Siirry sisältöön

Mistä tietää, että on masentunut?

16.10.2018 klo 12:50 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä mieliala voi vaihtua nopeasti ja olo tuntua kurjalta ja itkuiselta. Varsinkin stressin yhteydessä moni voi tuntea itsensä voipuneeksi ja väsyneeksi. Mistä tietää, milloin matala mieliala muuttuu masennukseksi?

Ärtyneisyys ja itkuherkkyys voivat nopeasti muuttua iloksi ja hyväntuulisuudeksi. Nuoren herkkää mieltä voi helposti haavoittaa. Tympeät kommentit ja arvostelut voivat hetkellisesti syöstä olo hyvin huonoksi. Riidat kavereiden kanssa voivat tuntua maailmanlopulta. Olo kuitenkin useimmiten tasoittuu, kun saa vähän etäisyyttä asioihin ja hetken aikaa pohtia tapahtunutta.

Kaikkien mielialat vaihtelevat joskus, ja varsinkin stressin yhteydessä moni voi tuntea itsensä voipuneeksi ja väsyneeksi. Terve ihminen kuitenkin iloitsee ja nauttii elämästään, jaksaa käydä koulua tai hoitaa työnsä. Myös ystävät ja harrastukset kiinnostavat, vaikka seura tai harrastukset itsessään vaihtuisivatkin välillä.

Masennus oireilee monin tavoin

Masennukseen viittaavia oireita ovat alakuloinen mieli suurimman osan aikaa, kiinnostuksen tai mielihyvän katoaminen asioista, jotka ennen tuottivat iloa, vähentyneet voimavarat ja poikkeuksellisen väsynyt olo. Masentunut ihminen joutuu ponnistelemaan, että saisi hoidettu koulun ja selvittyä töistä. Keskittymiskyky voi olla heikko. Aloitekyvyttömyys on tavallista masentuneelle, eli voi vaikeaa saada tehtyä niitä tehtäviä, joita pitäisi tehdä.

Osalla ihmisistä masennus voi oireilla kehollisesti: pitkittyvänä mahakipuna, päänsärkynä tai muina oireina. Osalla nuorista masentuneista paha olo voi näkyä päihteiden käyttönä, aggressiivisena käytöksenä, viiltelynä tai muuna riskikäytöksenä, joka voi vahingoittaa itseä ja joskus myös muita. Masentunut ihminen voi kokea, että millään ei ole mitään merkitystä, eikä koko elämällä ole mitään väliä. Itsetuhoiset ajatukset ovat aina vakavasti otettava viesti siitä, että jokin on pahasti pielessä.

Masennus voi vaikuttaa myös ihmisen seksikäyttäytymiseen. Osalla kiinnostus seksiin vähenee huomattavasti. Varsinkin nuorilla masentuneisuus saattaa kuitenkin lisätä riskinottoa myös seksiin liittyen. Masentuneella nuorella voi olla hankaluuksia ehkäisyn käyttämisessä.

Myös omista rajoista huolehtiminen voi olla masentuneelle vaikeaa.

Masennus saattaa vaikuttaa ihmisen kykyyn arvioida erilaisia tilanteita ja silloin on suurentuneessa vaarassa joutua myös tapahtumiin, joissa tulee satutetuksi. Itsestä huolehtiminen voi olla masennuksessa vaikeutunut siten, että tärkeän ”Ei!”:n sanominen voi olla vaikeaa.

Masennukseen kannattaa hakea apua

Masennus on hyvin yleistä. Nuorista suurin osa paranee masennuksesta oikein autettuna täysin. Apua on saatavissa omalta terveysasemalta tai kouluterveydenhuollon kautta – yksin ei kannata jäädä.

Masennus todetaan lääkärin huolellisen haastattelun perusteella ja hoitomuotoja on erilaisia. Nuorten kohdalla keskusteluapu riittää usein pitkälle, joskus voidaan tarvita myös lääkitystä ja vaikeimmissa tilanteissa myös sairaalahoitoa.

Masentunut henkilö ei aina välttämättä itse huomaa vointinsa muuttuneen – usein tarvitaan läheisten ymmärrystä ja kannustusta. Jokaisella on oikeus, jopa velvollisuus itseä kohtaan lähteä hakemaan apua silloin, kun olo on tuntunut pidempään masentuneelta. Samoin on, jos huomaa läheisellä masennusoireita. Silloin asia on hyvä ottaa puheeksi aikuisten avustuksella, jotta masentunut saa apua.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 3.4.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...