Siirry sisältöön

Mä en kehtaa ostaa kortsui! Mistä niitä voi saada?

Julkaistu 06.08.2018 - Väestöliitto
”Aijai. Eka kerta. Ja kortsutki pitäs vielä hommaa. Mistä niitä saa? Onko niitä erilaisia ja jos on, nii mitä hittoo mun pitäs sit hankkii? Ja mitä se myyjäki nyt miettii, ku heitän tän paketin tohon tiskii? Se on vielä mun naapuriki….”
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

Vastaus on; ”Ihan sama!”. Siinäpähän miettii, jos miettii. Tuskin kuitenkaan miettii. Kortsujen ostoon liittyy vahvoja nolostumisen tuntemuksia, vaikka kysehän on nimenomaan vastuullisesta ja kypsästä ostopäätöksestä! Spärdäreiden osto saattaa kuitenkin aiheuttaa kämmenien hikoamista ja katsekontaktien välttelyä, mikä on täysin ymmärrettävää. Kyse on epävarmuudesta, jota jokainen kokee varsinkin alussa, kun seksin harrastaminen ja siihen liittyvät ostokset aiheuttavat hämmennystä. Toisaalta myös aikuisia saattaa nolottaa ja mietityttää, että nyt toi kassatyyppi kelaa et meen ”puuhailee”. Ajattelisitko ite? Niin. Ihmisillä on vähän turhan isot luulot itsestään ja siitä, että omat asiat kiinnostavat muita. Todennäköisesti sama myyjä on myynyt jo satoja kortsupaketteja ja asia ei häntä voisi vähempää kiinnostaa.

Mikäli kortsujen ostaminen lähikaupasta tuntuu ylitsepääsemättömältä, voi aina hakeutua vähän kauemmas ostoksille, ettei kassalle satu juuri se naapurin täti tai setä, jolloin asiaa ei ainakaan niin paljon tarvitse kuumotella. Vielä tätäkin iisimpi vaihtoehto on tehdä kortsutilaus jostakin netin lukuisista verkkokaupoista, joskin tämä edellyttää verkkopankkitunnareita. Verkkokauppojen valikoima on yleensä laajempi kuin kioskeissa tai lähikaupoissa, ja nettisivuilla saa rauhassa lukea läpi tuoteselostuksia.

Saatavuuden ei siis tulisi olla ongelma, sillä kortsuja myydään lähestulkoon kaikissa kaupoissa, marketeissa, huoltoasemilla ja kioskeilla. Yhä useammassa kunnassa ja kaupungissa tarjotaan nuorille ilmaista ehkäisyä, ml. kondomit, jolloin niitä voi käydä hakemassa kouluterkkarilta tai ehkäisyneuvolasta. Kortsuja voi lisäksi saada ilmaisjakeluna erinäköisten kampanjoiden tai tapahtumien yhteydessä. Esimerkiksi Kumita-kampanja lähettää kortsuja kaikille Suomen kasiluokkalaisille (kouluterkkarien kautta). Kesäkumi-kampanjassa jaetaan ilmaisia kortsuja Suomen suurimmissa kesäfestareissa. Toisinaan kortsuja saa myös vähän marginaaliseksi ilmiöksi jääneistä kondomiautomaateista, joita löytää nykyään lähinnä huoltoasemilta sekä baarien ja hotellien vessoista. Kortsun käytön ei siis pitäisi jäädä saatavuudesta kiinni eikä sen tulisi olla selitys sen käyttämättä jättämiseen. Kortsuja on hyvä ostaa myös silloin, vaikka tarve ei olisi akuutti. Silloin niitä on varastossa ja niiden käyttöä voi harjoitella rauhassa eikä vasta kun ”tilanne on päällä”.

Rohkeasti vain tutustumaan kortsujen jo melko arkiseksikin kehittyneeseen (ja hyvä niin) maailmaan!

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelimen chat

Poikien Puhelin on alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille suunnattu puhelin- ja verkkopalvelu. Puhelimen lisäksi arki-iltapäivisin voi...

Poikien Puhelimen pelistriimit Twitchissä

Tiesitkö, että Poikien Puhelin löytyy myös Twitchistä? Pelaamme pelejä keskiviikkoiltapäivisin, kello 15-18.

Miksi videopeleissä on ikärajat?

Ikäluokitukset ovat järjestelmiä, joilla varmistetaan, että viihde, kuten pelit, mutta myös elokuvat, tv-ohjelmat tai mobiilisovellukset, on...