokainen valitsee itse, mitä someen postaa, ja monesti turvallisimmalta tuntuu postata parhaita paloja elämästä. 

Somehaasteet ja seksi 

Somessa pyörii aika ajoin haasteita liittyen seksuaalisuuteen ja seksiin. Tanssivideohaasteet voivat joissain tapauksissa olla yksi esimerkki, mutta haasteilla voidaan myös pyrkiä vaikuttamaan jokaisen henkilökohtaiseen seksielämään. Mikäli haasteena on olla kuukausi runkkaamatta tai twerkata kameralle, kannattaa pohtia tarkkaan, onko kyseessä sinun juttusi, ja mitä hyötyä haasteesta on henkilökohtaiseen elämääsi. Kannattaa pohtia, onko haasteeseen osallistumisen tarkoitus tuottaa mukavaa fiilistä mielelle, keholle ja ihmissuhteille vai ikävää epämukavuuden tunnetta ja sinnittelyä? Uskalla sanoa jämäkästi “ei”.

Somepaineista voi vapautua 

Somepaineista voi vapautua tekemällä somen suhteen rohkeasti omannäköisiä valintoja. Joskus valinnat voivat kirpaista, jos kyse on esimerkiksi somen käytön rajoittamisesta. Monia pelottaa, että jää jostakin paitsi, kun ei pysy mukana sometrendeissä, joista kaikki keskustelevat. 

Kannattaa kuitenkin kokeilla, miltä tuntuu olla vaikkapa päivä tai viikonloppu ilman somea? Miltä tuntuu laittaa somenkäytölle päivittäinen aikaraja? Jos postaat jotain, voisitko estää itseäsi seuraamasta aktiivisesti tykkäysten määrää? Onko jotain muuta, mikä voisi auttaa siinä, että saat etäisyyttä somepaineisiin? 

Mikäli koet paineita ulkonäkösi, kehosi, seksuaalisuuden, seksin tai ihmissuhteiden suhteen, kannattaa jutella asiasta esimerkiksi huoltajien tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Paineet eivät kerro siitä, että sinussa on jotain vikana, ja on tärkeää, että saat tukea paineiden murtamiseen. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet! Olet myös lämpimästi tervetullut seksuaalineuvontachattiimme keskustelemaan. 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...