Siirry sisältöön

Millaisia erilaisia suhdemuotoja on olemassa?

23.01.2019 klo 12:31 - Tuottanut Väestöliitto
Parisuhde, monisuhde, seksisuhde, seurustelu, seksikaveri, tapailu, hengailu, deittailu, treffailu, kaveriseksi... ihmissuhteiden kirjo on laaja. Jokainen intiimiksi koettu ihmissuhde saa oman muotonsa suhteen osapuolten toiveiden, normien ja sosiaalisen verkostojen muovaamana.

Nuorten suhteet voivat olla rentoa hengailuja tai vakavaa seurustelua. Suhteisiin voidaan sitoutua vakavasti tai pitää ne avoimina. Niiden kesto voi vaihdella tunneista vuorokausiin, viikoista kuukausiin tai vuosiin. Ihmisillä on aina ollut ja aina tulee olemaan erilaisia ihmissuhdejärjestelyjä ja suhdemalleja.

Ihmisillä on yleensä elämänsä aikana useampia suhteita, jonka vuoksi erot ja uusien suhteiden muodostaminen ovat tavallisia asioita. Kaikille ihmissuhdetoiveet eivät sisällä halua seurustella tai olla parisuhteessa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ihmisellä olisi elämässään rakkautta, romantiikkaa, seksiä tai intiimejä ihmissuhteita.

Kaikkiin suhteeseen ei myöskään kuulu seksi tai seksuaaliset teot, sekin on tavallista. Jokaisella on oikeus päättää siitä, millaisessa ihmissuhteessa tai suhdemuodossa haluaa olla. Joillekin sopii monisuhteisuus, toisille taas ei.

Koska suhteita ja suhdetoiveita on niin monenlaisia, on niistä tärkeää jutella avoimesti.  Suhteisiin liittyvistä rajoista ja säännöistä on mahdollista sopia yhteisesti.

On myös mahdollista, että on säännöllisesti seksiä sellaisen ihmisen tai ihmisten kanssa jotka eivät liity omaan elämään muutoin kuin yhteisten seksihetkien kautta. Toisinaan ystävä- tai kaverisuhteeseen voi liittyä seksi, mutta ei seurustelua tai muunlaisia sitoumuksia. Kuuntele tästä Mahdollisuuksia – podcast sarjan jakso siitä, voiko kaverin kanssa olla seksiä ja silti pysyä ystävinä

Erilaisia ihmissuhdemuotoja

Monogaaminen suhde on romanttisesti ja seksuaalisten tekojen suhteen suljettu, eli siinä on sovittu, että suhteessa romanttiset ja seksuaaliset teot ovat suhteessa olevien väliset.

Avoin suhde on kahden välinen intiimisi suhde, jossa seksuaaliset suhteet muiden kanssa ei ole kielletty mutta rakkaus – ja romanttiset suhteet ovat. Siinä on sovittu, että suhteessa voi olla seksiä muiden kanssa.

Polyamoria on monisuhteisuuden toteuttamismuoto. Polyamoriassa henkilöllä voi olla seksuaalisesti, emotionaalisesti ja/tai romanttisesti intiimejä ihmissuhteita usean ihmisen kanssa yhtä aikaa kaikkien osallisten tietoisella hyväksynnällä ja suostumuksella. Polyamoriset suhteet eivät ole sidoksissa ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin.

Romanttisesti avoin suhde sallii rakastumisen ja ihastumisen muihin.

Seksuaalisesti suljettu suhde ei salli seksuaalisia tekoja muiden kuin suhteen osallisten kesken.

Swinging on seksin tekemistä muun kuin oman kumppanin kanssa yhteisymmärryksessä siten, ettei kummallakaan osapuolella ole aikomusta muodostaa romanttisia suhteita muiden osallistujien kanssa. Swingausta tehdään usein ympäristössä jossa pariskunnat ovat yhdessä ja yhteisestä päätöksestä. Nämä tilat voivat olla esimerkiksi bileissä tai kodeissa.

Lähteet

Polyamoria sote-alojen ammattilaisille opas, http://polyamoria.fi/tiedostot/polyamoria_sote-alojen_ammattilaisille.pdf ,viitattu 23.1.2019

Veikkauksen ja Bassoradio, Mahdollisuuksia – podcast siitä, voiko ystävän kanssa olla seksiä: https://player.basso.fi/extras/voiko-harrastaa-seksia-ja-pysya-vain-ystavina-mahdollisuuksia, viitattu 23.1.2019

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten puhua seksistä kavereiden kanssa?

Kavereiden kanssa seksistä saa puhua. On kuitenkin hyvä muistaa kunnioittaa mahdollisen seksikumppanin rajoja ja yksityisyyttä, eikä jakaa...

Turvallinen nettideittailu

Tällä luennolla pohditaan turvallista nettideittailua sekä uusien nettituttujen tapaamista livenä. Luento on suunnattu erityisesti...

Voiko somesta ottaa paineita seksin suhteen?

Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden...