Siirry sisältöön

Sosiaalisen median käyttö voi aiheuttaa riitaa parisuhteissa

26.01.2021 klo 14:56 - Tuottanut Väestöliitto
Täytyykö kumppanista postata someen? Onko toisten kuvien kommentointi pettämistä? Entä saako eksää seurata somessa? Sosiaalisen median käyttö voi aiheuttaa erimielisyyksiä monille pariskunnille.

Seurustelusuhteessa olevilla voi olla hyvinkin erilaiset näkemykset siitä, miten sosiaalista mediaa käytetään parisuhteessa. Erimielisyyksiä voivat aiheuttaa esimerkiksi se, saako toisten kuvista tykätä somessa tai tuleeko parisuhde ”julkistaa” somessa. Olisikin tärkeää, että sosiaalisen median käyttöön liittyvistä kirjoittamattomista säännöistä keskusteltaisiin avoimesti seurustelusuhteessa.

Olisikin tärkeää, että sosiaalisen median käyttöön liittyvistä kirjoittamattomista säännöistä keskusteltaisiin avoimesti seurustelusuhteessa.

Uuden suhteen alussa epävarmuutta ja riitaa voi aiheutua sosiaalisen median käytöstä. Kun suhde on vielä tuore ja epävarma, ei luottamusta ole välttämättä vielä ehtinyt rakentua. Mustasukkaisuutta voi aiheuttaa esimerkiksi muiden kuvista tykkäily tai toisten ihmisten kanssa viestittely somessa. Jatkuva vahtiminen kenen kuvista puoliso tykkää tai kenen kuvia kommentoi, voi olla kuluttavaa. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen eikä toisen käytöstä voi kontrolloida. On hyvä myös muistaa, että toisen ihmisen puhelimen tutkiminen luvatta rikkoo kirjesalaisuutta. Kirjesalaisuus koskee myös sosiaalisen median yksityisiä viestejä.

Mistä someen liittyvä mustasukkaisuus kumpuaa?

Somen herättämään mustasukkaisuuteen liittyy usein tietämättömyys ja keskustelun puute aiheesta. Sosiaalisessa mediassa saattaa myös helposti vertailla itseään ja suhdettaan muihin, mikä voi luoda huonommuuden ja mustasukkaisuuden tunteita. Tärkeää olisi muistaa, etteivät asiat välttämättä ole oikeasti niin, kuin ne kiillotellussa sosiaalisessa mediassa esitetään.

Väärinkäsityksiä seurustelusuhteissa muodostuu helposti, jos itseä kaivertavista asioista ei kerro rehellisesti kumppanille. Mikäli avointa keskustelua mieltä painavista asioista ei käydä, ei kumppani välttämättä aina ole edes tietoinen toista huolettavasta asiasta tai sen vakavuudesta. Selvittämättömät riidat voivatkin ajaa suhteen kriisiin.

Somen käyttö voi aiheuttaa riitaa myös, mikäli kumppani viettää jatkuvasti paljon aikaa somessa ja yhteistä aikaa viettäessä huomio on enemmän sosiaalisessa mediassa kuin omassa kumppanissa. Onkin hyvä pohtia omaa sosiaalisen median käyttöään siltä osin, kuinka paljon aikaa somen parissa kuluttaa. Kumppanin kanssa voi myös esimerkiksi sopia, että yhdessä ollessa somen käyttö jätetään hieman vähemmälle ja keskitytään enemmän yhdessä oloon.

Sosiaalisen median aiheuttamia mustasukkaisuuden tunteita voi käsitellä

On luonnollista, että uuden suhteen alussa saattaa olla hieman epävarma itsestään tai kumppanista ja parisuhteesta. Omista epävarmuuksista ja huolista kertominen kumppanille voi usein helpottaa. Yhteisistä rajoista ja pelisäännöistä somen käyttöön voi toki neuvotella kumppanin kanssa, mutta lopulta jokaisella on vapaus päättää itse omasta sosiaalisen median käytöstään, eikä kumppanille voi sanella, ketä hän saa tai ei saa seurata. Mustasukkaisuuden tunteiden hallintaan voi auttaa rehellinen keskustelu ja mieltä painavien asioiden esille ottaminen matalalla kynnyksellä. Mustasukkaisuuden tunteiden käsittelystä voit lukea lisää täältä. 

Usein suhteen edetessä ja luottamuksen rakentuessa huoli puolison sosiaalisen median käytöstä vähenee eikä aiheuta enää riitoja samoissa määrin kuin suhteen alussa. Jos tuntuu, että mustasukkaisuuden tunteet eivät ota laantuakseen, voisi olla tärkeää pohtia, miksi ei luota kumppaniinsa ja onko huolelle todella aihetta. Pohtia voi esimerkiksi sitä, miksi toisten kuvista tykkäily koetaan uhaksi suhteelle ja onko se lopulta todellinen uhka suhteelle?

Voit tulla keskustelemaan aiheesta seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä.

Aihealueet:  Ihmissuhteet

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?