Siirry sisältöön

Tarvitaanko kuukausittaista vuotoa johonkin?

12.09.2022 klo 14:46 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautisilla ei nykytiedon ja tutkimusten mukaan ole erityistä terveydellistä hyötyä. On henkilöitä, elämäntilanteita ja terveydentiloja joissa kuukautisvuotojen lopettaminen on hyödyllistä esimerkiksi ehkäisyvalmisteilla. Jos raskaustoivetta ei ole, kuukautisvuotona ulos tulevaa kohdun paksua limakalvoa ei välttämättä tarvita.

Kuukautisvuotoja voi vähentää tai jopa lopettaa esimerkiksi hormonaalisella lääkityksellä tai hormonikierukalla. Syitä tähän voi olla monia. Joillakin syynä on runsaat ja kivuliaat kuukautiset, endometrioosi tai kuukautismigreeni. Kuukautiset voivat vaikuttaa heikentävästi urheiluharrastukseen tai vaikka mielen hyvinvointiin, jos kärsii esimerkiksi kehodysforiasta, joka aktivoituu kuukautisten alkaessa tai niiden aikana.

Useimmiten kuukautiskierron on pitänyt tulla ainakin kerran, ennen kuin kuukautisvuotojen vähentämistä tai lopettamista voidaan tavoitella. Kun kuukautiskierto on kerran käynnistynyt eli vuodot ovat alkaneet, se on merkki siitä, että hormonitoiminta on alkanut.

Kuukautisten lopettamiseen liittyviä lääkkeitä on monenlaisia. Asiaa hoidetaan terveydenhuollossa, suosituimmat keinot ovat yhdistelmäehkäisytablettien syöminen pitkinä jaksoina, ehkäisykapseli, minipillerit tai hormonikierukan asentaminen kohtuun, joka useimmiten vaikuttaa kuukautisvuotoon sekä kierron pituuteen.  Ajanvarauksen yhteydessä lääkäri tekee yleisen terveydentilaan liittyvän kartoituksen eikä esimerkiksi automaattisesti gynekologista tutkimusta tarvita. Gynekologinen tutkimus tehdään usein silloin kun kierukka asetetaan.

Olkoon tarve kuukautisten lopettamiseen tai vuotojen vähentämiseen mikä tahansa, omista toiveista ja tarpeista on tärkeää keskustella lääkärin kanssa. Kuukautisvuodot palautuvat, kun hormonaalinen ehkäisyvalmiste poistetaan, ehkäisypillereiden syöminen lopetetaan tai taukomenetelmä otetaan käyttöön. Ehkäisyvalmisteilla kuukautisten lopettaminen ei vaikuta hedelmällisyyteen tai raskauden alkamisen mahdollisuuteen tulevaisuudessa.

Kuukautiset eivät lopu heti

Kuukautisvuodon vähentyminen tai loppuminen tapahtuu usein asteittain.  On yleistä, että tiputteluvuotoa ja epäsäännöllistä kiertoa kestää jopa kuukausia. Tiputteluvuodon veri olla eri väristä kuin totuttu kuukautisveri, mutta se on tavallista. Jos tiputtelupäiviä on paljon, niihin liittyy alavatsakipuja, kirvelyä virtsatessa ja / tai lämpöilyä, on syy tutkittava. Suojaamatonta seksiä harrastavien on tärkeää huomioida seksitautien mahdollisuus, sillä esimerkiksi klamydia voi aiheuttaa ylimääräistä vuotoa, tiputtelua ja kiputiloja.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana hormonivalmisteiden käyttöönotosta, useimpien kuukautiskierto lyhenee, vuodot ja kuukautiskivut vähenevät. Useilla kuukautiset loppuvat tai harvenevat 3-6 kuukauden sisällä tai viimeistään vuoden sisällä hormonaalisen ehkäisyn käyttöönotosta.

Kuukautisten lopettamisella voi olla useita hyötyjä 

Säännöllisestä vuotamisesta ei nykytiedon mukaan ole erityistä terveydellistä hyötyä. Yhdistelmäehkäisypillereiden käytöllä ei ole todettu olevan vaikutusta luuston vahvuuden heikkenemiseen tai muihin kasvun ja kehityksen vaiheisiin. Tauoton käyttö lisää myös ehkäisytehon varmuutta ja vähentää raskauden riskiä.

Joka kuukausi tulevat kuukautisvuodot voivat lisätä raudanpuutosanemiaa, ja joillekin kuukautiset ovat myös todella kivuliaat ja runsaat. Kuukautisten lopettaminen hormonaalisella ehkäisyvalmisteella voi auttaa pitämään ihon paremmassa kunnossa, se voi myös helpottaa kuukautisten aikaan yleensä tulevia vatsaoireita, alaselkäkipuja, päänsärkyjä ja tasoittaa mielialan muutoksia.  Siihen liittyy myös rahallista säästämistä, kun ei tarvitse ostaa kuukautissuojia

Kuukautiset voivat olla myös psyykkisesti kivuliaat trans- tai muunsukupuolisilla ihmisillä. Rintojen arkuus, turvotus, ja vuodot voivat lisätä kehodysforiaa, joka tarkoittaa vierauden, ahdistuksen ja inhon tunteita oman kehon sukupuolitettuja piirteitä kohtaan.

Artikkelia varten on konsultoitu professori, ylilääkäri Oskari Heikinheimoa sekä THL:n erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkinia. 

Päivitetty: 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...