Siirry sisältöön

Mikä on eturauhanen?

22.10.2020 klo 13:03 - Kirjoittanut Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto , Väestöliitto
Eturauhasella on tärkeä tehtävä lisääntymisen näkökulmasta katsottuna, mutta sen toiminta vaikuttaa myös seksuaaliseen hyvinvointiin. Eturauhasen kosketus ja hyväily voi tuntua nautinnolliselta seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Jos kehossa on syntymässä penis, löytyy siitä todennäköisesti myös eturauhanen. Eturauhanen sijaitsee muutamien senttimetrien syvyydessä peräaukolta, peräsuolen ja virtsarakon välimaastossa, hieman virtsarakon alapuolella. Tavallisesti se on jotakuinkin saksanpähkinän kokoinen rauhanen, joka tuottaa tärkeitä ainesosia siemennesteelle. Eturauhasen ansiosta esimerkiksi siittiöiden matka virtsaputkea pitkin on sujuvampi, koska eturauhanen tekee siemennesteestä juoksevampaa.  

Murrosiässä eturauhanen kasvaa, kuten muutkin sukuelimetIän myötä eturauhanen usein laajenee. Tämä alkaa kuitenkin tapahtua yleensä vasta yli 40-vuotiaana, eli siitä ei tarvitse olla huolissaan. Ikääntyessä laajeneminen voi aiheuttaa esimerkiksi virtsaamisvaivoja. 

Miten eturauhanen liittyy seksuaalisuuteen? 

Eturauhasella on tärkeä rooli esimerkiksi siemensyöksyyn liittyen, mutta sen lisäksi eturauhasen hyväily voi tuottaa merkittävää seksuaalista nautintoa. Eturauhasta voi kokeilla hyväillä välilihan alueelta kivesten ja peräaukon välistä, mutta parhaiten siihen pääsee käsiksi peräaukon kautta.  

Eturauhasta voi hyväillä esimerkiksi työntämällä sormen peräaukosta anaalikanavaa pitkin kohti peräsuolta. Kädet tulee pestä hyvin ennen hyväilyä, ja kynnet on syytä leikata. Haitallisia bakteereja ei tulisi joutua peräaukkoon.

Liukuvoiteen käyttö on tärkeää, sillä peräaukko ei kostu luontaisesti sitä hyväiltäessä. Eturauhasen voi tuntea pienenä kohoumana peräsuolen seinämässä.  

Hyväily voi olla nautinnollista seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta 

Seksuaalinen suuntautuminen ei määritä sitä, minkälaisesta seksistä tai kosketuksesta nauttii. Toisaalta se, mistä nauttii, ei myöskään määritä sitä, mitä ihminen seksuaaliselta suuntautumiseltaan on. 

Anaaliseksi mielletään usein poikien keskuudessa homo- tai bi-miesten hommaksi. Homous ei kuitenkaan ole merkittävä tekijä siinä, minkä kehonosan kosketus tuntuu hyvältä. Peräaukon alue on täynnä hermopäätteitä, joten hyväily voi tuntua hyvältä kenestä tahansa sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.    

Eturauhanen löytyy peniksellisistä kehoista, joten sen hyväily voi tuntua hyvältä kenestä tahansa, jolla on penis. Samaan aikaan on huomioitava, että kaikki eivät ole kiinnostuneita anaaliseksin eri muodoista sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Poika voi olla homo pitämättä lainkaan esimerkiksi anaaliyhdynnästä tai hetero, joka nauttii eturauhasen hyväilystä. Jokaisella on oikeus nauttia kehonsa koskettamisesta itselle sopivalla tavalla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jokainen määrittää itse rajat sen suhteen, miten haluaa tulla kosketetuksi. 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto 

Artikkeli päivitetty 24.7.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...