Siirry sisältöön

Miten itsetuntoa voi vahvistaa?

15.10.2018 klo 13:32 - Tuottanut Väestöliitto
Itsetuntoa voidaan vahvistaa. Joskus kannattaakin pysähtyä miettimään, mihin kaikkeen olet itsessäsi tyytyväinen ja keskittyä niihin ominaisuuksiin.

Jokaisesta löytyy ihan varmasti asioita ja piirteitä, joihin voi olla tyytyväinen. Aina niitä ei ole helppo itsessään nähdä, mutta niitä kannattaa itsestään etsiä. Voitkin miettiä sitä, mitä ajattelet itsestäsi. Missä asioissa olet hyvä? Millaisista asioista olet saanut kehuja ja positiivista palautetta?

Hakeudu myös tilanteisiin ja seuraan, jotka tekevät sinut iloiseksi ja joissa voit olla oma ihana itsesi. Vältä seuraa, jossa et koe oloasi hyväksi ja luontevaksi, ja varsinkin sellaista, jossa tulet kiusatuksi. Vanhempasi ja muut läheisesi osaavat varmasti listata ison läjän asioita, joissa olet hyvä ja miksi he pitävät sinusta. Nämä asiat vahvistavat positiivista kuvaa itsestäsi ja rohkaisevat sinua myös ottamaan kontaktia muihin rohkeammin.

Kiitä, kehu ja anna anteeksi

Myös muiden itsetuntoa voi kohottaa. Ystävän itsetuntoon voi vaikuttaa esimerkiksi kertomalla hänelle, mikä tekee hänestä hyvän ystävän. Aiheesta kehuminen ja palautteen antaminen vaikuttaa toiseen ihmiseen aina myönteisellä tavalla.

Kiitä itseäsi ja muita, kun huomaat siihen olevan syytä. Saat olla reilusti onnellinen ja ylpeä pienistäkin onnistumisista.

Ole itsellesi armollinen, vaikka asiat eivät menisikään ihan putkeen.

Joskus ihmiset, joilla on huono itsetunto, voivat käyttäytyä todella huonosti ja olla ilkeitä toisille. Toisinaan oma itsetunto voi saada kolauksen, jos tekee vahingossa väärin tai hölmöilee, mutta silloin on hyvä muistaa, että jokainen mokaa joskus, isostikin. Niin nuoret kuin aikuisetkin. On siis tärkeää opetella antamaan anteeksi itselle ja muille.

Jos itsetunto on koko ajan miinuksen puolella eikä pysty näkemään itsessään mitään positiivista ja mieli on maassa, on asiasta syytä keskustella lähiaikuisen tai koulupsykologin tai -kuraattorin kanssa.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Ihmissuhteet

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Puhelinpalvelusta tukea sateenkaari-ihmisten perhe- ja läheissuhteisiin

Perhesuhdekeskuksen puhelinpalveluun voivat soittaa sateenkaari-ihmiset ja heidän läheisensä kuten vanhemmat, isovanhemmat, sisarukset, puolisot ja...

Miten sä sen tekisit? Video eroamisesta.

Videolla nuoret lukevat erotarinan ja kertovat ajatuksiaan erosta. Ero on aina muutos elämässä, sekä usein luopumista entisestä. Se herättää...

Onko mustasukkaisuus rakkautta?

Mustasukkaisuus on ongelma, jos se alkaa rajoittaa elämää ja tekemisiä, ja kaikki pyörii parisuhteen ja toisen henkilön ympärillä. Tämä...