Siirry sisältöön

Mitä ovat synteettisestä hartsista valmistetut kondomit?

16.08.2023 klo 15:49 - Tuottanut Väestöliitto
Synteettinen hartsi on uusi materiaalivaihtoehto kondomeihin.

Synteettisestä materiaalista valmistetuista ehkäisyvälineistä löytyy vaihtoehtoja perinteiselle lateksiselle kondomille. Vaihtoehtoina on esimerkiksi erilaiset synteettiset hartsikondomit, vulvallisille suunnatut kondomit, unisex kondomit sekä suuseksiin sopivat vaihtoehdot. Synteettinen materiaali sopii hyvin esimerkiksi lateksi tai kaseiini allergisille.

Miten synteettinen kondomi eroaa perinteisestä lateksisesta materiaalista?

Synteettisestä hartsista valmistettu kondomi on hajuton ja mauton. Materiaali on perinteiseen lateksikondomiin verrattuna ohuempi ja läpinäkyvämpi. Tämä ei tee kuitenkaan kondomista vähemmän kestävää, vaan synteettinen hartsikondomi on ehkäisykäytössä turvallinen vaihtoehto. Synteettisen hartsikondomin kanssa voi käyttää kaikkia liukuvoiteita sekä öljyjä. Ohuemman materiaalin vuoksi lämpö ja tuntuma voi olla parempi kuin perinteisen kondomin kanssa. Ohut materiaali kiinnittyy ihoon venyen ja joustaen. Synteettinen hartsi kondomi voi olla hyvä vaihtoehto, jos lateksikondomi tuntuu aiheuttavan puristusta tai sopivan kondomin löytäminen on ollut hankalaa.

Sisään asetettavissa eli ns. vulvallisten kondomeissa vaihtoehtoja on myös enemmän aikaisempaan verrattuna. Ohut materiaali voi helpottaa kondomin asetusta emättimeen tai anaaliin, jos paksummasta materiaalista valmistettu femidomi on tuntunut hankalalta asetettavalta. Osassa malleja on paikallaan pysymistä helpottavat joustavat narut.

Synteettisestä hartsista valmistettua suuseksisuojaa voit käyttää pikkuhousujen tavoin tai suun edessä pidettävän maskin tavoin. Materiaali on mauton ja ohut lateksiseen liinaan verrattuna.

Mistä löydän synteettisestä hartsista valmistettuja kondomeja?

Synteettisiä hartsikondomeja ei ole vielä saatavana päivittäistavarakaupoista. Löydät synteettisiä hartsikondomeja seksuaaliterveysmyymälöistä tai nettikaupoista. Niiden hinta on hieman perinteistä lateksista kondomia kalliimpi.

Lähteet:

Maukaste – Uuden sukupolven ehkäisyvalmisteet

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...