BETA Siirry sisältöön

Vinkkejä vanhemmille eron jälkeiseen elämään

Julkaistu 18.12.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Jos olet etävanhempi, pidä lapseen yhteyttä säännöllisesti. Näin lapsi saa varmuuden, ettet ole kadonnut hänen elämästään.

Tarkkaile tunteitasi ja käyttäytymistäsi. Älä jää vahvan vihamielisen ristiriidan ja tunnekuohun valtaan. Se on kaikille osapuolille kuin syövyttävä rikkihappo. Hae tarvittaessa ammattiapua, jotta saat ymmärrystä siihen, mitkä ovat kummankin tärkeät peruslähtökohdat, kipupisteet ja odotukset toista kohtaan vanhempana. Näin annat lapselle mahdollisuudet menestyä elämässään.

Aikuisia vaivaa usein syyllisyys tapahtuneista. Älä silti ryhdy selittämään pois lapsen surua. Ilmaise lapsillesi, että he ovat sinulle rakkaita ja jaa heidän surunsa, ilonsa ja tunteensa mahdollisuuksien mukaan.

Ethän vaadi lasta valitsemaan puolta. Lapsella on oikeus läheiseen ihmissuhteeseen molempien vanhempiensa kanssa.

Vaikka sinulla on rankkaa omien tunteittesi ja asioiden järjestelyjen kanssa, anna silti tilaa lapsen tunteille. Tunteita esiin tuova tilanne on mahdollisuus läheisyyteen, jakamiseen ja oppimiseen. Kuuntele lasta, ota osaa hänen tunteisiinsa ja anna niille oikeutus, esim. ”On ihan luonnollista, että tämä tilanne tekee sinut surulliseksi niin kuin se tekee minutkin.” Nimeä lapsen tunteet ja sanoita niitä erityisesti pienen lapsen kohdalla.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

"Lomat uusperheissä" Teemachat

Lomien järjestely mietityttää usein uusperheissä. Lasten loma-ajat, biovanhemman tekemät oletukset, bonusvanhemman tarpeet, omat aikataulut ja...

Mitä on kannustava kasvatus?

Luennolla keskustellaan siitä, mitä kuuluu kannustavaan ja myönteiseen kasvatukseen. Mikä on esimerkiksi vanhemman oman kasvuhistorian merkitys ja...

Kehu kaveria -vanhempienvertaisryhmän kannustava päätös

Oli mukavaa, että pääsit tänään ryhmään. Toivottavasti sinulla oli mukavaa.