Siirry sisältöön

Saako kondomin ottaa pois kesken seksin ilman kumppanin lupaa?

02.07.2019 klo 11:32 - Tuottanut Väestöliitto
Kondomia ei saa ikinä poistaa kesken seksin ilman, että asiasta on sovittu yhdessä seksikumppanin kanssa. Suostumus seksiin ilman ehkäisyä on eri asia kuin suostumus seksiin ehkäisyn kanssa, sillä seuraukset voivat olla merkittävästi erilaiset.

Kondomin pois ottamista tai rikkomista suunnitelmallisesti kesken seksin, seksikumppanin tahdon vastaisesti ja tältä salaa kutsutaan stealthingiksi (eli häivetekniikaksi). Se on yksi seksuaalisen väkivallan ja nöyryytyksen muoto.

Seksi kondomin kanssa tai ilman sitä on perustavalla tavalla erilaista, sillä kondomin poisotto aiheuttaa seksitautiriskin ja emätinyhdynnässä myös raskausriskin. Siksi kondomin poisjättäminen tai sen rikkominen toisen tietämättä muuttaa vapaaehtoisesti aloitetun seksin seksiin pakottamiseksi.

Voiko stealthingin rinnastaa raiskaukseen?

Henkilöt, jotka ovat joutuneet sekä stealthingin että raiskauksen uhreiksi, eivät rinnasta tekoa raiskaukseen, mutta kokevat siinä olevan samankaltaisia piirteitä. Molemmissa on kyse väkivallasta, halusta alistaa toinen ihminen ja nujertaa tämän oma tahto.

Stealthingin uhreiksi joutuneet kokevat teon rikkovan heidän kehollista itsemääräämisoikeuttaan, omanarvontuntoaan sekä luottamustaan muihin ihmisiin.

Lähde: Brodsky, Alexandra (2017). Rape-Adjacent: Imagining Legal Responses To Nonconsensual Condom Removal. Columbia Journal of Gender and Law, Vol. 2017.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 16.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...