Siirry sisältöön

Mitä eroa on transsukupuolisella ja transvestiitilla?

03.01.2019 klo 10:46 - Tuottanut Väestöliitto
Transsukupuolisuus tarkoittaa sitä, ettei henkilön kokema sukupuoli-identiteetti vastaa hänelle syntymässä määritettyä sukupuolta. Transvestiitti puolestaan on henkilö, jolla on tarve ilmentää naisellista ja miehistä puolta itsessään vaihdellen esimerkiksi pukeutumisella.

Transsukupuolinen kokee sukupuoliristiriitaa

Transsukupuolinen ihminen kokee voimakasta sukupuoliristiriitaa. Sukupuoliristiriita tarkoittaa, että ihmisen sukupuoli-identiteetti eli tunne siitä, mitä sukupuolta on sisäisesti, on ristiriidassa hänen syntymässä määritetyn sukupuolensa kanssa. Transsukupuolisen ihmisen sukupuoli-identietteetti voi olla esimerkiksi mies, nainen tai muunsukupuolinen.

Kokemukset sukupuoliristiriidasta ovat yksilöllisiä.

Jos sukupuoliristiriita on voimakasta, se voi aiheuttaa merkittävää psyykkistä kärsimystä ja alentaa ihmisen hyvinvointia.

Monilla sukupuoliristiriitaa kokevilla on kehodysforiaksi kutsuttua tunnetta oman kehon sukupuolitettujen piirteiden vääränlaisuudesta. Se, että tulee jatkuvasti nähdyksi väärin sosiaalisissa tilanteissa, voi aiheuttaa sosiaaliseksi dysforiaksi kutsuttua tunnetta, eli sosiaalisissa tilanteissa esiintyvää voimakasta epämukavuutta.

Sukupuoliristiriitaa voidaan hoitaa muokkaamalla kehon piirteitä vastaamaan sukupuoli-identiteettiä, jolloin henkilö tulee todennäköisemmin nähdyksi myös toisten silmissä oman sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti. Kaikille sukupuoliristiriidan kanssa eläville kehon korjausprosessi ei ole tarpeen, vaan osalle riittää esimerkiksi vaatetuksen ja sukupuolen ilmaisun muuttaminen omaa sukupuoli-identiteettiä vastaavaksi.

Transvestiitilla on tarve ilmentää toistakin sukupuolta itsessään

Transvestiitti on pääosin tyytyväinen syntymässä määritettyyn sukupuoleensa. Transvestiitti pystyy sisäisesti eläytymään niin nais- kuin miessukupuoleen, ja hänellä on tarve ajoittain ilmentää itsessään toista sukupuolta. Monet transvestiitit ilmentävät toista sukupuolta pukeutumalla, meikkaamalla ja elekielellä. Suuri osa transvestiiteista on miehiä, mutta toisaalta miesten naiselliseen pukeutumiseen ja toimintaan kiinnitetään enemmän huomiota kuin naisten maskuliiniseen pukeutumiseen ja toimintaan. Transvestisuus ei liity henkilön seksuaaliseen suuntautumiseen.

Transseksuaalisuus on vanhentunut termi

Transseksuaalisuus on vanha termi, jota käytettiin kuvaamaan samaa asiaa kuin transsukupuolisuus. Koska asia ei kuitenkaan liity ihmisen seksuaalisuuteen tai seksuaali-identitettiin, vaan nimenomaan sukupuoli-identiteettiin, on siksi suositeltavampaa käyttää termiä transsukupolisuus.

Myös transu-sanan käyttöä tulee välttää. Se ymmärretään yleensä vahvasti kielteisenä sekä seksiteollisuuden stereotyypeillä ennakkoluuloisesti latautuneena.

Transihminen puolestaan on neutraali kattokäsite, joka viittaa niin transsukupuolisiin miehiin ja naisiin, muunsukupuolisiin ja sukupuolettomiin kuin transvestiitteihinkin.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten puhua seksistä kavereiden kanssa?

Kavereiden kanssa seksistä saa puhua. On kuitenkin hyvä muistaa kunnioittaa mahdollisen seksikumppanin rajoja ja yksityisyyttä, eikä jakaa...

Turvallinen nettideittailu

Tällä luennolla pohditaan turvallista nettideittailua sekä uusien nettituttujen tapaamista livenä. Luento on suunnattu erityisesti...

Voiko somesta ottaa paineita seksin suhteen?

Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden...