Siirry sisältöön

Vanhempien väliset suhteet eron jälkeen

18.12.2018 klo 11:14 - Tuottanut Väestöliitto
Erotilanteessa voi olla aikuisena välillä vaikeaa pysyä asiallisena ja ”aikuisena” toiselle vanhemmalle. Kannattaa pitää erillään ne tunteet, jotka ovat aikuistenvälisiä, esimerkiksi se, että on tullut loukatuksi, eikä siirtää sitä lasten kannettavaksi.
  1. Älkää riidelkö lasta koskevista asioista lapsen kuullen. Erokriisissä ja silloin kun välit ovat tulehtuneet kommunikaatiota voi käydä kirjallisesti esimerkiksi tekstiviesteillä. Jos riidat alkavat vaihtotilanteessa, voi pohtia miten vaihdot sujuisivat ilman tapaamisista vaikka väliaikaisesti, jotta tilanne rauhottuisi. Sopimukset suojaavat lapsen arkea ja tekevät samaa myös vanhemmalle.
  2. Ethän myöskään urki toisen vanhemman elämää lapsen kautta. Lapset haluavat olla lojaaleja molemmille vanhemmille, eivätkä kantaa salaisuuksia. Kysymällä toisen vanhemman elämästä asetat lapsen tukalaan tilanteeseen.
  3. Lasta ei saa valjastaa viestinviejäksi. Etsi muut kanavat sopia lasta koskevat tai muut asiat teidän vanhempien välillä. Lapsi usein huolehtii konkreettisista asioista; miten tapaamiset olikaan sovittu, ovatko kaikki tarvittavat harrastusvälineet mukana, unohtuiko jotain tärkeää toiseen kotiin? Lapsella ei tulisi olla liikaa huolehdittavaa tai muistettavaa ikävuosiin nähden.
  4. Suothan lapselle sen, että hän saa pitää toisesta vanhemmastaan, tapaa ja ajattelee häntä ja pitää yhteyttä. Pyri omalta osaltasi vahvistamaan lapsesi ja toisen vanhemman yhteyttä siinäkin tapauksessa, että toinen vanhempi valitsee erilaisen toimintatavan.
  5. Sopikaa juhlien viettämisestä ajoissa. Lapsi voi salaa murehtia tulevia syntymäpäiviä kun ei tiedä miten ne järjestyy muuttuneessa perhetilanteessa. Myös lapselta voi kysyä toiveita juhlien suhteen.
  6. Ajan kanssa on hyvä, jos myös hyviin muistoihin voidaan palata yhteisissä keskusteluissa. Vaikka on erottu, lapselle on tärkeää, että hänellä olisi myös mahdollisesti hyviä muistoja siitä, kun vanhemmat olivat yhdessä. Erityisen tärkeää on, ettei hauku tai arvostele toista vanhempaa lapselle.
  7. Lapsi saattaa reagoida eroon paljon myöhemmin ja omalla tavallaan. Vaikka itsestä tuntuisi, että ero meni jo, voi lapsella olla tarve käsitellä asiaa myöhemmin ja useastikin. Voit myös iloita siitä, jos asiasta voidaan puhua – silloin lapselle on tullut selväksi, että vanhempi kestää erosta puhumisen ja kotona voi puhua hankalistakin asioista.
  8. Ole armollinen itsellesi. Erotilanteessa stressitaso on korkea ja tunnesäätely vaikeaa myös aikuiselle. Jos uupuneena tulee ylilyöntejä niin asioihin voi aina palata, voi pyytää anteeksi ja sopia, tunteita voi sanottaa lapselle ja luoda toivoa siihen, että vaikka nyt on hankalaa, niin ajan kanssa helpottaa.

Artikkeli muokattu 30.12.2019 Minna Jaakkola, pari- ja perhesuhteiden asiantuntija

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulman ajavarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...